ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Υπό μεγάλη πίεση η αγορά ελληνικών λιπασμάτων μετά τις πλημμύρες

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, μειωμένες θα είναι ποσότητες λιπασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων των αγροτών της Θεσσαλίας.

Οι μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, λόγω της θεομηνίας «Ντάνιελ» είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τεράστιες παραγωγές, και να βρεθούν κάτω από το νερό περισσότερο από ένα εκατομμύριο στρέμματα. Μάλιστα πολλά από αυτά είναι ακόμη βυθισμένα κάτω από το νερό, όπως οι εκτάσεις κοντά στη Λίμνη Κάρλα.

Σε άλλα χωράφια όπου καταστράφηκαν οι παραγωγές αλλά τα νερά υποχώρησαν, οι αγρότες επέλεξαν να καλλιεργήσουν σιτάρι, το οποίο έχει λιγότερες απαιτήσεις σε εισροές. «Πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν λιπάσματα, κατά τη διάρκεια της σποράς» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, Δημήτρης Ρουσσέας και υπογραμμίζει «υπάρχουν επίσης ανοικτές υποχρεώσεις από τους αγρότες στην αγορά εφοδίων, λόγω οικονομικών προβλημάτων, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και τις εταιρείες λιπασμάτων».

Επιπλέον, κάποιοι επέλεξαν να καλλιεργήσουν σιτάρι σε χωράφια που παλιά έσπερναν βαμβάκι, καθώς έχει λιγότερες απαιτήσεις σε εισροές. Οι ποσότητες λιπασμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας συνολικά θα είναι μειωμένες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

«Τώρα, η λίπανση της ελιάς είναι σε εξέλιξη. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, καθώς και ο καιρός είναι προς στιγμή ευνοϊκός, (βροχές με περιόδους καλού καιρού ενδιάμεσα) που επιτρέπουν τις καλλιεργητικές εργασίες» είπε ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ και πρόσθεσε «επιπλέον, η υψηλή τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να επηρεάσει θετικά την λίπανση της ελιάς, καθώς οι αγρότες θα επενδύσουν για την αύξηση της ποιότητας του λαδιού».

Σε λιπάσματα φιλικότερα προς το περιβάλλον αλλά και προς τη βιωσιμότητα είναι η κατεύθυνση στην οποία έχει στραφεί ο κλάδος, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 όπως δήλωσε ο κ.  Ρουσσέας, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στις δράσεις των Οικολογικών Σχημάτων, περιλαμβάνονται και αυτές που ενισχύουν την ορθολογική χρήση λιπασμάτων με ειδικές τεχνολογίες, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης.

Μεγάλης αποδοχής από τους αγρότες έχει τύχει το 6ο Οικολογικό Σχήμα της νέας ΚΑΠ, που αφορά τη χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης, λιπασμάτων με αναστολέα/παρεμποδιστή και προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες σε συνδυασμό με ψηφιακή εφαρμογή.

Μέσω αυτού «δίνεται κίνητρο για την υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών στη θρέψη φυτών με σύγχρονες τεχνολογίες, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά της ελληνικής γεωργίας» σημείωσε ο κ. Ρουσσέας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 85% της συνολικής κατανάλωσης των λιπασμάτων του 3ου τριμήνου από τους αγρότες έχει αλλάξει συντριπτικά υπέρ των λιπασμάτων που επιδοτούνται.

Πάντως όπως τονίζει, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις σε δεύτερο χρόνο «όπως να επιτρέπεται η εναλλαγή των προϊόντων λίπανσης που χρησιμοποιούνται στο ίδιο αγροτεμάχιο ανάλογα τις ανάγκες της καλλιέργειας και να αυξηθεί η ενίσχυση, η οποία είναι προφανές ότι είχε υπολογιστεί το 2020, δηλαδή πριν την έντονη γεωπολιτική αστάθεια που έχει επηρεάσει παγκόσμια το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η υποχρεωτικότητα του μέτρου της αγρανάπαυσης και το 2024

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ οι καλλιέργειες πρέπει να καλλιεργούνται χωρίς χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής φιλοδοξίας της ΚΑΠ. Τις επόμενες μέρες ψηφίζεται το μέτρο με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία

Όπως αναφέρει μελέτη, μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται κατακλυσμένες στην ανατολική Θεσσαλική πεδιάδα θα αργήσουν πολύ να περιέλθουν σε κατάσταση να δεχθούν οποιαδήποτε κατεργασία. Κίνδυνος για δεκάδες καλλιέργειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για άμεση αποκατάσταση των καλλιεργειών στη Θεσσαλία

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με στόχο την υποστήριξη των παραγωγών ώστε οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει να μπορέσουν να καλλιεργηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η ενίσχυση ύψους 31 εκατ. ευρώ σε καλλιεργητές

Η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα είναι ανοιχτή σε αγροτικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο.