Φώτο: Shutterstock

Εγκύκλιος - οδηγός για χρηματοδοτήσεις δημοσίων επενδύσεων

Η νέα εγκύκλιος, που αποτελεί τον οδηγό για την κατάρτιση και την πορεία υλοποίησης του ΠΔΕ για τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, συνιστά τον προάγγελο της κατάρτισης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

Εκδόθηκε σήμερα, η Εγκύκλιος Οδηγιών για την έγκριση και χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2020 και τον προγραμματισμό δαπανών 2021-2023 από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 6,75 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών και σύντμησης των προθεσμιών, η εγκύκλιος εκδόθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη του νέου έτους.

Η νέα εγκύκλιος, που αποτελεί τον οδηγό για την κατάρτιση και την πορεία υλοποίησης του ΠΔΕ για τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, συνιστά τον προάγγελο της κατάρτισης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης που ψηφίστηκε με τον ν. 4635/2019, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2021. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, οι φορείς πρέπει να προβούν σε αξιολόγηση των υφιστάμενων έργων που έχουν ήδη ενταγμένα στο ΠΔΕ ώστε να είναι έτοιμοι να υποβάλουν το 2021 το εθνικό τους πρόγραμμα και για τον λόγο αυτόν δίνεται προθεσμία μέχρι 31/3/2020 προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ΠΔΕ του 2020. Υπογραμμίζεται ότι νέα έργα στο Εθνικό ΠΔΕ προτείνονται μόνο κατά την υποβολή της αρχικής συνολικής πρότασης ή μετά την παρέλευση τριμήνου από την έκδοση των αρχικών συλλογικών αποφάσεων.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο καλύτερης παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών του κράτους, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επίτευξη των στόχων δαπανών του ΠΔΕ και για τον λόγο αυτόν οι φορείς κατά την υποβολή των προτάσεων τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το 70% των δαπανών τους θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 31.10.2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Πιο δύσκολη φέτος η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Στον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας για να βγει η χώρα από την κρίση έκανε αναφορά ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων που σημείωσε πως σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση των αιτήσεων για την ένταξη επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο

Λόγω του συνεχιζόμενου αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Δευτέρα ανακοινώνεται μεγάλη αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως μετά την μεγάλη εταιρεία ΑΠΕ που άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα μια αμερικανική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επένδυση στην Κασσιόπη θα αξιοποιήσει μια περιοχή που παραμένει αναξιοποίητη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η επένδυση στο νησί της Κέρκυρας θα λάβει την άδεια εντός του έτους. Στόχος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα να ανεβάσει το δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων, τόνισε.