ΓΔ: 1458.95 0.46% Τζίρος: 42.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttestock

Νέο βήμα της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ: Διαγωνισμός για επιλογή παρόχων

Πρόσκληση υποβολής προσφορών από την ΕΚΤ για παρόχους βασικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη λειτουργία και κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ. Τι αναφέρει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Πιέρο Τσιπολόνε.

Ένα ακόμη βήμα στην πορεία για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ κάνει με την έναρξη του νέου έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ δημοσίευσε προσκλήσεις για την επιλογή παρόχων βασικών υπηρεσιών που θα είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί το ψηφιακό ευρώ και ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πιέρο Τσιπολόνε, νέο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και υπεύθυνος για το ψηφιακό ευρώ, με επιστολή του προς την Ιρένε Τινάλι, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ενημερώνει αναλυτικά για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στην πορεία προς την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ, η οποία πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει αποφασισθεί οριστικά ακόμη από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Ο κ. Τσιπολόνε αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία που γίνεται από την ΕΚΤ για τη συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών που θα είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ψηφιακού ευρώ, πέρα από τις βασικές λειτουργίες που αφορούν τις πληρωμές και θα καλυφθούν από το Ευρωσύστημα.

Όπως σημειώνει,

  • Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες τη διαδικασία επιλογής δυνητικών παρόχων συνιστωσών του ψηφιακού ευρώ και συναφών υπηρεσιών. Η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα πέντε προσκλήσεις υποβολής προσφορών για τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με δυνητικούς παρόχους στοιχείων και υπηρεσιών του ψηφιακού ευρώ. Οι προκύπτουσες συμφωνίες - πλαίσια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των ακόλουθων συνιστωσών ψηφιακού ευρώ: i) της συνιστώσας αναζήτησης ψευδωνύμου, ii) της συνιστώσας ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών πληρωμών, iii) της συνιστώσας διαχείρισης απάτης και κινδύνων, iv) της συνιστώσας για τη λειτουργία εκτός διαδικτύου και v) μιας εφαρμογής ψηφιακού ευρώ και σχετικού πακέτου ανάπτυξης λογισμικού.
  • Σκοπός της διαδικασίας επιλογής είναι η σύναψη συμφωνιών - πλαίσιο με τους καταλληλότερους εξωτερικούς παρόχους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωσύστημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την ανάπτυξη ψηφιακού ευρώ στο μέλλον, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
  • Οι συμφωνίες - πλαίσιο που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή θα καλύπτουν μόνο ορισμένες από τις προβλεπόμενες υπηρεσίες ψηφιακού ευρώ. Άλλες συνιστώσες, όπως ο διακανονισμός πληρωμών, θα προέρχονται από εσωτερικές πηγές εντός του Ευρωσυστήματος. Το αποτέλεσμα του δημόσιου διαγωνισμού θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.
  • Τονίζω ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε αυτό το στάδιο να ξεκινήσει κανένα από τα έργα ανάπτυξης του ψηφιακού ευρώ. Ταυτόχρονα, η στενότερη συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους θα παράσχει στην ΕΚΤ πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες τεχνολογικές επιλογές, επιτρέποντάς της να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τεχνολογικό σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για στοιχεία που δεν κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά, όπως η λειτουργικότητα εκτός σύνδεσης
  • Οι συμφωνίες - πλαίσιο θα είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να λαμβάνουν υπόψη τυχόν μελλοντικές προσαρμογές που ενδέχεται να είναι αναγκαίες, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα νομοθετικών διαβουλεύσεων. Πιθανή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την έκδοση ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να ληφθεί μόνο μετά την έκδοση της σχετικής νομοθετικής πράξης.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα δεύτερη επικαιροποίηση των εργασιών της Ομάδας Ανάπτυξης Εγχειριδίων Κανόνων (Rulebook Development Group - RDG). Τους τελευταίους δέκα μήνες, η RDG επεξεργάζεται ένα σχέδιο κανόνων για το ψηφιακό ευρώ που αποτελείται από ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, προτύπων και διαδικασιών για τις πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Ενώ ο προτεινόμενος κανονισμός θα καθορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού ευρώ, Το εγχειρίδιο κανόνων θα περιγράφει τον τρόπο εφαρμογής των κανονιστικών διατάξεων με τεχνικά πρότυπα και διαδικασίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για ξέπλυμα σε crypto, κοσμήματα και... ποδοσφαιρικές εταιρείες

Νέοι κανόνες στην Ευρώπη. Οι πλατφόρμες crypto θα υποχρεωθούν να αναφέρουν τους πελάτες τους στις αρχές. Υπόχρεες οντότητες οι έμποροι πολυτελών ειδών και αυτοκινήτων, αλλά και οι εταιρείες ποδοσφαίρου.
digital_euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Ποιο προνόμιο περνά από τα κράτη στους... κοινούς θνητούς

Για πρώτη φορά στην ιστορία κάθε ιδιώτης θα μπορεί να κρατά χρήματα στην κεντρική τράπεζα, δικαίωμα που έχουν μόνο τα κράτη και οι τράπεζες. Πώς θα αλλάξουν οι συναλλαγές μας: Οι 25 απαντήσεις από την ΕΚΤ.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δύο σενάρια για το δράμα του ευρώ και ο ρόλος - κλειδί του Πούτιν

Αγώνα για να κρατηθεί πάνω από το 1 δολ. θα δώσει το ευρώ, ενώ οι αναλυτές φοβούνται νέα «βουτιά» 10%, αν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα του αερίου. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
digital_euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επανάσταση του ψηφιακού ευρώ και η απειλή στις ελληνικές τράπεζες

Τον κίνδυνο μεταφοράς καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ υπογραμμίζει ο οίκος Moody's. Τι έχει δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Γιατί η ΕΚΤ θέλει να επιβάλει πλαφόν στις καταθέσεις ψηφιακού ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κίνδυνοι για τις τράπεζες από την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ φέρνει επανάσταση, γιατί θα δώσει για πρώτη φορά στους ιδιώτες πρόσβαση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, αλλά αυτό κρύβει και κινδύνους, όπως τονίζει ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος.