ΓΔ: 1446.28 -0.22% Τζίρος: 18.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διψήφια αύξηση τζίρου στο εμπόριο το δ' τρίμηνο, έπιασε τα 11 δισ. ευρώ

Ρεαλιστική κρίνεται από τους εμπόρους η αύξηση του φετινού τζίρου τελευταίου τριμήνου κατά 1 δισ. με ώθηση από την περίοδο των εορτών. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται για την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου τη Δευτέρα.

Θετικός είναι ο απολογισμός της εορταστικής περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε, με τον εμπορικό κόσμο να προετοιμάζεται πλέον για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, φέτος νωρίτερα από ποτέ, στις 8 Ιανουαρίου 2024. Κατά γενική ομολογία, ο φετινός τζίρος υπερέβη τον αντίστοιχο περσινό, ικανοποιώντας εν πολλοίς τους επιχειρηματίες, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράστηκε στην αρχή της περιόδου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Στ. Καφούνης, αναφέρει χαρακτηριστικά στο BD ότι η θετική ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του 10%, σε ετήσια βάση, θεωρείται ρεαλιστική για την εορταστική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε, όπως σημειώνουν και αρκετά από τα μέλη του Συλλόγου.

«Ασφαλώς υπάρχουν αυξομειώσεις στις πωλήσεις, αναλόγως τον κλάδο και το είδος του προϊόντος, ωστόσο η γενική εκτίμηση είναι σε γενικές γραμμές θετική», σημειώνει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΣΑ είχε εκτιμήσει ήδη από την έναρξη της εορταστικής περιόδου ότι ο φετινός συνολικός τζίρος για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι αυξημένος κατά 1 δισ ευρώ, στα 11 δισ ευρώ δηλαδή, πρόβλεψη που θεωρητικά φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε, ωστόσο μένει να επαληθευθεί και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα περσινά στοιχεία του δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το λιανεμπόριο, χωρίς τους κλάδους τροφίμων, αυτοκινήτων και καυσίμων, έφτασε τα 9,8 δισ ευρώ. Ο στόχος των 11 δισ ευρώ για φέτος θεωρείται εφικτός μεν αλλά και αναγκαίος από τα μέλη του ΕΣΑ, με δεδομένο τον αυξημένο κόστος λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων και τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι επίσης οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος είχε κάνει αρχική πρόβλεψη για αύξηση έως και 20% φέτος συγκριτικά με πέρσι, σε ό,τι αφορά τον τζίρο της περιόδου του γιορτών.

Συνολικά ωστόσο για το 2023, η εκτίμηση του ΣΕΛΠΕ είναι πιο μετριασμένη, τοποθετώντας τη θετική μεταβολή των πωλήσεων του εμπορίου σε μονοψήφιο ποσοστό συγκριτικά με το 2022, ενώ εάν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, η μεταβολή ενδέχεται να είναι και αρνητική σε μικρό ποσοστό.

Σε ό,τι αφορά δε το προσεχές εξάμηνο, ο ΣΕΛΠΕ σε πρόσφατη έρευνα κατέγραψε μικρή επιδείνωση στο καταναλωτικό κλίμα, καθώς ένας στους δύο ερωτηθέντες ανέφερε ότι θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο, καθώς οι πληρωμές των λογαριασμών, τα ενοίκια και οι φόροι αποσπούν περίπου τα δύο τρίτα του εισοδήματος πολλών νοικοκυριών. Επιπρόσθετα, ένας στους δύο ερωτηθέντες αναμένει ότι οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σε ό,τι αφορά την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, οι προσδοκίες είναι μεγάλες, δεδομένου ότι τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων προσφορών, με τους εμπόρους να ελπίζουν στο «άδειασμα των ραφιών», ώστε να τα γεμίσουν με τα νέα, ανοιξιάτικα εμπορεύματα. Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά και τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο από τον ΕΣΑ ωράριο από 11:00 έως και τις 18:00  και έως τις 20:00 για τα μέλη του ΣΕΛΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ekptoseis, Sales, Discounts
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τζίρου για 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας

Σχεδόν ένας στους δύο εμπόρους εκφράζει αισιοδοξία για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο εξάμηνο, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και διασύνδεση POS με την ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζεστή» η αγορά τις γιορτές με προβλέψεις για αύξηση 20% στις δαπάνες

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ, η κατά κεφαλή δαπάνη στην αγορά των Χριστουγέννων αναμένεται ότι θα είναι αυξημένη από 146 σε 174 ευρώ. Λίγοι καταναλωτές ψώνισαν χριστουγεννιάτικα δώρα στην Black Friday.
Ekptoseis, Discounts, Sales
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση η αγορά, κάμψη τζίρου για 1 στους 2 εμπόρους το φετινό καλοκαίρι

Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες στην εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας ανέφεραν κάμψη τζίρου κατά την θερινή εκπτωτική περίοδο συγκριτικά με πέρσι. Ο τουρισμός δεν έσωσε την παρτίδα.
Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρουν» τις τιμές οι έμποροι για να δώσουν ώθηση στη ζήτηση

Στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις ή αναβάλλουν τις αγορές τους. Οι έμποροι των μη βασικών αγαθών συγκρατούν τις τιμές και «ποντάρουν» στον τουρισμό.