ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δραματική η κάμψη του τζίρου στο εμπόριο, κακό το ξεκίνημα του 2024

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η εικόνα στον νομό Αττικής, με τον τζίρο των καταστημάτων εκτός οχημάτων, καυσίμων και τροφίμων, να παραμένει στάσιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των κατηγοριών τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, σε ό,τι αφορά την διετία 2022-23, τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Στ. Καφούνης, κατά την διάρκεια της σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, η σύγκριση των δεικτών του τζίρου του λιανικού εμπορίου, μεταξύ των τριών προαναφερθέντων κλάδων και των υπόλοιπων κατηγοριών παράγει χρήσιμα συμπεράσματα για τη στρέβλωση που δημιουργεί στην εικόνα της αγοράς, καθιστώντας απολύτως αναγκαίο τον διαχωρισμό τους. Συνολικά δε, το 2023 φαίνεται ότι ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για τους εμπόρους, για να αλλάξει δραματικά τα τελευταία δύο τρίμηνα, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2024 φαίνεται ότι κινήθηκε ακόμη πιο απογοητευτικά, κάτω και από την χρονιά που πέρασε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γιώργος Μπάλτας, καθηγητής του ΟΠΑ και διευθυντής του προγράμματος Master in Marketing Analytics, ο συνολικός δείκτης λιανικού εμπορίου της ΕλΣτατ κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 7% το 2023, συγκριτικά με το 2022, με τον τζίρο να αγγίζει τα 68 δισ ευρώ. Μάλιστα, μόνο η κατηγορία των οχημάτων παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 30% την χρονιά που πέρασε, για ιδιάζοντες λόγους, επηρεάζοντας δραματικά την εικόνα για το σύνολο του εμπορικού κλάδου.

Σε αντιδιαστολή, εάν εξαιρεθούν οι κλάδοι καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, ο τζίρος στο λιανεμπόριο ενισχύθηκε κατα 5,6% το 2023 συγκριτικά με το 2022, διαμορφούμενος σε 24,8 δισ ευρώ, ποσό ισόποσα μοιρασμένο μεταξύ μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΑ).

Περισσότερο ανάγλυφη είναι ωστόσο η εικόνα εάν συγκριθεί το τελευταίο τρίμηνο του περσινού έτους με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΑ, η μεταβολή του τζίρου συνολικά στο εμπόριο είναι +1,7%, ενώ εξαιρουμένων των τριών προαναφερθέντων κλάδων, η διαφορά μειώνεται σε +1,3%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του νομού Αττικής, με τον συνολικό δείκτη της Στατιστικής να αναφέρει θετική μεταβολή το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατά 5,2%, ενώ εξαιρουμένων των τριών κλάδων, καταγράφεται επί της ουσίας στασιμότητα, με μεταβολή τζίρου μόλις κατά 0,4%.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ανάγλυφα την στρέβλωση που δημιουργείται στην καταγραφή των τζίρων του εμπορίου, όταν παρουσιάζονται χωρίς να γίνεται η αναγκαία διάκριση μεταξύ ελαστικών και ανελαστικών δαπανών, όπως είναι τα καύσιμα και τα τρόφιμα, τα οποία παρουσιάζουν ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάλτα, η επεξεργασία των επίσημων στατιστικών στοιχείων αναδεικνύει συγκεκριμένες τάσεις στην αγορά, σε ό,τι αφορά τα είδη που δεν είναι αναγκαία για την επιβίωση. Για τα μεν καύσιμα και τα τρόφιμα, μπορεί να καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων, λόγω πληθωρισμού, αλλά όχι και της δαπάνης, για τα δε υπόλοιπα είδη, όπως η ένδυση και η υπόδηση, καταγράφεται στην ουσία μείωση της πραγματικής ζήτησης, δεδομένου ότι και η μικρή αύξηση που αναφέρεται είναι κατώτερη του πληθωρισμού.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Δώρος Καπράλος, ανέφερε τον δυϊσμό που υπάρχει στην αγορά, με κάποιους κλάδους να καταγράφουν θετικές επιδόσεις, σε αντίθεση με άλλους που δυσκολεύονται την δεδομένη συγκυρία, ενώ επεσήμανε την κάμψη πωλήσεων που καταγράφουν το πρώτο τρίμηνο του 2024 περισσότερες από το 60% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΣΠ.

Ο κ. Καπράλος ανέφερε μάλιστα ότι το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην χώρα, συνεισφέροντας ποσοστό 16,5% της απασχόλησης, ενώ επεσήμανε ότι πέρσι ο σχετικός δείκτης μειώθηκε κατά 3,5% εξαιτίας λουκέτων που μπήκαν σε εμπορικές επιχειρήσεις. “Ειδικά οι μικρομεσαίοι έμποροι αισθάνονται μουδιασμένοι, όντας αντιμέτωποι με κάμψη της ζήτησης, αύξηση του λειτουργικού κόστους, αποκλεισμό από τραπεζικό δανεισμό και προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και αυξημένη ψηφιακή γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να εστιάζουν αποκλειστικά στην επιβίωση αντί της μετεξέλιξης τους”, σημείωσε ο κ. Καπράλος, υπογραμμίζοντας ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις αποδίδουν υπεραξία στην κοινωνία, καταβάλλοντας και πιο ικανοποιητικούς μισθούς.

Ως προς την ψηφιακή γραφειοκρατία που έχει αυξηθεί για τον εμπορικό κόσμο από τις αρχές του έτους, ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση αύριο με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Σπανάκη, για “12 άλυτα θέματα που αφορούν στην κάρτα εργασίας”, ενώ στο θέμα της πλατφόρμας MyData ο ίδιος σημείωσε ότι έχει δοθεί ήδη παράταση για την πλήρη συμμόρφωση των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΕΣΑ ανέφερε τέλος ότι “μικροί και μεγάλοι βρισκόμαστε στην ίδια θέση”, παραθέτοντας και στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου μεταξύ των δύο κατηγοριών επιχειρήσεων την χρονιά που πέρασε.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕλΣτατ, ο τζίρος των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε κατά 30% το πρώτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το 2022, με την θετική αυτή μεταβολή να περιορίζεται σε +12%, +6% και τελικώς +4% στα ακόλουθα τρίμηνα. Κατά αναλογία, για τις μικρές επιχειρήσεις η περσινή χρονιά ξεκίνησε με αύξηση τζίρου κατά 8%, για να περιοριστεί σε +6% και +4% στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και τελικώς να αντιστραφεί σε -3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η καμπύλη, αν και με σχετική διακύμανση, ακολουθεί την ίδια τάση μέσα στο έτος, αναδεικνύοντας την ραγδαία μεταστροφή του κλίματος τους τελευταίους μήνες του έτους, διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχαν σημαντικά τουριστικά έσοδα και κάλπαζε ο πληθωρισμός των τροφίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ekptoseis, Sales, Discounts
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τζίρου για 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας

Σχεδόν ένας στους δύο εμπόρους εκφράζει αισιοδοξία για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο εξάμηνο, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και διασύνδεση POS με την ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διψήφια αύξηση τζίρου στο εμπόριο το δ' τρίμηνο, έπιασε τα 11 δισ. ευρώ

Ρεαλιστική κρίνεται από τους εμπόρους η αύξηση του φετινού τζίρου τελευταίου τριμήνου κατά 1 δισ. με ώθηση από την περίοδο των εορτών. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται για την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου τη Δευτέρα.
Ekptoseis, Discounts, Sales
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση η αγορά, κάμψη τζίρου για 1 στους 2 εμπόρους το φετινό καλοκαίρι

Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες στην εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας ανέφεραν κάμψη τζίρου κατά την θερινή εκπτωτική περίοδο συγκριτικά με πέρσι. Ο τουρισμός δεν έσωσε την παρτίδα.
Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρουν» τις τιμές οι έμποροι για να δώσουν ώθηση στη ζήτηση

Στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις ή αναβάλλουν τις αγορές τους. Οι έμποροι των μη βασικών αγαθών συγκρατούν τις τιμές και «ποντάρουν» στον τουρισμό.