ΓΔ: 1445.29 -0.28% Τζίρος: 19.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:28:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πτώση μεγεθών για την ελληνική ένδυση στο δεκάμηνο λόγω πληθωρισμού

Πιο αισθητή ήταν η πτώση στις εξαγωγές ειδικά του ενδύματος, οι οποίες μειώθηκαν κατά 22%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία συρρικνώθηκαν κατά 9,5%.

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα μεγέθη στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023, λόγω κυρίως της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό, όπου ο αυξημένος πληθωρισμός περιόρισε την αγοραστική δύναμη και άρα και την κατανάλωση.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 10,7% στην ένδυση και 0,5% στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ οι συνολικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση κατά 18% και διαμορφώθηκαν σε 1,56 δισ. ευρώ.

Πιο αισθητή ήταν η πτώση στις εξαγωγές ειδικά του ενδύματος, οι οποίες μειώθηκαν κατά 22%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία συρρικνώθηκαν κατά 9,5% και στον πρωτογενή τομέα (βαμβάκι) κατά 18,7%. Στις εισαγωγές, καταγράφηκε επίσης μείωση κατά 8,5%.

Η μείωση στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ανήλθε σε 5,8%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 8,7%. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 12% στο δεκάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,65 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Endysi, Rouxa, Lianiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών ανήλθαν οι εξαγωγές των ελληνικών ρούχων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης, υπογράμμισε ότι η εκρηκτική άνοδος του ενεργειακού κόστους απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.
Endysi, Rouxa, Lianiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές ένδυσης από την Μακεδονία

Σημαντική ήταν η στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας καθώς ενισχύθηκαν 36 επιχειρήσεις σε διεθνείς εκθέσεις του κλάδου, οδηγώντας στο να υπάρξουν νέες επικερδείς συμφωνίες.