ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η δήλωση απόδοσης τελών διαμονής παρεπιδημούντων

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων, ειδικά για τη δήλωση και καταβολή των τελών των ετών 2022 και 2023, προβλέπεται προθεσμία υποβολής δήλωσης και εμπρόθεσμης καταβολής τους έως τις 31/1/2024.

Μία νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων απόδοσης τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και τέλους επί ακαθαρίστων εσόδων τίθεται στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

Οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων (ν. 339/1976 παρ. 1, αρ. 1) θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Τέλη & ειδικοί φόροι / Δήλωση απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων. Για την είσπραξη του τέλους εκδίδεται Ταυτότητα Οφειλής και τα αντίστοιχα έσοδα αποδίδονται στους οικείους Δήμους.

 Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 1209/2023, ΦΕΚ 7332/Β/22-12-2023), οι υπόχρεοι σε καταβολή τέλους παρεπιδημούντων ή τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων:

  •    εφόσον υπόκεινται σε ΦΠΑ, υποβάλλουν τη δήλωση των τελών στον ίδιο χρόνο που υποβάλλεται η δήλωση ΦΠΑ και το δηλωθέν ποσό καταβάλλεται στην ίδια προθεσμία που ισχύει για την απόδοση του ΦΠΑ,
  •    εφόσον δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, υποβάλλουν τη δήλωση των τελών μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί κάθε ημερολογιακό τρίμηνο, δηλαδή μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου του επομένου έτους.

Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής μηδενικής δήλωσης. 

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων, ειδικά για τη δήλωση και καταβολή των τελών των ετών 2022 και 2023, προβλέπεται προθεσμία υποβολής δήλωσης και εμπρόθεσμης καταβολής τους έως τις 31/1/2024, ως εξής:

  •    Για το έτος 2022, τα οφειλόμενα τέλη παρεπιδημούντων και επί ακαθάριστων εσόδων θα περιλαμβάνονται σε μία ενιαία δήλωση.
  •    Για το έτος 2023, τα τέλη παρεπιδημούντων και επί ακαθάριστων εσόδων θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστές δηλώσεις για τις αντίστοιχες φορολογικές περιόδους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η CESOP για την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ

Οι υπόχρεοι πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 να αποστείλουν τα δεδομένα διασυνοριακών πληρωμών για το α' τρίμηνο του 2024. Επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή των δεδομένων είναι η έκδοση κωδικών πρόσβασης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ημερίδα για τις εξελίξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

«Εκτός από ένα τεράστιο project για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποτελεί για εμάς έναν ισχυρό σύμμαχο στον έλεγχο της συμμόρφωσης και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής» τόνισε για το myDATA ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Διευρύνονται οι δυνατότητες στο myDATA για τις δηλώσεις ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρούν σε δήλωση ΦΠΑ μεταγενέστερης περιόδου, τυχόν έξοδα που εκδόθηκαν και εμφανίζονται γι’ αυτές στην πλατφόρμα myDATA σε προηγούμενη περίοδο της ίδιας χρήσης.