ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:29
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχεδόν 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω Χούθι

Στις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Οι ανατιμήσεις στο κόστος εμπορευμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης, άρχισαν να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο με την Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά να μην μένει ανεπηρέαστο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου, 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω του αποκλεισμού (της διώρυγας του Σουέζ) και ουσιαστικά αυτό που υποχρεώνονται τα πλοία αυτά είναι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που σημαίνει 15 έως 20 μέρες καθυστέρηση» εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η καθυστέρηση αυτή εκτός από τον μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης έχει επιπτώσεις και στο κόστος μεταφοράς σημειώνοντας ότι κάθε κοντέινερ επιβαρύνεται πλέον με 6.000 δολάρια αλλά και αυξημένα ασφάλιστρα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, υπάρχει κίνδυνος αφενός για μεγάλες καθυστερήσεις και άρα έλλειψη προϊόντων και αφετέρου για μεγάλη αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων λόγω της επιβάρυνσης στα ναύλα αλλά και στα ασφάλιστρα.

Όπως εξήγησε, το 40% των εισαγωγών της χώρας μας προέρχονται από την Άπω Ανατολή και αφορούν κυρίως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ρουχισμό κ.ά.

Επιπτώσεις πιθανόν να υπάρξουν και στις τιμές των καυσίμων, όπως ανέφερε, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που φτάνει στην Ευρώπη περνάει από τα στενά του Σουέζ.

«Η αύξηση και ο πληθωρισμός θα είναι παντού» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ομάν και Ιράν συζητούν προσωρινό διάδρομο ναυσιπλοΐας στα Στενά Ορμούζ

Ο ΥΠΕΞ Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι, δήλωσε από την Τεχεράνη ότι ελπίζει να ανακοινωθεί σύντομα προσωρινός διάδρομος ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια, μετά από εβδομάδες συνομιλιών με το Ιράν.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Έτοιμο το Λιμενικό για την επιστροφή των εκδρομέων

Ο Β. Κικίλιας επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά ενόψει της αυξημένης επιστροφής ταξιδιωτών από τα νησιά, ενημερώθηκε για τα μέτρα του Λιμενικού και ζήτησε υπομονή και έγκαιρη προσέλευση των επιβατών για ασφαλή επιβίβαση.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες προσφέρει βοήθεια για διευκόλυνση μεταφοράς λιπασμάτων

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε ο ΟΗΕ να συμβάλει στη διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών λιπασμάτων, ιδίως λόγω των δυσκολιών στο στενό του Ορμούζ, με τη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής και επαλήθευσης πλοίων.
Υδροπλάνο και πλοίο στο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «ΝΗΣΟΣ ΑΙΓΙΝΑ» απέπλευσε από Σκιάθο με προορισμό το Μαντούδι

Άρθηκε η απαγόρευση απόπλου στο «ΝΗΣΟΣ ΑΙΓΙΝΑ» μετά τη σύγκρουσή του με θαλάσσιο ταξί στο λιμάνι Σκιάθου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση. Η απαγόρευση ίσχυε αρχικά και για τα δύο σκάφη.
Μελίνα Τραυλού ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μ. Τραυλού για τις διαπραγματεύσεις ΙΜΟ σχετικά με τη ναυτιλία

Η Μελίνα Τραυλού κάλεσε τα κράτη-μέλη του IMO να διαμορφώσουν ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλαίσιο απανθρακοποίησης στη ναυτιλία, λαμβάνοντας υπόψη τεχνολογικές δυνατότητες, διαθεσιμότητα καυσίμων και οικονομική βιωσιμότητα.