ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχεδόν 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω Χούθι

Στις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Οι ανατιμήσεις στο κόστος εμπορευμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης, άρχισαν να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο με την Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά να μην μένει ανεπηρέαστο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου, 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω του αποκλεισμού (της διώρυγας του Σουέζ) και ουσιαστικά αυτό που υποχρεώνονται τα πλοία αυτά είναι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που σημαίνει 15 έως 20 μέρες καθυστέρηση» εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η καθυστέρηση αυτή εκτός από τον μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης έχει επιπτώσεις και στο κόστος μεταφοράς σημειώνοντας ότι κάθε κοντέινερ επιβαρύνεται πλέον με 6.000 δολάρια αλλά και αυξημένα ασφάλιστρα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, υπάρχει κίνδυνος αφενός για μεγάλες καθυστερήσεις και άρα έλλειψη προϊόντων και αφετέρου για μεγάλη αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων λόγω της επιβάρυνσης στα ναύλα αλλά και στα ασφάλιστρα.

Όπως εξήγησε, το 40% των εισαγωγών της χώρας μας προέρχονται από την Άπω Ανατολή και αφορούν κυρίως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ρουχισμό κ.ά.

Επιπτώσεις πιθανόν να υπάρξουν και στις τιμές των καυσίμων, όπως ανέφερε, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που φτάνει στην Ευρώπη περνάει από τα στενά του Σουέζ.

«Η αύξηση και ο πληθωρισμός θα είναι παντού» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πλήρωμα εγκατέλειψε πλοίο μετά από ιρανικά πυρά στα Στενά Ορμούζ

Πλήρωμα πλοίου υπό κυπριακή σημαία εγκατέλειψε το σκάφος ύστερα από ιρανική επίθεση και πυρκαγιά στα Στενά του Ορμούζ. Ένα άτομο αγνοείται, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις αντέδρασαν με νέο κύμα πληγμάτων κατά του Ιράν.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι νεωτέρας από τους Φρουρούς

Οι Φρουροί της Επανάστασης έκλεισαν τα Στενά του Ορμούζ επ' αόριστον, μετά από προειδοποιητικά πυρά σε πλοίο που παραβίασε διαδρομή. Η Τεχεράνη προειδοποιεί για ισχυρή αντίδραση σε περίπτωση ξένης επέμβασης.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ένας νεκρός από επίθεση drone σε τέσσερα πλοία στη Θάλασσα Αζόφ

Ένας ναυτικός σκοτώθηκε από επίθεση drone σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους τάνκερ με μεθανόλη στον Κόλπο του Ταγκανρόγκ στη Θάλασσα του Αζόφ. Οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Πλήρωμα πλοίου μήνυσε εταιρεία για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων

Τρεις πρώην ναυτικοί του ταϊλανδέζικου πλοίου Mayuree Naree, που επλήγη από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ, κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας και του καπετάνιου για παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων, μετά την απόλυσή τους λόγω της επίθεσης.
Λιμάνι Θεσσαλονίκης πλοίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκιουλέκας: Η Βόρεια Ελλάδα δύναται να γίνει κέντρο ναυτιλίας και logistics

Το 7ο Balkan Forum στην Θεσσαλονίκη τόνισε τη σημασία της Βόρειας Ελλάδας στη ναυτιλία, τις μεταφορές και τα logistics, αναδεικνύοντας τη Θεσσαλονίκη ως στρατηγική πύλη διασύνδεσης με Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβράδυνση στη ναυτιλιακή κίνηση του Στενού Ορμούζ λόγω εντάσεων με το Ιράν

Πέντε δεξαμενόπλοια LNG, μεταξύ τους και το GasLog Shanghai της ελληνικής GasLog, πέρασαν από το Στενό του Ορμούζ τις τελευταίες ημέρες, ενώ παρατηρείται μείωση στη διέλευση λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή.