ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή φωτο: Eurobank

Eurobank: Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν αμετάβλητα καθώς αυτή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τα άτομα νεαρής ηλικίας καθώς και τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας το 9μηνο 2023 σε ετήσια βάση, αλλά παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν αμετάβλητα καθώς αυτή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τα άτομα νεαρής ηλικίας καθώς και τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank στο Οικονομικό Δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική και στην Κεντρική Μακεδονία ενώ τα χαμηλότερα στο Νότιο Αιγαίο και στην Αττική. Οι κλάδοι με την ισχυρότερη θετική επίδραση στην απασχόληση είναι οι κλάδοι Ανθρώπινης υγείας-Κοινωνικής μέριμνας, Μεταφοράς-Αποθήκευσης, Κατασκευών καθώς και ο Πρωτογενής τομέας.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης δείχνουν ότι η μετάβαση της οικονομίας προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα προσανατολισμένο προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με διεθνώς εμπορεύσιμη παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη και επίσπευση αυτού του μετασχηματισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή η αύξηση της απασχόλησης, νέο στοίχημα η παραγωγικότητα

Eυεργετικές επιδράσεις στην απασχόληση, στους πραγματικούς μισθούς και στο παραγόμενο προϊόν της οικονομίας μπορεί να έχει η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων των επενδύσεων, τονίζει η Eurobank.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεαματική μείωση 2,6% στην ανεργία φέτος, δύο «πληγές» στην αγορά εργασίας

Το μέσο ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε αισθητά στο 9μηνο, κυρίως χάρη στην επανεκκίνηση του τουρισμού. Όμως, όπως σημειώνει η Eurobank, το ποσοστό ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό και είναι χαμηλή η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 3% η μείωση της ανεργίας στο 9μηνο, ανθεκτική η αγορά εργασίας

Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022, ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12,5% από 15,4% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι τα επόμενα τρίμηνα.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί θα φρενάρει το 2023 η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα

Η αγορά εργασίας θα επιβαρυνθεί, όπως τονίζει η Eurobank, από τη μειωμένη ένταση της μεταπανδημικής ζήτησης, ενώ πιθανότατα θα έχουν εμφανιστεί οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Στο 12,2% αναμένεται το ποσοστό της ανεργίας τον επόμενο χρόνο.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ υποχώρησης της ανεργίας αλλά προβληματίζει η παραγωγικότητα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 έχει πέσει η ανεργία. Όμως, όπως τονίζει η Eurobank, η απασχόληση σε όρους ατόμων έτρεξε πιο γρήγορα από την οικονομία, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Πώς υποχώρησε η ανεργία στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, μειώθηκε στο 13,9% του εργατικού δυναμικού τον Αύγουστο 2021 από 14,0% τον Ιούλιο 2021 και 16,9% τον Αύγουστο 2020. Η εν λόγω τιμή είναι η μικρότερη από τον Οκτώβριο 2010.