ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
masoutis
Φώτο: Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης

Μασούτης: Τα προγράμματα ενίσχυσης των ΜμΕ χρειάζονται ενίσχυση

Η ΚΕΕΕ ζητάει να δοθεί μία εύλογη παράταση στα προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως επίσης και αν όχι να αυξηθούν, έστω να υλοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.

Παράταση και ενίσχυση πόρων για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ ζητάει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με αφορμή την ανακοίνωση για την έναρξη δύο νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης νέων και νεοσύστατων επιχειρήσεων στις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννης Μασούτης αναφέρει πως «με τις δράσεις του ΕΣΠΑ δίδεται στήριξη στους επαγγελματίες, αλλά και σε όλη την αγορά, καθώς ακόμα και σήμερα οι επιπτώσεις από την υγειονομική και την -πλέον πρόσφατη- ενεργειακή κρίση, την οποία βίωσε η διεθνής κοινότητα, συνεχίζουν να προκαλούν ανασφάλεια στους επιχειρηματίες και στους καταναλωτές». Δυστυχώς, όμως, στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο να τηρηθούν οι χρονικοί περιορισμοί της αίτησης υποβολής του επενδυτικού σχεδίου για χρηματοδότηση, που τίθενται από το πρόγραμμα, καθώς μία σειρά ζητημάτων εμποδίζουν την έγκυρη κατάθεση των επενδυτικών φακέλων». 

Όπως σημειώνεται, «πολλά επιμελητήρια-μέλη της ΚΕΕΕ, από όλες της περιφέρειες, έχουν τονίσει ότι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η υποβολή των αιτήσεων, αντιμετωπίζει μηχανογραφικά προβλήματα τα οποία δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωσή τους, ενώ η ανταπόκριση στα ερωτήματα των επενδυτών είναι ιδιαίτερα αργοπορημένη (μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι πρώτες ερωταπαντήσεις, ενώ μια σειρά διευκρινήσεων δεν έχουν απαντηθεί ακόμη).

Επιπλέον, βάσει των προσκλήσεων των ως άνω δράσεων, για την υποβολή της αίτησης υποβολής του επενδυτικού σχεδίου, απαιτούνται δικαιολογητικά από δημόσιους φορείς, όπως είναι η πολεοδομία για τις χρήσεις γης και τις οικοδομικές άδειες, οι οποίες καθυστερούν και οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός χρηματοδότησης, χωρίς βεβαίως δική τους υπαιτιότητα, ενώ παράλληλα και τα τραπεζικά ιδρύματα ανταποκρίνονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έγκριση δανείων.

Βάσει των παραπάνω και δεδομένου ότι οι εν λόγω δράσεις, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που χρειάζεται, μέσω ημερίδων που οργανώνονται, αναδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την καταλυτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, πλήθος επιχειρήσεων δεν έχουν λάβει γνώση».

Η ΚΕΕΕ ζητάει να δοθεί μία εύλογη παράταση στα προγράμματα αυτά, όπως επίσης και αν όχι να αυξηθούν, έστω να υλοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων, προκειμένου να υπάρχει ισότητα για όλες της περιφέρειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Αναγκαία η στήριξη των μικρομεσαίων με μέτρα και παρεμβάσεις

Να εξακολουθήσει η επιδότηση για τη μείωση του ενεργειακού πληθωρισμού και την ψηφιακή μετάβαση ζητάει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, που θέλει επίσης να συνεχιστεί η προσπάθεια για χαμηλότερη φορολογία.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου - Κορκίδης: Αναγκαία η στήριξη των 820.000 ΜμΕ

Αναφορικά με τις ζημιές από τις φωτιές στη Δυτική Αττική, γνωστοποιήθηκε ότι το ΕΒΕΠ έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι 15.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί άμεσα, μέσω των αρμόδιων δήμων στις πληγείσες επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τρεις ταχύτητες κινούνται τα ενοίκια των γραφείων και το 2024

Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται αυξητική σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ωστόσο τα πράσινα γραφεία είναι περιζήτητα.