ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Χατζηθεοδοσίου: Είναι απόλυτη ανάγκη να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τονίζει με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών ότι χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών, καθώς και αυτός ο επαγγελματικός κλάδος πλήττεται βάναυσα από το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής.

«Είναι απόλυτη ανάγκη να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε τα εξής:

«Σε μία συμβολική κίνηση, οι αγρότες διοργανώνουν σήμερα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, προσπαθώντας να κάνουν ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα τους και ζητώντας στήριξη από την κυβέρνηση.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών, καθώς και αυτός ο επαγγελματικός κλάδος πλήττεται βάναυσα από το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής, από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων, από τη μείωση των επιδοτήσεων και από την άνιση αντιμετώπιση που έχουν τα προϊόντα τους σχετικά με αυτά που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Πολλά από τα αιτήματα τους συνδέονται άμεσα και με θέματα που έχουμε θίξει και εμείς ως Επιμελητήριο, όπως οι μεγάλες διαφορές στις τιμές προϊόντων που παρατηρούνται «από το χωράφι στο ράφι», κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται βέβαια ο αγροτικός κόσμος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικό ρόλο, στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει τριπλάσια συμμετοχή στο ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, και στηρίζοντας πάνω από το 10% της συνολικής απασχόλησης. Είναι ο βασικός πυλώνας, μαζί με τον επαγγελματικό κόσμο, για τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην περιφέρεια και τη διατροφική επάρκεια των Ελλήνων πολιτών.

Οπότε, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αποτελέσει εθνική στρατηγική η αναβάθμιση του, ενώ η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να εντείνει τις πιέσεις της προς τις Βρυξέλλες για την όσο το δυνατόν πιο ήπια πράσινη μετάβαση.

Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενίσχυση των αγροτών στο μέτρο του δυνατού και στοχευμένες πολιτικές που θα εστιάσουν στην αλλαγή κουλτούρας των επαγγελματιών, στη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών και στην ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων, είναι κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προς όφελος συνολικά της ελληνικής οικονομίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Απαραίτητος ο ουσιαστικός διάλογος κυβέρνησης - αγροτών

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και ζητά ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση για δίκαιες τιμές, άμεσες λύσεις και διασφάλιση ομαλής λειτουργίας της οικονομίας.
Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 1,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες για ζημιές από πυρκαγιές 2022

Ο ΕΛΓΑ κατέβαλε 1.215.047,31 ευρώ σε 441 δικαιούχους για ζημιές από τις πυρκαγιές του 2022, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΠΔΕ, στηρίζοντας τις πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα.
Στράτος Πρωτοψάλτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοψάλτης: Λύση για συνταξιούχους αναπηρίας με ενεργή αγροτική δραστηριότητα

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε ότι η νέα εγκύκλιος αποκαθιστά τη δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών για συνταξιούχους αναπηρίας που συνεχίζουν να έχουν πραγματική αγροτική δραστηριότητα.
Τρακτέρ και σκηνή αγροτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας

Συλλαλητήριο αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων έγινε στη Λάρισα, με αιτήματα για πληρωμές ενισχύσεων, αποζημιώσεις, αντιμετώπιση του συστήματος monitoring, προστασία από φυσικές καταστροφές και μείωση του κόστους παραγωγής.