ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christine Lagarde, ECB, EKT
Φωτο: Shutterstock

Μήνυμα Λαγκάρντ στις αγορές: Μην προεξοφλείτε συνεχείς μειώσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζεται στα δεδομένα που θα έχει ανά πάσα στιγμή στην κατοχή της προκειμένου να αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική. Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για τον πληθωρισμό.

Μήνυμα στις αγορές να μην «κλειδώσουν» την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε συνεχείς μειώσεις επιτοκίων το 2024, έστειλε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε συνέδριο στη Γερμανία. 

Η κα Λαγκάρντ με έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αγορών για την πρώτη μείωση από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, καθώς υπογράμμισε ότι μέχρι τότε η τράπεζα θα έχει στην κατοχή της πληθώρα δεδομένων που μπορούν να την οδηγήσουν σε μία τέτοια απόφαση. 

Υπογράμμισε, όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για νέες μειώσεις εντός των επόμενων μηνών, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει ως όρο για τις αποφάσεις τη στήριξή τους στα δεδομένα που θα έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή της. 

Όπως σημείωσε η ΕΚΤ έχει θέσει τρία βασικά κριτήρια στα οποία βασίζει τις αποφάσεις της:

  • Τις προοπτικές του πληθωρισμού. 
  • Τη δυναμική πίσω από τον δομικό πληθωρισμό και 
  • Τον τρόπο με τον οποίο «περνά» η νομισματική πολιτική στην πραγματική οικονομία. 

Εφόσον, λοιπόν, τα τρία αυτά δεδομένα δείξουν στην τράπεζα ότι έχει περιθώριο να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, τότε θα το πράξει.  «Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να λαμβάνονται από συνάντηση σε συνάντηση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες καθώς αυτές έρχονται. Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ταχθεί υπέρ τεσσάρων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2024, με τις δύο πρώτες εξ αυτών να πραγματοποιούνται πριν από την υποχρεωτική διακοπή του Αυγούστου. 

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ακόμη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την πορεία του ρυθμού αύξησης των μισθών, τα περιθώρια εταιρικής κερδοφορίας και τον ρυθμό ενίσχυσης της παραγωγικότητας στην ευρωζώνη.  Ως εκ τούτου «εάν τα στοιχεία αυτά αποκαλύψουν επαρκή βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ της πορείας του υποκείμενου πληθωρισμού και των προβλέψεών μας, και με την προϋπόθεση ότι η μετάδοση παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση ανάσχεσης του κύκλου πολιτικής μας και να καταστήσουμε την πολιτική μας λιγότερο περιοριστική», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το νέο debate μεταξύ των μελών της διοίκησης της ΕΚΤ δεν είναι πλέον πότε θα μειώσουν τα επιτόκια, αλλά πόσες φορές θα πρέπει αυτά να μειωθούν εντός του τρέχοντος έτους, με τον κλασσικό διαχωρισμό «γερακιών» και «περιστεριών» να παραμένει, καθώς οι πρώτοι είναι πολύ πιο απρόθυμοι για γενναίες κινήσεις. Πάντως αυτό που προβληματίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι το timing των μειώσεων. Σε περίπτωση που κινηθούν πολύ γρήγορα κινδυνεύουν να σβήσουν ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα από πλευράς τιθάσευσης του πληθωρισμού, ενώ εάν αργήσουν αρκετά μπορεί να πλήξουν σημαντικά την οικονομία. Ιδιαίτερα στην ευρωζώνη δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων ή τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή που διαθέτει η Fed, καθώς η οικονομία παραμένει σε στενωπό ιδιαίτερα ήπιας ανάπτυξης. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων

Για μια πορεία με αναταράξεις έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος χαλαρής πολιτικής. Επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Τι δηλώνει η Κρ. Λαγκάρντ

Μετά τη 10η διαδοχική αύξηση η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει. Προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων

Το βασικό μήνυμα από την πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, αλλά ο δομικός πληθωρισμός να αποτελεί αγκάθι. «Είμαστε σε ένα ταξίδι που δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα στηρίξουμε τις τράπεζες ακόμη και με νέα εργαλεία

Η ΕΚΤ θα λαμβάνει τις επόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια βασισμένη στα στοιχεία που θα έχει στην κατοχή της, τόνισε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές.