ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania
Πηγή: Shutterstock

Υποχώρησαν κατά 4,3% οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στην ενέργεια.

Μείωση 4,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2023 με το 2022.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στην ενέργεια και οφείλεται στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 6,3%. Η πτώση προήλθε από την υποχώρηση κατά 16,7% της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, και κατά 10,3% της κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Αντιθέτως ο δείκτης της βιομηχανίας τροφίμων αυξήθηκε κατά 1%, ενώ κατά 6,3% ενισχύθηκε η ποτοποιία και κατά 17,7% η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη.

Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,1% συνετέλεσε η άνοδος της βιομηχανίας τροφίμων κατά 19%, και της παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά 17%. Άνοδο 9,5% σημείωσε και η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων. Αντίστροφη πορεία ακολούθησε η χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων με πτώση 10,6% και η κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες που υποχώρησε κατά 9,8%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,4% τον Φεβρουάριο 2024 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2024, έναντι μείωσης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2023. Η μείωση αυτή προήλθε από την υποχώρησε κατά 1,5% του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς εξαιτίας της πτώσης κατά 6,2% της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, αλλά και της υποχώρησης κατά 4,5% της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.

Αντιθέτως ο δείκτης τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς σημείωσε αύξηση 3% εξαιτίας της ανόδου κατά 12,4% της παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων και κατά 62% της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ