ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στουρνάρας: Πιθανές τέσσερις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ», είπε σε συνέντευξή στο «Πρώτο Θέμα της Κυριακής», την οποία αναμεταδίδει το Bloomeberg.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι είναι εφικτές συνολικά τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το φετινό έτος, για μια συνολική μείωση κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ», είπε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα της Κυριακής», την οποία αναμεταδίδει το Bloomeberg.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις φορές φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι δυνατή», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ. Ακόμα ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο δύο φορές πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι απόψεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, μέχρι στιγμής δεν απηχούν τις απόψεις κάποιων άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που συγκαταλέγονται στα «γεράκια». «Αυτή δεν είναι ακόμη μια ενιαία άποψη», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μέτριες».

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία και την Ιταλία, υποστήριξαν το επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα. Καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχωρεί πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν το «σινιάλο» της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο. «Οι διαφορές απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πολύ μικρότερες από την εικόνα που δίνεται από τα μέσα ενημέρωσης», είπε επίσης ο Στουρνάρας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».