ΓΔ: 1456.59 -1.02% Τζίρος: 49.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:55:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων

«Ήρθε η ώρα οι εποπτικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους μετόχους των τραπεζών να πάρουν κάποιο μέρισμα», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Τι εκτίμησε για τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στη διανομή μερισμάτων, όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και στις εκτιμήσεις του για τη νομισματική πολιτική. 

Υπογράμμισε ότι ο μετασχηματισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας θα πρέπει να αναγνωριστεί πλήρως από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, επιτρέποντας τις πρώτες τέτοιες επιστροφές στους μετόχους από το 2008. «Είναι η ώρα να επιτρέψουμε μερίσματα», σημείωσε και προσέθεσε ότι «αυτή η απόφαση και οι ακριβείς παράμετροι θα ληφθούν αργότερα μέσα στο έτος — τον Ιούνιο».

Η τελευταία φορά που οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν μέρισμα ήταν στην έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ στη συνέχεια, η κρίση χρέους οδήγησε σε διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε ανακεφαλαιοποιήσεις, με τον κ. Στουρνάρα να σημειώνει ότι όλα αυτά αποτελούν, πλέον, παρελθόν.

«Όλοι γνωρίζουμε τους περιορισμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την τεράστια βελτίωση της κατάστασης των ΜΕΔ, την κατάσταση κερδοφορίας, την κατάσταση κεφαλαιακής μέτρησης, την κατάσταση ρευστότητας», είπε. «Ήρθε η ώρα οι εποπτικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους μετόχους των τραπεζών να πάρουν κάποιο μέρισμα».

Η πορεία της οικονομίας

«Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε τη δυνητική και την πραγματική ανάπτυξη», σημείωσε και τόνισε ότι «Ο μεσοπρόθεσμος μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι περίπου 2,5% για την Ελλάδα — έναντι περίπου 1,5% για την ευρωζώνη».

Η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στις αρχές της εβδομάς σε μείωση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη για το 2024 στο 2,3% από προηγούμενη εκτίμηση 2,5%. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι γενικές προοπτικές για την περιοχή είναι επίσης πιο αδύναμες», ξεκαθάρισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Υπέρ των μειώσεων επιτοκίων 

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να φοβάται να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική και δεν θα πρέπει να είναι «υπερβολικά συνετή» σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τη Fed. 

«Έφθασε η ώρα να αποκλίνουμε», όπως σημείωσε για να προσθέσει ότι «τα δεδομένα στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικά. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη - κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ καθοδηγείται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς - όχι από την πλευρά της ζήτησης, δεν καθοδηγείται από τους μισθούς».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η πορεία οικονομίας των 20 χωρών της περιοχής καθιστούν την υπόθεση της χαλαρότερης πολιτικής πιο επείγουσα. Αν και εξακολουθεί να προβλέπει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, προειδοποιεί ότι η μεγάλη αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και θα διακινδυνεύσει την πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2%.

«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους μιας ανάκαμψης στην Ευρώπη - και στη Γερμανία. Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους της ανάκαμψης», τόνισε και επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο μειώσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις Ιουνίου και Ιουλίου και δύο ακόμη έως το τέλος του 2024. .

Επιπρόσθετα εκτιμά ότι  έφθασε η ώρα η ΕΚΤ - η οποία κατηγορήθηκε ότι κινήθηκε πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε - να αρχίσει να δρα. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε αυξήσεις επιτοκίων ως ασφάλεια έναντι του πολύ υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των αμοιβών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα έχει γυρίσει η κατάσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Χρειαζόμαστε τώρα μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: «Όχι» σε υπερβολικές αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι αν γίνουν νέες, μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα προκληθεί αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία. Ζητά προσεκτικές κινήσεις για τη μείωση των ομολόγων από την ΕΚΤ, ώστε να μην αυξηθεί απότομα το κόστος δανεισμού των κρατών.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων αλλά σταδιακά και με μέτρο

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως μια υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ, και να προκαλέσει χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία.