ΓΔ: 1386.09 -1.04% Τζίρος: 101.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Δύσκολη μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν τον Ιούνιο

Ο διοικητής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το πιθανότερο το φθινόπωρο.

Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει στην κατοχή της αρκετές πληροφορίες έως τον Ιούνιο προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του. 

Σημείωσε ακόμη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διαμορφωθεί κοντά στον στόχο του 2%, ενώ τόνισε ότι μία μείωση τον Απρίλιο θα αποτελούσε ένα ενδεχόμενο μόνο εάν υπάρξει κάποια σημαντική έκπληξη από τα διαθέσιμα στοιχεία που θα έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της. 

«Η πρόσφατη σειρά δεδομένων δείχνει ότι θα φτάσουμε το 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Η τελευταία επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις των επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου - άρα τον Ιούνιο», επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αναφερόμενος στα επιτόκια σημείωσε ότι «η μετακίνηση προς την ουδέτερη κατεύθυνση θα πάρει χρόνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στο σύστημα για να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα από 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα - γύρω στο 2% - προς το τέλος του επόμενου έτους». 

Σημείωσε ακόμη ότι «η αύξηση των μισθών πάνω από το 4% είναι ανησυχητική. Αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια κέρδους, και αυτό είναι χαμηλότερο», ενώ για την οικονομία της ευρωζώνης τόνισε ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Πιθανότατα δεν θα το κάνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: «Όχι» σε υπερβολικές αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι αν γίνουν νέες, μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα προκληθεί αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία. Ζητά προσεκτικές κινήσεις για τη μείωση των ομολόγων από την ΕΚΤ, ώστε να μην αυξηθεί απότομα το κόστος δανεισμού των κρατών.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων αλλά σταδιακά και με μέτρο

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως μια υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ, και να προκαλέσει χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία.