ΓΔ: 1447.31 0.84% Τζίρος: 60.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρέχει... δισεκατομμύρια στην «πράσινη» ενέργεια

Μπαράζ επενδύσεων, μικρών και μεγάλων, σε φωτοβολταϊκά και αιολικά. Εισέρχονται στον τομέα και ισχυροί «παίκτες» άσχετοι με το αντικείμενο, που θέλουν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Κύμα επενδυσεων πολλών δισεκατομμυρίων έρχεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιχειρήσεις, άσχετες με το αντικείμενο, από την Motor Oil και τα ΕΛΠΕ, έως την ασφαλιστική Ευρωπαϊκή Πίστη και την εταιρεία εμπορίας καυσίμων Revoil, ανακοινώνουν αγορές έργων ΑΠΕ για να περιορίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Καινούργια ονόματα στην «πράσινη» αγορά, όπως οι ισχυρές γερμανικές Solar Concept, BayWa, ΑΒΟ Wind και η αμερικανική Invenergy, έρχονται στην Ελλάδα, όπου η νέα τάση είναι η κατασκευή και πώληση φωτοβολταϊκών με το κλειδί στο χέρι, όπως κάνει ήδη η ΜΕΤΚΑ.

Ένας συνδυασμός από ταχύτερες αδειοδοτήσεις, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και υψηλών εθνικών στόχων, οδηγούν σε μπαράζ αγοραπωλησιών και εκτιμήσεις για φετινές επιδόσεις επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ σε αιολικά και μέχρι 200 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά.

Και είμαστε μόνο στην αρχή. Δεν έχουμε ακόμη δει τις θετικές επιπτώσεις από την κυβερνητική απόφαση για απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας (από τον Ιούνιο καταργείται η υποχρέωση για άδεια παραγωγής), όσο και από τις εξελίξεις στο σκέλος της χρηματοδοτήσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταλεί ένα απτό μήνυμα της δυναμικής που έχει η συγκεκριμένη αγορά. Η χρηματοδότηση ύψους 255 εκατ ευρώ που παρέχει η τράπεζα στον διαχειριστή του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) θα διατεθεί για εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις δικτύων, χωρίς τα οποία το σύστημα δεν μπορεί να σηκώσει όλη αυτή την νέα «πράσινη» ενέργεια. 

Το έδαφος για την συνέχεια στρώνουν, επίσης, η απόφαση της ΕΤΕπ να αποκτήσει ακόμη πιο δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υφυπ. Ανάπτυξης Ι. Τσακίρη ότι από τον Μάρτιο, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκινά χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ σε «πράσινα» έργα, αλλά και το γεγονός ότι ξαναζωντανεύουν οι δανειοδοτήσεις από τις εμπορικές τράπεζες. Κινητικότητα που αφορά τα μικρά κυρίως φωτοβολταϊκά, ύψους γύρω στα 300.000 ευρώ, τα λεγόμενα “500άρια”, (όσα ανήκουν στη κατηγορία των έως 500 kW), τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο σύστημα εντός της χρονιάς, όπως έχει γράψει το Businessdaily.

Οι νέες παρουσίες επενδυτών

Τα «500άρια» αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 300 MW που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν φέτος και τα οποία μεταφράζονται σε projects, αξίας 175-200 εκατ. ευρώ. Τμήμα τους αφορά και έργα με επενδυτές εταιρείες που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο, παρά θέλουν να περιορίσουν το ενεργειακό τους “αποτύπωμα”, βλέποντας ταυτόχρονα ικανοποιητικές αποδόσεις.

Εδώ ξεχωρίζει το deal ύψους 150 εκατ ευρώ από τα ΕΛΠΕ. Πρόκειται για την εξαγορά από την γερμανική Juwi, φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 204 MW, 15 χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη, που όταν ολοκληρωθεί το 2021 θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Επίσης προ ημερών η Mytilineos πούλησε στην Motor Oil χαρτοφυλάκιο πάρκων 47 MW έναντι 45,8 εκατ ευρώ.

Μικρότερη κίνηση, η οποία όμως αφορά και αυτή αγοραπωλησία έτοιμου έργου, είναι η εξαγορά τον Ιανουάριο από την Quest Holdings, μέσω θυγατρικής της, φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 0,985 MW έναντι 1,9 εκατ. ευρώ. Προ ημερών επίσης η Ευρωπαϊκή Πίστη ανακοίνωσε την απόκτηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Θεσσαλία, ενώ η Revoil πρόκειται να εξετάσει φέτος την επέκταση και στα φωτοβολταικά, μέσω κατασκευής σε ιδιόκτητη έκταση στη Λάρισα, μικρού πάρκου 500 kw.

Εκείνη ωστόσο που θα δώσει για τα καλά τον τόνο στην αγορά είναι η ΔΕΗ όταν κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη θα προκηρύξει διαγωνισμό για το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, αυτό στην Πτολεμαίδα, το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπερνά σε ισχύ τα 200 MW. Τμήμα των πολλών φωτοβολταϊκών που σχεδιάζει να αναπτύξει σε έκταση 40-50.000 στρεμμάτων πρώην λιγνιτικών πεδίων, φτάνοντας συνολικά τα 2 GW στην Δ.Μακεδονία και το 1,5 GW στην Μεγαλόπολη

Η κινητικότητα στα αιολικά

Στο μέτωπο των αιολικών, τις θέσεις τους ενισχύουν τελευταίως όλοι οι εγχώριοι παίκτες, δηλαδή ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, Mytilineos, ΕΝΤΕΚΑ, Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), ενώ στην ίδια λογική κινούνται ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Κινητικότητα υπάρχει και σε επίπεδο ξένων παικτών, από τις γαλλικές EDF και EREN, έως την ταλική ENEL GREEN POWER (πέρυσι εγκαινίασε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, στον Καφηρέα), ενώ πρόσφατα είχαμε και τρεις νέες αφίξεις, μια γαλλική, μια καναδική και μια αμερικανική. 

Τον περασμένο μήνα έλαβαν χώρα δύο εξαγορές ελληνικών αιολικών πάρκων, μια από τη καναδική Cubico Sustainable Investments (μέτοχος της οποίας είναι το γνωστό μας ταμείο PSP, που ελέγχει το 40% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών), και μια από τη γαλλική Valorem. Την παράσταση ωστόσο έκλεψε η είδηση ότι προτίθεται να έρθει στην Ελλάδα και να ανοίξει γραφεία, ένας από τους έξι μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, η Invenergy, με έδρα το Σικάγο. Το μέγεθος της Invenergy φαίνεται από τα νούμερα που συνοδεύουν τη τελευταία διαθέσιμη έκθεση βιωσιμότητας, αυτή του 2018. Σταχυολογώντας τις βασικές της επιδόσεις, έχει ένα portfolio 21.788 MW, ενώ την ίδια χρονιά επένδυσε συνολικά 3,1 δισ δολάρια σε ενεργειακά έργα κάθε είδους, υποστηρίζοντας κοντά στις 3.600 θέσεις εργασίας κυρίως σε αγροτικές περιοχές.

Τα πάντα συνηγορούν στην άποψη ότι η φετινή χρονιά θα ανήκει στις ΑΠΕ, όπως δείχνει και το ρεκόρ αιτήσεων όλων των εποχών που δέχθηκε η ΡΑΕ τον Δεκέμβριο. Τα αιτήματα συνολικής ισχύος 15,65 GW, αντιστοιχούν σε δυναμικότητα που φτάνει στα επίπεδα όσων ΑΠΕ προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ότι θα εγκατασταθούν στη χώρα μέχρι το 2030! Εννοείται ότι πολλές από τις παραπάνω αιτήσεις θα κοπούν. Η επενδυτική ωστόσο φρενίτιδα σηματοδοτεί την συνέχεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Macquarie το 50% της ελληνικής Enel, κλείνει το deal εντός Ιουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των Ιταλών με τους Αυστραλούς για το τίμημα της συμφωνίας. Μεγάλες αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της Enel Green Power Ελλάδος το 2022, δάνειο 430 εκατ. από ελληνικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές.