ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δύο κλειδιά για να σπάσει ο τουρισμός το ρεκόρ κίνησης του 2023

Άνοδο 1% - 3% προβλέπουν φέτος οι παράγοντες της αγοράς και τονίζουν ότι μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι κλιματικές συνθήκες τον Μάιο και η αγορά της Γερμανίας. Διψήφιο ποσοστό αύξησης στην κίνηση εξωτερικού της Aegean.

Το άνοιγμα της νέας σεζόν για την τουριστική αγορά βρίσκει τις επιχειρήσεις του κλάδου εξαιρετικά αισιόδοξες. Μάλιστα το καλύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση, έστω και περιορισμένη, έναντι της περυσινής χρονιάς, που έσπασε το ρεκόρ του 2019.

Υπολογίζεται ότι η αύξηση του αριθμού των τουριστών θα κινηθεί από 1% ως 3% υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά. Όλες οι προκρατήσεις ως τώρα επιβεβαιώνουν το σενάριο ότι το 2024 έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταρρίψει τις επιδόσεις του 2023. Βέβαια, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, αυτό απαιτεί τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις.

  • Πρώτον, οι κλιματικές συνθήκες του Μαΐου να είναι καλές, να μην επαναληφθούν δηλαδή οι άστατες καιρικές συνθήκες του αντίστοιχου περυσινού μήνα και
  • Δεύτερον, να κινηθεί η γερμανική αγορά. Αναφορικά με την δεύτερη προϋπόθεση, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν πλέον στη Γερμανία – η οικονομία της βρίσκεται στα όρια της ύφεσης – κάνουν του Γερμανούς τουρίστες επιφυλακτικούς.

Πιθανόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναμένουν ευκαιρίες τουριστικών πακέτων της τελευταίας στιγμής. Επίσης και η ισραηλινή αγορά, για την οποία η Ελλάδα είναι πρώτος τουριστικός προορισμός, θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα –σαν να μην υπάρχει πόλεμος! Κι όπως σημειώνουν, εφέτος οι τιμές των τουριστικών πακέτων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10%.

Κι ενώ τα τουριστικά πακέτα είναι γενικότερα μιλώντας δελεαστικά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι επιβαρύνονται με υψηλές τιμές μεταφοράς στις εσωτερικές μετακινήσεις τους. Επ΄ αυτού μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν τουριστικές αγορές – πχ οι σκανδιναβικές – οι οποίες κατά βάση κινούνται αυτόνομα.
Επισημαίνεται ότι άνοδο αναμένεται να έχει ο αριθμός των τουριστών στην Κρήτη –από 6,5 εκατ. που ήταν πέρυσι, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 6,7 εκατ. τουρίστες – στη Σαντορίνη, που πέρυσι αποδείχθηκε μία χρονιά χαμηλών προσδοκιών, καθώς και στη Μύκονο.

Διψήφια αύξηση στην κίνηση εξωτερικού της Aegean

Θετικά μηνύματα στέλνει, εν τω μεταξύ, για τον τουρισμό η κίνηση εξωτερικού της Aegean κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς συνολικά η αύξηση ξεπέρασε το 11% με 165.000 πρόσθετους επιβάτες σε σχέση με το 2023. Όπως σημειώνει η εταιρεία, ισορροπημένη ήταν και η ανάπτυξη σε σχέση με το 2023, στο δίκτυο εξωτερικού της Αθήνας (+10%) και της Θεσσαλονίκης (+10%).

Το δίκτυο της AEGEAN τη φετινή χειμερινή περίοδο περιλάβανε 85 απευθείας συνδέσεις από και προς προορισμούς του εξωτερικού, με 10 συνολικά από αυτές να πραγματοποιούνται για πρώτη φορά και το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων των Μπιλμπάο, Μπρατισλάβα, Τάλλιν, της Βαρκελώνης από Θεσσαλονίκη καθώς και του νέου δρομολογίου στο Ντουμπάι.

Κατά τη χειμερινή περίοδο που ολοκληρώθηκε, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, σε συνεργασία με ειδικούς Tour Operators του εξωτερικού, πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού στη Ρόδο, διασυνδέοντας το νησί με περισσότερους από 20 προορισμούς σε Σκανδιναβία, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία. Παράλληλα συνεχίστηκε, αλλά και επεκτάθηκε, η δεκαετής πλέον συνεργασία της AEGEAN με την ΤΕΜΕΣ, για πτήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο από και προς Καλαμάτα με Γερμανία, Σουηδία και Δανία. Η αύξηση στην επιβατική κίνηση εξωτερικού ξεπερνά το 27% για την Αθήνα και το 32% για τη Θεσσαλονίκη εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Aegean: Η επιβατική κίνηση εξωτερικού το πρώτο τρίμηνο

 1o 3μηνο 20241ο  3μηνο 2023Μεταβολή%
Συνολική επιβατική κίνηση εξωτερικού1.712.0251.546.83811% (+165 χιλ.)
Συνολική επιβατική κίνηση από/προς Αθήνα2.521.4692.291.06810%
Επιβατική κίνηση  από/προς  Θεσσαλονίκη564.174513.29610%
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνικές ακυρώσεις κρατήσεων από Γερμανία, «καμπανάκι» για τον τουρισμό

Ακυρώσεις που αντιστοιχούν στο 10% των αναμενόμενων αφίξεων από τη Γερμανία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Έντονος ανταγωνισμός από την Τουρκία. Φόβοι ότι θα διαψευσθούν οι προβλέψεις για ρεκόρ φέτος.
tourists_akropoli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές των τουριστικών αφίξεων το 2024

Το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει στην διεθνή τουριστική σκηνή με το βάρος ωστόσο να δίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος και του αποτυπώματος στην οικονομία.
Ρόδος, Παλαιά Πόλη, Οδός των Ιπποτών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο το τουριστικό ενδιαφέρον και το Νοέμβριο για τη Ρόδο

Ο Οκτώβριος ήταν από τους καλύτερους τουριστικούς μήνες στο νησί τα τελευταία χρόνια. Πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού το Νοέμβριο για συνταξιούχους από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σκανδιναβία.
tourismos, turism, Nisia, kefalonia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια νησιά της Ελλάδας προτιμούν οι τουρίστες από την Γερμανία

Το περιοδικό AD αναφέρει ότι «Με περισσότερα από 200 κατοικημένα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο οι επιλογές αφθονούν» και ξεχωρίζει τα 21 πολυτιμότερα «διαμάντια» για εφέτος το καλοκαίρι μετά από εκτενή έρευνα.