ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Antikapnistikos
Shutterstock

ΑΑΔΕ: Νέο ψηφιακό μητρώο παρακολούθησης προϊόντων καπνού

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα καπνού και βιομηχανοποιημένου καπνού και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέθηκε σε λειτουργία το «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών» (ΕΚΜΕΑ), η νέα ψηφιακή εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου της ΑΑΔΕ για προϊόντα καπνού.

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα καπνού και βιομηχανοποιημένου καπνού και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς:

  • αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου
  • συμβάλλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των δημοσίων εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, με την Ε.2023/09-04-2024 Εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, διευκρινίζεται ότι:

  • υποχρέωση εγγραφής στην εφαρμογή έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, με εξαίρεση τους καπνοκαλλιεργητές και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μεταφοράς. Η εγγραφή τους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 29/6/2024
  • οι υπόχρεοι, πριν την εγγραφή τους στο ΕΚΜΕΑ, πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων και να λάβουν αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
  • οι επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης του καπνού,
  • τα πρόσωπα που έχουν εγγραφεί και έχουν λάβει αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα από το Μητρώο Ιχνηλασιμότητας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο προϊόντων καπνού, πλην των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά τσιγάρα, και είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας από τις 20/5/2024, πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και στο ΕΚΜΕΑ έως και τις 20/8/2024.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr) στη διαδρομή: Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > Μητρώο ΕΚΜΕΑ, όπου παρατίθεται και αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της.
Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε τελωνειακούς ελέγχους

Μεγάλο χτύπημα της ΑΑΔΕ κατά της παραοικονομίας, καθώς εκτός από τα ρευστά διαθέσιμα που κατασχέθηκαν, στην τσιμπίδα των Αρχών έπεσαν και διακινητές λαθραίων τσιγάρων και καπνού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκληση κατεψυγμένου αλιεύματος, κρίθηκε μη ασφαλές από τον ΕΦΕΤ

Πρόκειται για το τρόφιμο με στοιχεία «ΓΑΜΠΑΡΗ ΚΤΨ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΗ - ΛΙΒΕΡΗΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΚΑΒΑΛΑΣ» και ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντέινερ από το Εκουαδόρ που έκρυβε 46 κιλά κοκαΐνη εντόπισε η ΑΑΔΕ

Μετά από διενέργεια τοπικής ανάλυσης κινδύνου, δεσμεύτηκε από το Γ’ Τελωνείο Πειραιά, ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά.
Giorgos Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Δεν πρόκειται να ανεχθώ συμπεριφορές διαφθοράς

«Έχετε όλοι επιλεγεί με δυο ζητούμενα: εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Μην αφήνετε το ο,τιδήποτε να ακυρώνει τη δουλειά και την προσπάθεια όλων μας όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.