ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Υπάρχει ανάγκη για νέες διασυνδέσεις στη χώρα μας

«Κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών ώστε να αμβλυνθούν οι αιχμές της παραγωγής κατά τις μεσημβρινές ώρες και να αποφευχθούν διευρυμένες περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ» ανέφερε ο κ. Τζούρος.

Τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω της έντονης πίεσης που ασκείται στις χονδρικές τιμές και της ραγδαίας αύξησης της ισχύος των ΑΠΕ μέσα από νέα projects, περιέγραψε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Investment & Corporate Banking της Τράπεζας Πειραιώς στο Delphi Forum.

Συμμετέχοντας στη συζήτηση "Leading in the new reality in Banking", o κ. Τζούρος τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας και έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα έργα ύψους τουλάχιστον 12 δισ.ευρώ που σχεδιάζονται και τα οποία μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 20 δισ.ευρώ συνολικά, αν λάβουμε υπόψη και έργα σε μπαταρίες και υπεράκτια αιολικά που σχεδιάζονται μέχρι το 2030.

Όπως είπε ο κ. Τζούρος, «στη χώρα μας ήδη λειτουργούν ΑΠΕ δυναμικότητας 12,5GW, με την παραγωγή από ΑΠΕ να φτάνει στο 55% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Μόνο την τελευταία τετραετία, υλοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 9 δισ.ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και πρόσθεσαν ισχύ 7 GW.

Οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στον κλάδο, ως προς τη μορφή που έχουν, ακολουθούν τις εξελίξεις της αγοράς, με τα corporate PPAs να κυριαρχούν την τελευταία διετία ενώ σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης που προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια σε μακροχρόνια βάση. Ήδη, από τις 4 δισ.ευρώ συμβάσεις ΤΑΑ που έχουν υλοποιηθεί, περί το 1 δισ.ευρώ έχει κατευθυνθεί σε έργα ΑΠΕ, πολλά εκ των οποίων δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν χωρίς τους πόρους αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Eφόσον υλοποιηθούν τα έργα ισχύος 15GW που ήδη έχουν προσφορά σύνδεσης, τότε οι ΑΠΕ θα φτάσουν στα 27GW , ύψος που θα υπερβαίνει τους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ που θέτει στόχο το 2030 τα 23,5GW και το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο κ. Τζούρος και επισήμανε τις δυσκολίες στη διαχείριση και την αποθήκευση που σήμερα αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ.

Υπάρχει τεράστια ανάγκη για νέες διασυνδέσεις στη χώρα μας, κυρίως προς την Ιταλία και τη Βουλγαρία για εξαγωγές προς τη Βόρεια Ευρώπη ενώ κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών ώστε να αμβλυνθούν οι αιχμές της παραγωγής κατά τις μεσημβρινές ώρες και να αποφευχθούν διευρυμένες περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, κάτι που ήδη βλέπουμε σε ξένες αγορές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petropoulos-Peiraiws-Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρόπουλος (Πειραιώς): Επενδύσεις 12,5 δισ. για τις ΑΠΕ ετησίως

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Head of Structured & Shipping Finance της Τράπεζας, σε ετήσια βάση οι επενδύσεις για τις ΑΠΕ αγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ και έχουν μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής καινοτόμων φωτοβολταϊκών

Από τις αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 21 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Κατραούρας, Γενικό Διευθυντή, Head of Commercial Banking, της Τρ. Πειραιώς, η παρούσα συγκυρία, εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα, δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Πρόκληση η εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε διαδικασίες, κουλτούρες και κανόνες στο εσωτερικό της εταιρείας σε θέματα αξιοκρατίας και στο πως γίνεται η επιλογή των στελεχών του Διαχειριστή» ανέφερε ο κ. Μάργαρης.
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Πώς θα προχωρήσει γρηγορότερα η ενεργειακή μετάβαση

Όπως τόνισε ο υπουργός η χώρα μας έχει υπερτριπλασιάσει σχεδόν τις επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής από το 2019, που ανοίγουν δυνατότητες για να προχωρήσει, ταχύτερα, η εγκατάσταση των ΑΠΕ.