ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
papastergiou, παπαστεργιου
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τέλος στα ψηφιακά πιστοποιητικά σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Αυτόματα θα γίνεται η αναζήτηση των πιστοποιητικών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ σύντομα καθιερώνεται ο Αριθμός Πολίτη για την άμεση ταυτοποίηση.

Στην επόμενη φάση εισέρχεται η ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, με την κατάργηση της γραφειοκρατίας με τα ψηφιακά πιστοποιητικά, τα οποία θα αναζητούνται πλέον αυτόματα από τις υπηρεσίες. Παράλληλα, έρχεται και ο προσωπικός αριθμός, με τον οποίο θα ταυτοποιείται εύκολα κάθε πολίτης στις συναλλαγές του.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου προανήγγειλε χθες από το Φόρουμ των Δελφών σημαντικές αλλαγές για τον τρόπο που θα συναλλάσσονται οι πολίτες με το Δημόσιο καθώς έρχεται η κατάργηση ενός μεγάλου αριθμού πιστοποιητικών που μέχρι σήμερα είχαν γίνει απλώς ψηφιακά, αλλά συνεχιζόταν η ταλαιπωρία των πολιτών που έπρεπε να τα προσκομίσουν κάθε φορά.

Όπως επισήμανε ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το επόμενο μεγάλο βήμα στο 2024 θα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών. Τα δεδομένα που απαιτεί κάποιος φορέας θα τα λαμβάνει χωρίς να υπάρξει η δημιουργία ενός πιστοποιητικού, ακόμα και σε ψηφιακή μορφή. «Αυτό είναι πλέον το επόμενο μεγάλο έργο και σε αυτό θα κινηθούμε και θα δουλέψουμε το 2024», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως προχωράει η κατάργηση της γραφειοκρατίας: «Με μια πολύ σημαντική απόφαση και νομοθεσία ξεκινάμε να καταργήσουμε πιστοποιητικά». Πρόσθεσε ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να παίρνουν άμεσα τα στοιχεία που απαιτούνται από τον πολίτη με την άδεια του, μέσω των νέων συστημάτων που έρχονται.

«Καταργούμε τη γραφειοκρατία, μέσω της κατάργησης των πιστοποιητικών. Μέχρι τώρα ψηφιοποιούσαμε πιστοποιητικά. Τώρα καταργούμε και την ψηφιακή γραφειοκρατία μέσα από την κατάργηση των πιστοποιητικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι δυνατόν, ενώ το κράτος έχει τα στοιχεία, αυτά να ζητούνται κάθε φορά από τον πολίτη να τα προσκομίσει», τόνισε.

Με τη διασύνδεση των μητρώων και των συστημάτων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως πλέον γίνεται εφικτή η αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων των πολιτών σε φορείς, με τον πολίτη να χρειάζεται να δώσει μόνο την έγκριση του. «Πάμε σε άμεση διαλειτουργικότητα. Υπάρχει διασύνδεση» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ φορέων και υπουργείων.

Αναπτύσσονται οι ψηφιακές σχέσεις πολιτών-Δημοσίου

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως οι ίδιοι οι πολίτες αναζητούν πλέον περισσότερη ψηφιακή διασύνδεση με το Δημόσιο και είναι αυτοί που οδηγούν τις εξελίξεις, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο ψηφιακό εισιτήριο για την είσοδο στα γήπεδα. «Η ίδια η κοινωνία τραβά μπροστά την Πολιτεία για την ψηφιοποίηση» τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, μόλις σε ένα μήνα που τρέχει παράλληλα το υβριδικό σύστημα της ταυτοποίησης στα γήπεδα, 240.000 πολίτες έχουν γραφτεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας προκειμένου να περάσουν το εισιτήριό τους στο Gov.gr Wallet. Επίσης, 125.000 πολίτες κατέβασαν τον τελευταίο μήνα το Gov.Wallet, ενώ ήδη 15.000 πολίτες έχουν περάσει στο ψηφιακό τους πορτοφόλι το εισιτήριο για την ερχόμενη αγωνιστική της Κυριακής.

Υπενθυμίζουμε πως έρχεται στο ερχόμενο διάστημα και ο προσωπικός αριθμός που έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης εγγράφων ταυτοποίησης. Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο, ενώ τα τελευταία ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Πάντως, ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ και άρση λειτουργίας για παραβάσεις στις παραλίες

Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν μέσω της πλατφόρμας MyCoast αν οι παραχωρησιούχοι τηρούν τους κανόνες των συμβάσεων και να προχωρούν σε καταγγελίες που θα διοχετεύονται στις Κτηματικές Υπηρεσίες. Drones και Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των ελέγχων.
tileorasi-tv-kanalia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος πόλεμος στην πληροφορική για δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Από τις σκληρές μάχες και προσφυγές, στην εποχή του... μηδενικού ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς. Λίγες εταιρείες μοιράζονται τεράστια πίτα, άλλες μένουν εκτός και εκφράζουν δυσαρέσκεια. Ανησυχίες για την υλοποίηση των έργων.