ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-ETAD-Zaxaro-touristiko-periptero
Φωτο: ΕΤΑΔ

Ο κύβος ερρίφθη για τα κρατικά ακίνητα και την αξιοποίηση από το Υπερταμείο

Διαγωνισμός για την επιλογή project manager, ενώ ακολουθεί η επιλογή ανεξάρτητων αποτιμητών που θα αναλάβουν να χαρτογραφήσουν 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, ώστε τα πρώτα 1.000 να ωριμάσουν προς αξιοποίηση.

Πάτησε το κουμπί για το mega project της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει περιέλθει στο Υπερταμείο. Σε αναμονή, εντός δεκαημέρου, του μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού για τη συμφωνία πλαίσιο, μέσω της οποίας έως 9 σχήματα θα αναλάβουν τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση, αποτίμηση και αξιοποίηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ, το πρώτο βήμα έγινε. Η έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή του project manager είναι ο προπομπός του έργου και στόχος είναι να προχωρήσει η αποτίμηση περίπου 6.000 ακινήτων και η ωρίμανση 1.000 μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή του Project Management Office (PMO) του έργου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, δρομολογώντας τις διαδικασίες για να γίνει πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας χαρτογράφηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης που πραγματοποιήθηκε για 500 ακίνητα μέσα στο 2023 ήταν ενδεικτικά της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης, αφού για το 43% δεν υπήρχαν καν ακριβή στοιχεία τοποθεσίας.

Στη μεγάλη εικόνα, από τα συνολικά 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ τα μισά είναι καταπατημένα. Αυτά με ελλιπή στοιχεία αντιστοιχούν στο 43% των μη καταπατημένων, ενώ και ανάμεσά τους ξεφυτρώνουν περιορισμοί, που επιβάλλουν ειδική διαχείριση, καθώς είναι, για παράδειγμα, σε περιοχές Natura. Πάντως, το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα, είναι πολλά υποσχόμενο, δεδομένου ότι η αξία των 2.900 εγγεγραμμένων σήμερα ακινήτων της έχει αποτιμηθεί σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα

Η μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη συμφωνία πλαίσιο θα είναι ένα κάλεσμα προς ιδιώτες αποτιμητές, σε σχήματα που θα αποτελούνται από εκτιμητές, νομικούς, τεχνικούς και χρηματοοικονομικούς εμπειρογνώμονες. Το εγχείρημα θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου μητρώου ακινήτων του Δημοσίου.

Επί της ουσίας, θα συσταθούν 5-6 κοινοπραξίες -το ανώτερο 9- που αναμένεται να αναλάβουν ως 7.000 ακίνητα έκαστη. Αυτά τα σχήματα θα «τρέξουν» τις διαδικασίες λεπτομερούς καταγραφής, αποτίμησης, αξιολόγησης, κατηγοριοποίησης και προτεραιοποίησης σε συστάδες τουλάχιστον 1.000 ακινήτων.

Κάθε κύκλος 1.000 ακινήτων θα διαρκεί, όπως παρουσιάζεται στην προκήρυξη για τον project manager, ως επτά μήνες, προκειμένου τα πιο ώριμα ακίνητα να προχωρούν προς αξιοποίηση. Όπως είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου, στο πρόσφατο φόρουμ των Δελφών, πρόκειται για ένα κλιμακωτό έργο, από το οποίο μπορούν να προκύψουν και ειδικά clusters ακινήτων, για παράδειγμα θεματικού τουρισμού, δεδομένου ότι η εταιρεία στοχεύει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

Η «τριπλή» αλυσίδα του έργου

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας πλαισίου, το Υπερταμείο, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του PMO, θα καλεί τους επιλεγμένους αποτιμητές να δώσουν τις προσφορές τους για να αναλάβουν τις ξεχωριστές παρτίδες ακινήτων. Αυτές θα έχουν διαμορφωθεί από τον project manager, με κάθε μία να αριθμεί τουλάχιστον 1.000 assets. Ως προς τη χρονοσειρά του έργου, που είναι συγκεκριμένη ώστε η όλη διαδικασία να είναι fast track, ο PMO θα έχει στη διάθεσή του ως δύο μήνες για να φτιάξει κάθε συστάδα ακινήτων και να βγάλει τις προσκλήσεις.

Η διαδικασία μεταξύ των επιλεγμένων σχημάτων θα είναι ανταγωνιστική, ώστε την κάθε παρτίδα να αναλάβει το σχήμα που θα δώσει την καλύτερη προσφορά. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν 10 ημέρες για να υποβάλουν τη προσφορά τους. Στη συνέχεια, ο ανάδοχος θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 3-4 μηνών για να προχωρήσει στην καταγραφή, προσδιορισμό της αξίας, κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση της παρτίδας ακινήτων, ώστε εν συνεχεία ο PMO να ελέγξει το αποτέλεσμα και να το παραδώσει στο Υπερταμείο εντός ενός μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dimitriadis, Ypertameio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερταμείο: Στοίχημα η αύξηση της αξίας των κρατικών ακινήτων κατά 15%

Το σχέδιο αξιοποίησης έως το 2024 και το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους. Πώς θα «βγουν στον αφρό» οι κρυμμένες αξίες των ακινήτων του Δημοσίου, κλειδί οι γρήγορες αποφάσεις. Καταπατημένα 27.000 από τα 77.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγαίνουν στους δρόμους μέσα στον Μάιο 140 ηλεκτρικά λεωφορεία

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. για την ανανέωση του στόλου με συνολικά 1.500 νέα λεωφορεία ως το 2027. Παγιώνεται η συμμετοχή των ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Πρόβλημα παραμένει η έλλειψη οδηγών.
pyrkal
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μετακομίσουν εννέα υπουργεία από την Αθήνα στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Άνοιξε ο δρόμος για την εκκένωση του εργοστασίου με αξιοποίηση ή εκποίηση του εξοπλισμού από το ΤΑΙΠΕΔ και διπλό διαγωνισμό για μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων σε Μάνδρα και Λαύριο. Ποια υπουργεία και φορείς θα μεταφερθούν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνά σε ιδιώτες το λιμάνι του Λαυρίου, ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Αποφάσεις για πώληση του 51% ή 67% των μετοχών θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η MSC Cruises. Προχωρά η σύμβαση ΣΔΙΤ για τις φυλακές Κορυδαλλού, εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ.