ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Reuters: Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων έως 5 δισ. προχωρά η Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, η αποπληρωμή θα κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 5 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του β' εξαμήνου.

Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ, δανείων προς τις χώρες της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reutes επικαλούμενο δύο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ένας αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, «πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Προσέθεσε ακόμη ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα ενισχύσει τη ρευστότητα στη «ρηχή» ελληνική αγορά ομολόγων. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ποσό και το χρονοδιάγραμμα.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσε χρόνια βίαιων διαδηλώσεων. Όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομία ανέκαμψε, οδηγώντας σε μια σειρά πρόωρων αποπληρωμών των δανείων που έχει λάβει η χώρα. 

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια μαρασμού στην κατηγορία «junk» γεγονός που τη βοήθησε να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές για τις εκδόσεις ομολόγων της. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15 δισ. έως 17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.

Το 2022, η χώρα αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το 2023 αποπλήρωσε 5 δισ. ευρώ από δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018 και έκτοτε στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές της ανάγκες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο: Ανάπτυξη 2,5% το 2024 και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Σύμφωνα με το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,6% το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει 2,1% και κατά το εν λόγω έτος. Συνεχής αποκλιμάκωση χρέους και πληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έναρξη λειτουργίας της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για βεβαιώσεις οφειλών

Η νέα υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστά τη θεσμοθετημένη από το Ν. 5072/2023 υποχρέωση των servicers να εγκαταστήσουν εφαρμογές και συστήματα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δανειοληπτών μέχρι την 30η Μαρτίου 2024.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία «κλειδιά» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ανάσα για την ελληνική οικονομία μετά τον «λευκό καπνό» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών που αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο άσκησης πολιτικής. 
Thanos Petralias, Ypourgeio Ethnikis Oikonomias & Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην Ελλάδα το 2024

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Πετραλιάς πως η αύξηση των επενδύσεων οφείλεται στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει το χάσμα εντός της ΕΕ για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Με την ΕΕ να παραμένει χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα αναφορικά με την μείωση του δημοσίου χρέους, οι εξελίξεις μεταφέρονται στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα προχωράει με δημοσιονομική υπευθυνότητα

Ο υπουργός Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη συμφωνία που θα διασφαλίζει τον περιορισμό του δημοσίου χρέους χωρίς όμως να υπονομεύεται η ανάπτυξη.