ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε ένα μήνα η αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ με τροπολογία

Σε νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο 15θήμερο θα περιλαμβάνεται και η απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με σύντμηση των προθεσμιών που προβλέπονται για την έκδοση γνωμοδοτήσεων από τις αδειοδοτούσες αρχές.

Σε ένα μήνα, από δύο χρόνια σήμερα, θα περιοριστεί η διάρκεια του πρώτου σταδίου αδειοδότησης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την κατάργηση της άδειας παραγωγής και την αντικατάστασή της από βεβαίωση καταχώρησης στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα δημιουργηθεί.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο 15θήμερο και θα περιλαμβάνει επίσης απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με σύντμηση των προθεσμιών που προβλέπονται για την έκδοση γνωμοδοτήσεων από τις αδειοδοτούσες αρχές.

Αυτά επεσήμανε σήμερα η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, και πρόσθεσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση που θα σχετίζεται κυρίως με το σχεδιασμό της ανάπτυξης των δικτύων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα.

Η κα Σδούκου ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την προτεραιότητα εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης στα δίκτυα (θα περιοριστεί δραστικά η προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων) καθώς και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Σωτήρης Καπέλλος σημείωσε τη μεγάλη αύξηση των εγκαταστάσεων πέρυσι, χρονιά κατά την οποία προστέθηκαν 160 MW φωτοβολταϊκών ενώ εκτίμησε ότι εφέτος θα εγκατασταθούν 300 νέα μεγαβάτ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για «πράσινα» έργα

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν έργα που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έξι μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% και οριζόντια παράταση έξι μηνών, ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ σχετικά με την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών.