ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DESFA
Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Οι στόχοι του East Med Gas Forum για το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου

«Έχουμε αυξήσει τα φυσικά μας αποθέματα. Ο στόχος τώρα είναι να αναπτύξουμε το φυσικό αέριο. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασίες», τόνισε ο Οσάμα Μομπάρεζ, γενικός γραμματέας του East Med Gas Forum.

Νέες ευκαιρίες συνεργασίας αναζητούν οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου στον τομέα του φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν κοιτάσματα και υποδομές στην εποχή της πράσινης μετάβασης.

Η δέσμευση της Ευρώπης για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 αναγκάζει τόσο τις χώρες με πλούτο υδρογονανθράκων όσο και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να επανασχεδιάσουν τα μελλοντικά τους προγράμματα.

Ο Οσάμα Μομπάρεζ γενικός γραμματέας του East Med Gas Forum, ενός οργανισμού οκτώ χωρών που στοχεύει στην ανάπτυξη περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για νέες συνεργασίες.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους χθες, τόνισε ότι «έχουμε αυξήσει τα φυσικά μας αποθέματα. Ο στόχος τώρα είναι να αναπτύξουμε το φυσικό αέριο. Στην περιοχή έχουμε πολλές υποδομές. Όχι μόνο από την πλευρά της παραγωγής αλλά και από την πλευρά της λήψης και επαναεριοποίησης».

«Η μεταφορά δημιουργεί αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η Ελλάδα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη διασύνδεση των πόρων της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη», αναφέρει ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση που ήρθε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ήμερες από την Energean ότι προχώρησε στην έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν τη φορά στην Αίγυπτο.

Η αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει 87-129 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους.

Οι δηλώσεις του κ. Μομπάρεζ πραγματοποιήθηκαν στη Ρεβυθούσα, όπου ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο πλαίσιο συνεδρίου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου («East Mediterranean Gas Forum – EMGF») που διεξάγεται στην Αθήνα σήμερα.

Εκτός από την Ελλάδα, οι χώρες που συμμετέχουν στο φόρουμ είναι η Ιορδανία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Ιταλία.

Με τη σειρά της, η Μαρία Ρίτα Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, τόνισε ότι «αυτό που είναι σημαντικό για πολλές χώρες της Μεσογείου είναι ότι μέσω της Ελλάδας μπορεί να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές ως προς το μέγεθος αγορές».

«Οι υποδομές της Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσουν ως πύλη εισόδου για πολλούς παραγωγούς της περιοχής. Συνεργαζόμαστε με όλους τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς στην περιοχή, ώστε ο καθένας μας να άρει τα σημεία συμφόρησης», πρόσθεσε η ίδια.

Ανάκαμψη για τη Ρεβυθούσα

Την στιγμή που αναζητούνται τρόποι να ενισχυθεί ο ρόλος των υποδομών στην Ελλάδα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάιο συνέχισε να υπολειτουργεί ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας μετά τις μηδενικές εισαγωγές LNG τον Απρίλιο.

Το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο που μπαίνει στη χώρα από το Σιδηρόκαστρο μέσω του αγωγού Turk Stream ουσιαστικά έθεσε εκτός αγοράς τα φορτία LNG.

Ειδικότερα, δύο μόλις φορτία εκτιμάται ότι θα ελλιμενιστούν στη Ρεβυθούσα τον Μάιο έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3, υποδηλώνοντας την κατακόρυφη μείωση της χρήσης της υποδομής η οποία ήταν περιζήτητη μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι αναμένεται ανάκαμψη στον αριθμό φορτίων μέσα στο καλοκαίρι και ότι η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εποχιακούς παράγοντες.

Οι συνεργασίες

Στο μεταξύ, οι επαφές μεταξύ των κρατών που βλέπουν τις συνεργασίες και τις διασυνδέσεις ως απάντηση στις προκλήσεις των ημερών εντείνονται.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τη συμμετοχή των διαχειριστών των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μελών στην πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, που θα επιτρέψει τη διαμετακόμιση αερίου από την Ελλάδα έως την Κεντρική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Ο Κάθετος Διάδρομος φιλοδοξεί να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και αντίστροφα, μέσα από ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες των νέων και υπό ανάπτυξη FSRUs. Η δυναμική αυτή δύναται να επεκταθεί περαιτέρω με τη χρήση των εν λόγω υποδομών για τη μεταφορά ανανεώσιμων αέριων και υδρογόνου.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Κάθετου Διαδρόμου είναι ότι αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες υποδομές με κάποιες επενδύσεις ακόμα που θα διευκολύνουν την εξαγωγή του φυσικού αερίου. Στην περίπτωση της Ελλάδας η απαιτούμενη επένδυση για τις απαραίτητες εργασίες ανέρχεται περίπου στα 550 εκατ ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

FSRU_Alexandroupolis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εμπορική λειτουργία στο τέλος Απριλίου το FSRU της Αλεξανδρούπολης

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου λαμβάνει η Αλεξανδρούπολη. Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG θα τροφοδοτεί την ευρύτερη περιοχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροπληξία από τους λογαριασμούς ρεύματος: Πόσο θα αυξηθούν τον Ιούνιο

Η εκτίναξη κατά 32% των τιμών χονδρικής τον Μάιο φέρνει αύξηση που θα ξεπεράσει το 25% στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων. Οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν το καλοκαίρι.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο, η τιμή χονδρικής έχει εκτιναχθεί στα 76 €/MWh τον Μάιο εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. «Φουσκωμένες» χρεώσεις για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες.