ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Αυτόματα τα πρόστιμα μέσα στον Ιούνιο στις φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2024, η αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμων κατά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2024.

Την αυτόματη επιβολή των προστίμων ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων όλων των κατηγοριών.

Η νέα εφαρμογή που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο εντάσσεται στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για την αναδιάρθρωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της.

Παρότι ο αυτόματος καταλογισμός των προστίμων είναι κάτι το αυτονόητο, εντούτοις δεν εφαρμόζεται ακόμη, που σημαίνει ότι στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, οι φορολογούμενοι πληροφορούνται μετά από αρκετό διάστημα ότι χρεώθηκαν με ένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Επίσης, χρεώνονται και με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία υπολογίζεται στο διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση μέχρι και την ημερομηνία της καθυστερημένης βεβαίωσης του προστίμου.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2024, η αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμων κατά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2024.

Αρχικά θα εφαρμοστεί στις δηλώσεις στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, στις δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (έντυπα Ν).

Σε δεύτερη φάση, από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έντυπο Ε1

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο τα ποσά των προστίμων που αναλογούν σε κάθε συναλλαγή, μόλις υποβληθεί η εκπρόθεσμη δήλωση, θα βεβαιώνονται αυτομάτως από το Taxisnet -μαζί με τον τυχόν πρόσθετο φόρο που προκύπτει από τη δήλωση- και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους υπόχρεους, μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται, πως τα αυτοτελή πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ανέρχονται σε 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε 250 ευρώ, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρούν διπλογραφικά βιβλία και σε 500 ευρώ, για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Δεν σημαίνει όμως, ότι η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης σημαίνει αναγκαστικά και την επιβολή προστίμου, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Σε περίπτωση που από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε επιβάλλονται αντίστοιχα τα πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ, αναλόγως της ιδιότητας του φορολογούμενου.

Αντίθετα, δεν επιβάλλεται πρόστιμο (100, 250 ή 500 ευρώ), εφόσον από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

Σε ότι αφορά στον ΦΠΑ και στους παρακρατούμενους φόρους, σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ισχύουν πρόστιμα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Όμως, δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αγώνας δρόμου για 1,6 εκατ. δηλώσεις και το «φάουλ» από την ΑΑΔΕ

Σε λιγότερες από δέκα ημέρες πρέπει να υποβληθούν 1,6 εκατ. δηλώσεις και άγνωστος αριθμός τροποποιητικών. Αναγκαία η παράταση, λένε οι λογιστές. Εσφαλμένες υποδείξεις από την ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και το 100% μπορεί να φτάσουν φόροι - πρόστιμα για αδήλωτες καταθέσεις

Πώς φορολογούνται οι αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις που εντοπίζει η εφορία. Από 33% ξεκινά ο φόρος, ποια πρόστιμα και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται. Βαρύτερες ποινές για τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο... κυνήγι οφειλετών της εφορίας για παλαιά χρέη

Οφειλές θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτες είσπραξης» και να παγώνουν ακόμη και όταν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία. Το ίδιο θα γίνεται και με χρέη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση πάνω από 10 χρόνια.