ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
airbnb-akinita-tourismos
Φώτο: Shutterstock

Έλεγχοι σε καταθέσεις - πιστωτικές κάρτες για εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων

Τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ του τζίρου που εκτιμούν οι πλατφόρμες και των εισπράξεων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από Σεπτέμβριο ξεκινούν αναλυτικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ.

Μπαράζ διασταυρώσεων στις δηλώσεις των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς και ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στις πιστωτικές κάρτες των ιδιοκτητών ακινήτων προγραμματίζει η ΑΑΔΕ για τον Σεπτέμβριο, καθώς διαπιστώνει τεράστια απόκλιση στον τζίρο που δηλώνεται από τους ιδιοκτήτες στην εφορία και στα στοιχεία που ανακοινώνουν ιδιωτικοί φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι εισπράξεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για το 2023 ανήλθαν σε 677 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις της AirDNA ανεβάζουν τον τζίρο στα 2,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η AirDNA αντλεί τα στοιχεία από την Airbnb και την Vrbo, που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνονται οι μισθώσεις που γίνονται μέσω της την ελληνική αγορά να είναι ακόμη υψηλότερα, προσεγγίζοντας και τα 3 δισ. ευρώ, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κρατήσεις που γίνονται μέσω της πλατφόρμας της Booking, που σημαίνει ότι οι εισπράξεις των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες και δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά, η οποία προβληματίζει τους επιτελείς της ΑΑΔΕ και έδωσαν εντολές για εκτεταμένους και στοχευμένους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι σωστά η λάθος τα στοιχεία της AirDNA.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, αφού στο μεταξύ έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2023 και θα ελεγχθούν εξονυχιστικά τα αναγραφόμενα στα έντυπα Ε1 και Ε2, ενώ συγχρόνως θα διασταυρωθούν και με τα στοιχεία που έχουν ήδη κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ, οι εταιρείες που λειτουργούν τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ υπέγραψε επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Vrbo (Expedia). Η νέα συμφωνία επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να διασφαλίζει πλήρως την ταυτοποίηση των διαχειριστών των καταλυμάτων για σκοπούς συμμόρφωσης και ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πλατφόρμες αποβάλλουν αυτόματα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν δηλώνουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) είτε δηλώνουν «μαϊμού» μητρώο. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είναι καταχωρισμένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα).

Από αυτά:

  • 27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα.
  • 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα ή το 92,7%  και 3 ή περισσότερα ακίνητα κατέχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.

Έλεγχοι καταθέσεων και καρτών

Οι έλεγχοι θα είναι πολυεπίπεδοι. Αρχικά, στόχος είναι ο εντοπισμός φορολογουμένων που αποκρύπτουν από την εφορία τα πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ή που ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

Κατόπιν, θα γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για να εντοπιστούν όσοι υπέπεσαν σε… τυπικές παραβάσεις και δεν είχαν εγγραφεί στο Μητρώο κ.λπ. Όμως, οι τεράστιες διαφορές στα έσοδα που δηλώνονται με εκείνα που διαπιστώνει η AirDNA είναι εξωπραγματική και φυσικά κινεί υποψίες.

Εφόσον αληθεύουν τα στοιχεία, εκτιμάται ότι πολλά από τα ακίνητα δηλώνονται επίσημα μέσω των πλατφορμών για ορισμένες μέρες και τις υπόλοιπες ενοικιάζονται κρυφά, σε γνωστούς πελατών που ήδη φιλοξενήθηκαν ή αναζητούνται πελάτες μέσω κοινωνικών δικτύων.

Ακόμη, η επίσημη και δηλωμένη ενοικίαση μπορεί να είναι π.χ. για τρεις μέρες και οι πελάτες να μένουν για 10 μέρες, με αποτέλεσμα στην εφορία και στην πλατφόρμα να δηλώνονται μόνο οι τρείς μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τους τυπικούς ελέγχους της διασταύρωσης των φορολογικών δηλώσεων με τα στοιχεία των διεθνών πλατφορμών, θα ελεγχθούν συγχρόνως και οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων, καθώς και οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών, των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, προπληρωμένων καρτών κ.λπ.

Οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν μόνο στους λογαριασμούς που διαθέτουν σε ελληνικές τράπεζες, αλλά θα αναζητηθούν στοιχεία και από τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα, από τις δεκάδες χώρες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία των φορολογικών αρχών. Ακόμη, τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα αναμένονται με τον έλεγχο των εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες δηλώνονται ως «κλειστές», αλλά η ΑΑΔΕ αμφιβάλει. Όμως ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι χρονοβόρος και θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο αφορά στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ενσωματώνει αλλαγές, από την προσυμπλήρωση μέχρι και την υποβολή και εκκαθάρισή τους.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι σε βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τον Μάρτιο οι διασταυρώσεις

Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ θα παραλάβει από διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες στοιχεία για τις συναλλαγές Ελλήνων με αλλοδαπές επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, αλλά και συναλλαγές εντός της χώρας.