ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γεωργιάδης: Αυξημένες αμοιβές για θέσεις σε νοσοκομεία άγονων περιοχών

«Θεωρώ παντελώς αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

«Αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, το νέο πλαίσιο για την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε άγονες περιοχές, στο οποίο θα προβλέπονται αυξημένες αμοιβές και κίνητρα».

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του ΕΣΥ», ενώ ταυτόχρονα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους ιατρικούς συλλόγους ότι αν δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας, το κράτος θα βρεθεί απέναντι και δεν θα επιτρέψει να κηρύσσονται συνεχώς άγονοι οι διαγωνισμοί -καμία φορά και 14 φορές- και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί ιδιωτική αγορά με ιδιώτες γιατρούς.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάγιας Γρηγοράκου, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών που υπάρχουν στο νοσοκομείο Μολάων του νομού Λακωνίας, για το οποίο, όπως είπε, «είναι ώρα μηδέν».

«Είμαι πολύ κοντά στο να αποφασίσω πιο δραστικά μέτρα, όπως το πώς οι γιατροί ενός νομού ή μιας περιοχής θα στελεχώνουν ή όχι το δημόσιο νοσοκομείο και αναφέρομαι στους ιδιώτες γιατρούς. Θεωρώ παντελώς αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του.

Ένας γιατρός που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΙΚΑ στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας. Και δεν μπορεί ενώ κάνει χρήση της συνταγογράφησης για τους δικούς του ασθενείς να αδιαφορεί αν το νοσοκομείο δίπλα του κινδυνεύει να κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δώσω λίγες μέρες ακόμα περιθώριο, να δω μήπως κάπου υπάρξει αυτόβουλη κίνηση γιατρών. Κάνω και έκκληση στον ιατρικό σύλλογο Λακωνίας να έρθει το συντομότερο στο Υπουργείο Υγείας να πει τι προτίθεται να πράξει για να βοηθήσει το κράτος να βγαίνουν οι εφημερίες των νοσοκομείων και να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς.

Θέλω να είμαι σαφής, αν δεν υπάρξει καμία διάθεση καμίας συνεργασίας από κανέναν σας διαβεβαιώ ότι η περίπτωση, ο νυν υπουργός υγείας να βλέπει νοσοκομεία να μένουν χωρίς γιατρούς, να βγαίνουν οι διαγωνισμοί άγονοι μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε φορές –υπάρχουν νοσοκομεία που έχουμε κάνει διαγωνισμούς 14 φορές και έχουν βγει και τις 14 φορές άγονοι- και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί μια ιδιωτική αγορά ιδιωτών γιατρών που καλύπτει και με το παραπάνω τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού με την δική τους αμοιβή. Θα μας βρουν απολύτως απέναντι, και ο νοών νοείτο και σας διαβεβαιώ ότι το κράτος έχει πάρα πολύ τρόπους να δράσει».

«Κάνω μία υστάτη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις, και τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν στις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν και να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων, λύσεις σε εθελοντική βάση επ αμοιβή που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν έως ότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως θέλω να είμαι πολύ σαφής, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει. Γιατί η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, αλλά ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στην ελληνική δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όποιος ασχολείται με την υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρη οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα βελτιώνεται διαρκώς

«Με τα μέτρα που λαμβάνουμε και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους, θα εξασφαλίσουμε σε μακροχρόνια βάση ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται», είπε ο υπουργός Υγείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Υπογραφή σύμβασης για ενεργειακή αναβάθμιση 7 Κέντρων Υγείας

«Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχωράμε στην ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 90 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Στόχος η εύκολη πρόσβαση των ασθενών μας σε καινοτόμα φάρμακα

«Η Ελλάδα, αν και είναι μία μικρή χώρα, έχει καταφέρει να χτίσει μία σημαντική φαρμακοβιομηχανία. Αν και εκπροσωπούμε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παράγουμε το 10% του ευρωπαϊκού φαρμάκου» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

A. Γεωργιάδης: Δεν υπήρξε σπατάλη για τα εμβόλια κατά της covid-19

Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, έχουμε προγραμματίσει να παραλάβουμε 1.445.707 δόσεις εμβολίων συνολικά το 2024. Για το επόμενο έτος, 2025, θα παραλάβουμε 1.631.503 δόσεις. Το αντίτιμο της κάθε δόσης είναι 9,75 ευρώ.