ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttesrtock

ΟΕΕ: Να μετατεθεί τέλος Σεπτεμβρίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε 17 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες δηλώσεις, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.510.265 δηλώσεις.

Τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, ζητά, με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως σημειώνει το ΟΕΕ η προθεσμία της 26ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή δεδομένου ότι:

Σε 17 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες δηλώσεις, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, από 6.616.512  φυσικά πρόσωπα (στοιχεία του 2023) μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.510.265 δηλώσεις και από 1.589.809 δηλώσεις κατάστασης οικονομικών στοιχείων  από επιχειρηματική δραστηριότητα  (στοιχεία του 2023) έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 724.398 δηλώσεις (Ε3).

Η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων άνοιξε στις 26 Απριλίου 2024 με ελλείψεις και δυσλειτουργίες και σε χρόνο περίπου δύο μηνών πριν την 30η Ιουνίου 2024, δηλαδή τη θεσμοθετημένη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, άδεια εν μέσω θέρους.

Υπενθυμίζεται, ότι η καλοκαιρινή άδεια για τον κλάδο, είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να σεβαστεί η Πολιτεία.

Προστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η υποβολή ΦΠΑ Β ’τριμήνου 2024.

Σήμερα, παρατηρείται μια αδυναμία εισόδου στην εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων, λόγω φόρτου του συστήματος.

Το πρόβλημα αυτό θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε στις 26-7-2024.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ υπενθυμίζει και τη θέση του Φορέα, από τον Σεπτέμβριο του 2021, για τη νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα. Στη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλεφθεί καταλογισμός ευθυνών για λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε αρμόδιο φορέα είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θεωρούμε δίκαιο να επιβάλλονται πρόστιμα στους φορολογουμένους για παραλείψεις και για εκπρόθεσμες υποβολές, για τις οποίες δεν είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι. Το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν», τονίζει.

Το ΟΕΕ καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «οι λογιστές - φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους και τον σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα οικονομικά μέτρα του Πολιτείας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» από το ΥΠΟΙΚ στις προσδοκίες για παράταση στην υποβολή δηλώσεων

«Έχει υποβληθεί το 80% των δηλώσεων, δεν βοηθούν τα σενάρια για παράταση», αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Νωρίτερα, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζήτησε με επιστολή στον Κ. Χατζηδάκη παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Επιμελήριο: Ζητά παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Με επιστολή του στο υπ. Οικονομικών ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας τονίζει ότι η πλατφόρμα υπολειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η παράταση που ζητάει το ΟΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Επιμελητήριο: Ζητάει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Με επιστολή του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τονίζει πως πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρό χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων, με την δέσμευση όμως πως δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα λειτουργεί πλήρως η πλατφόρμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Κόλλιας: Να μετατεθεί η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανέφερε πως η πρόταση είναι ρεαλιστική, εάν ληφθεί υπόψη, ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κόλλιας: Οι ελαφρύνσεις θα οδηγήσουν στην επιστροφή προς την ανάπτυξη

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σημείωσε πως οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με το Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί να επαναφέρει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς την ελληνική οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Επιμελητήριο: Λύση σε επτά ζητήματα πριν ανοίξει το Taxisnet

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητά, με επιστολή του, να παραταθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.