Φώτο: Shutterstock

Σημαντικά ενισχυμένο το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Νίκος Γαριλίδης σημείωσε τις ισχυρές σχέσεις και την εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου και τονίζει τον τετραπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών, τα τελευταία 11 χρόνια.

Τις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας–Αιγύπτου σε όλους τους τομείς  με την εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο κορυφής, τις συνεχείς διμερείς υπουργικές συναντήσεις, αλλά και τις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών, επισημαίνει σε μακροσκελή του συνέντευξη στην «Αλ Αχράμ» ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο κ. Νίκος Γαριλίδης.

Αναφέρεται στο γεγονός ότι από οικονομικής άποψης, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία 11 χρόνια, φτάνοντας να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο, αν συγκρίνουμε τα έτη 2008 και 2019.

Συγκεκριμένα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 1,78 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 427 εκατ. ευρώ το 2007, τονίζει ο κ. Γαριλίδης. Παράλληλα, το 2019 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο ανήλθαν σε 942,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 842,6 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Αίγυπτος είναι ένας κορυφαίος προορισμός για τις ελληνικές επενδύσεις, υπογραμμίζει ο Έλληνας Πρέσβης, αναφέροντας ότι ο όγκος των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ, με κυριότερους τομείς των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο να είναι η κατασκευή τσιμέντου, η εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι κατασκευές, η βιομηχανία τροφίμων, η κατασκευή δομικών υλικών και χρωμάτων, η παραγωγή αλουμινίου, ο τραπεζικός τομέας, τα συστήματα άρδευσης, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και άλλοι τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προοπτικές για την Ελλάδα ανοίγει ο «Δρόμος του Μεταξιού»

Η επικεφαλής του Τμήματος Διευκόλυνσης Εμπορίου της UNECE, Μαρία Ροζάρια Τσεκαρέλι επισημαίνει την πρόοδο της Ελλάδας στο εξωτερικό εμπόριο και τονίζει πως ο «Δρόμος του Μεταξιού» ανοίγει νέες προοπτικές.