ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Φυσικές καταστροφές και κυβερνοεπιθέσεις αναδύονται στην ασφαλιστική αγορά

Οι πολίτες στρέφονται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό στην ιδιωτική ασφάλιση με τα φυσικά φαινόμενα και οι κυβερνοεπιθέσεις να διεκδικούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς.

Το χάος του διαδικτύου που ακόμα διαμορφώνονται οι νόμοι του και τα μέτρα ασφαλείας αναβαθμίζονται συνεχώς καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται και το απρόβλεπτο στοιχείο των φυσικών καταστροφών που γίνονται πιο συχνές λόγω της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής απασχολούν τους Έλληνες που στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

«Προστασία από cyber ζημίες και κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές είναι οι δύο αναδυόμενοι κλάδοι με ειδικό ενδιαφέρον» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), επικεφαλής της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών, Ερρίκος Μοάτσος, και εξηγεί: «Η κλιματική κρίση και τα φαινόμενά της έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών στην προστασία περιουσιών, που θα μπορούσαν να πληγούν από αυτά. Ίσως όχι τόσο όσο θα περιμέναμε, αλλά πάντως, έχουμε κινητικότητα. Μετά τη Μάνδρα και το Μάτι, προσωπικά περίμενα ακόμη μεγαλύτερη αγωνία. Πράγματι, στην αρχή, αμέσως μετά την καταστροφή, υπήρξε αυξημένη ροή, αλλά κατακάθισε. Ίσως επειδή ο πολίτης περιμένει πάντα την παρέμβαση της πολιτείας. Και δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του Έλληνα. Ισχύει και αλλού. Για παράδειγμα, στη σεισμογενή Καλιφόρνια, μόλις 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για ζημίες από σεισμό».

Παρά την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε ιδιόκτητες κατοικίες (αριθμεί έξι εκατομμύρια ιδιόκτητα σπίτια, ποσοστό 70% επί του συνόλου), οι πολίτες δείχνουν να συμπεριφέρονται αντιστρόφως ανάλογα σε ό,τι αφορά την προστασία της περιουσίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, τα ασφαλισμένα σπίτια στην Ελλάδα είναι περίπου 1 εκατομμύριο, δηλαδή 15% επί του συνόλου, εκ των οποίων τα 2/3 λόγω απαίτησης των τραπεζών, καθώς είναι αγορασμένα με ενυπόθηκα δάνεια. 

Η επιφυλακτική στάση των Ελλήνων σε σχέση με την ασφάλιση των περιουσιών τους από φυσικές καταστροφές, αποδίδεται -κατά τον κ. Μοάτσο- σε τρεις λόγους: «Έλλειψη συνειδητοποίησης του κινδύνου, αναμονή από το κράτος να επιληφθεί επί του θέματος, μη γνώση των χαμηλών ασφαλίστρων».

«Το 2019 καταγράψαμε τέσσερα μεγάλα καταστροφικά συμβάντα: τρία ακραία καιρικά φαινόμενα τον Φεβρουάριο στην Κρήτη, τον Ιούλιο στη βόρεια Ελλάδα -κυρίως στη Χαλκιδική- και τον Νοέμβριο στην Αθήνα, καθώς επίσης και σεισμούς στην Αθήνα τον Ιούλιο. Για συνολικά 5.000 ζημίες διατέθηκαν, ως αποζημιώσεις, 33 εκατομμύρια ευρώ» λέει ο κ. Μοάτσος.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι για να υποκαθιστούν το κράτος, αλλά για να ενισχύουν τις παροχές του στους πολίτες. Υπάρχουν περιοχές που και οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να παρέχουν βοήθεια στον πολίτη. Για παράδειγμα, στα Εξάρχεια κατά κανόνα δεν ασφαλίζονται καταστήματα, κατοικίες ή Ι.Χ., διότι τα καταστροφικά συμβάντα είναι σχεδόν καθημερινότητα. Εκεί δεν μπορείς παρά να επιμείνεις για τη συνδρομή της πολιτείας.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του κυβερνοχώρου, δεν θα τη φανταζόμασταν να εξελίσσεται στην Ελλάδα. Αλλά συμβαίνει με αυξανόμενο ρυθμό. Οι κακόβουλες επιθέσεις σε ευαίσθητα ψηφιακά περιβάλλοντα είναι γεγονός και στη χώρα μας και οι ασφαλιστικές είναι εκεί για να παρέχουν προστασία σε κάθε ενδιαφερόμενο. «Τα τελευταία χρόνια καλούμαστε να ασφαλίσουμε πολύτιμα λογισμικά από κυβερνοεπιθέσεις, χακαρίσματα, εκβιασμούς έναντι λύτρων για να αποδεσμευτούν ψηφιακά αρχεία κ.α.» τονίζει ο κ. Μοάτσος.

Το πεδίο δράσης των εγκληματιών του κυβερνοχώρου στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούργιο και τα στατιστικά στοιχεία δεν επαρκούν για να αποδώσουν επακριβώς τη διεισδυτικότητά του στην ελληνική κοινωνία. Οι ασφαλιστικές δεν είναι εκεί για να αποτρέψουν, αλλά για να αποζημιώσουν για την καταστροφή. Ένα ψηφιακό περιβάλλον προσφέρεται για καταχώρηση ανυπολόγιστου αριθμού αρχείων και πολύτιμων προσωπικών δεδομένων. Αλλά δεν είναι απρόσβλητο και ίσως το χειρότερο είναι πως η ζημιά δεν υπολογίζεται και δεν αποτιμάται εύκολα. «Η καταστροφή μπορεί να είναι τεράστια. Σκεφτείτε τα δεδομένα τραπεζών ή των υπηρεσιών υγείας…» λέει ο κ. Μοάτσος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσαρμογή στις συνθήκες της πανδημίας ζητεί ο Στουρνάρας από τις ασφαλιστικές

Διατήρηση των περιθωρίων φερεγγυότητας με φειδωλές διανομές μερισμάτων και μπόνους συνιστά ο διοικητής της ΤτΕ. Καλεί τις εταιρείες να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 230 εκατ. ευρώ το κόστος της ασφαλιστικής απάτης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Μιχάλης Τζωρτζωρής ανέφερε πως έως και το 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται κάθε χρόνο από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι προϊόν απάτης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει αυθαίρετη αναπροσαρμογή από τις ασφαλιστικές

Ο υπ. Ανάπτυξης με δήλωσή του επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή τιμών για τις ασφάλειες ζωής αφορά μόνο πολύ συγκεκριμένα συμβόλαια και όχι το σύνολό τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω των 5 εκατ. οι αιτήσεις αποζημιώσεων από τη «Θάλεια» για τις ασφαλιστικές 

«Όπως στη "Θάλεια" έτσι και σε κάθε φυσική καταστροφή, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι πάντοτε στο πλευρό των ασφαλισμένων», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, Ερ. Μοάτσος.