ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras_eurogroup
Ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε συνεδρίαση του Eurogroup. Πηγή: Shutterstock.

«Λογαριασμός» έως 2 δισ. ευρώ για την οικονομία από την επιδημία

Στο 2,2% - 2,3% κατεβάζει η Τράπεζα της Ελλάδος τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για «μάχη» στις Βρυξέλλες για να εγκριθεί μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού του οικονομικού επιτελείου για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην πραγματική οικονομία και επανασχεδιάζονται τα αναχώματα καθώς οι κραδασμοί στη παγκόσμια οικονομία εντείνονται και οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος του πλήγματος στο ΑΕΠ.

Ο μεγάλος φόβος είναι η μόλυνση από τον ιό των νευραλγικών κλάδων της οικονομίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από τη κρίση. Τυχόν αισθητό χτύπημα στο πυλώνα του προϋπολογισμού που είναι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για φέτος θα ανατρέψει αλυσιδωτά τα θεμελιώδη μεγέθη και θα υπονομεύσει το στρατηγικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς θα ανοίξει τρύπες στα έσοδα λόγω μείωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης και ταυτόχρονα θα διογκώσει τις δαπάνες λόγω των έκτακτων κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη επούλωση των πληγών σε επιχειρήσεις και κλάδους.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ίσως να μην μπορούν να πιαστούν συμφωνημένοι στόχοι που τέθηκαν στο παρελθόν. Όπως  είπε, «το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που περιμέναμε και ίσως δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».

Νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ

Επιπρόσθετα το ρευστό σκηνικό στη διεθνή σκηνή και η ανασφάλεια των επενδυτών θα προκαλέσει αναταράξεις στο επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και θα «κόψει» τις εισροές ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

Τα εναλλακτικά σενάρια για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ ανάλογα με την διάρκεια και την ένταση της κρίσης προβλέπουν ότι το κόστος θα κυμαίνεται από 600 εκατ. ευρώ έως και 2 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση της που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο Μάρτιο θα προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ στη περιοχή του 2,2%-2,3%. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος του 2,8% για φέτος έχει οριστικά χαθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με αγωνία και σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση όπου και όποτε χρειασθεί. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την ένταση και την έκταση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό αφού οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κυριαρχεί συχνά ο πανικός και η ψυχολογία αγέλης.     

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την πρώτη δέσμη μέτρων πηγές του οικονομικού επιτελείου προαναγγέλλουν νέο κύμα παρεμβάσεων αυτή τη φορά σε εθνικό και όχι τοπικό επίπεδο και με κριτήριο την απώλεια τζίρου σε επίπεδο επιχειρήσεων και κλάδων. Ωστόσο σε περίπτωση που η κατάσταση υποτροπιάσει τίθεται θέμα αντοχών του προϋπολογισμού που έτσι κι αλλιώς κινείται στο όριο και δεν έχει περιθώρια για εκτεταμένες και δραστικές παρεμβάσεις αναχαίτισης των κραδασμών από τον ιό.

Η ρήτρα ευελιξίας

Σε ένα τέτοιο σενάριο η μόνη σανίδα σωτηρίας είναι να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ευελιξίας και οι Βρυξέλλες να δεχθούν την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών από την προσμέτρηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Ωστόσο οι σκληροπυρηνικοί Γερμανοί διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν οριζόντια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας παρά μόνο επιλεκτικές εξαιρέσεις και αυτές υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν στο Eurogroup αναλυτικό και τεκμηριωμένο κοστολόγιο για τις ζημιές στην οικονομία από τον κοροναϊό καθώς και έκθεση για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους

Στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι η συγκρότηση μετώπου με χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και η Γαλλία για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά το πρόβλημα είναι πέραν του Γερμανικού τείχους ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο δεν αναμένει ανατροπές στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου σχετικά με τη ρήτρα ευελιξίας και για το μόνο που αισιοδοξεί είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την εξαίρεση των προσφυγικών δαπανών από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στο μεταξύ έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα έχουν σύντομα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητήσουν την κοινή αντίδραση στον κορονοϊό. Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης, που αναμένεται να γίνει πιθανότατα την Τρίτη, ήρθε αφότου Ιταλία και Γαλλία ζήτησαν την παροχή δημοσιονομικών κινήτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η οικονομική επίπτωση της επιδημίας.

«Μετά από διαβουλεύσεις, θα προχωρήσω σε τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Covid-19 και για να συντονιστούν οι προσπάθειες της ΕΕ», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο το αργότερο η πληρωμή σε ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Μέχρι την Παρασκευή οι πληρωμές για την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2021 και για τον Μάρτιο οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν χωρίς να έχουν υποβάλει δηλώσεις covid, εάν δεν υπάρχει μεταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται έως 100% οι αντικειμενικές τιμές

«Παγώνει» προσωρινά φέτος ο ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του περυσινού για όσους ιδιοκτήτες δεν είχαν μεταβολές περιουσίας, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες μεγάλες επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή τιμών.