ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
Φώτο: Shutterstock

ΣΕΕΠΕ: Η Πολιτεία οφείλει να βάλει οριστικό τέλος στην παραβατικότητα

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος υπογραμμίζει τη λύπη του για την αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ενώ αφήνει αιχμές για αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ύστερα από ανάθεση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), σχετικά με τις ελλειμματικές παραδόσεις βενζίνης 95RON στην Αττική (κατά το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2023) είναι ενδεικτικά της έξαρσης που σημειώνει η παραβατικότητα στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποτυπώσουν το εύρος και τις διαστάσεις που αναπτύσσει το φαινόμενο πανελλαδικά. Σημειώνεται πως η έρευνα του ΕΜΠ παραδόθηκε αρμοδίως από τον ΣΕΕΠΕ στην Πολιτεία

Ο ΣΕΕΠΕ, εδώ και χρόνια έχει επισημάνει τον τεράστιο κίνδυνο που έχει η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη διακίνηση καυσίμων, έχοντας επανειλημμένως καταθέσει μια ολιστική δέσμη προτάσεων στην Πολιτεία, με κύριο και πάγιο αίτημα την ταχύτερη λειτουργία του Συστήματος Εισροών – Εκροών. Ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Συστήματος Εισροών – Εκροών, όπως αυτά που λειτουργούν σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο το πότε το Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να διασφαλίσει σε ένα μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της παραβατικότητας.

Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά από μια εξονυχιστική -4ετή- έρευνα, επιβεβαιώνει ότι στον κλάδο της Εμπορίας λειτουργεί ένας έντονος ανταγωνισμός, σε μια αγορά που μαστίζεται από σειρά στρεβλώσεων, όπως το πλαφόν και η παραβατικότητα.

Αναδεικνύει συγχρόνως ότι οι συνθήκες αυτές, που υπάρχουν με την ευθύνη και την ανοχή της Πολιτείας, έχουν οδηγήσει τα περιθώρια κέρδους να κινούνται σε αρνητικά, έως οριακά θετικά επίπεδα. Στο ίδιο, άλλωστε, συμπέρασμα καταλήγει και η πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, το οποίο με τη σειρά του επισημαίνει ότι με τις συνεχιζόμενες ζημιές του κλάδου, η Πολιτεία με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αφανισμό.

Ο ΣΕΕΠΕ έχει σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας να βάλει τέλος στην παραβατικότητα, χαιρετίζοντας μάλιστα την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση για αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου.

Με λύπη μας, ωστόσο, διαπιστώνουμε πως η εφαρμογή των μέτρων είναι ελλειμματική και προβληματική. Είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν πρατήρια καυσίμων που ενώ είναι βεβαιωμένα παραβατικά, αντί να σφραγίζονται, συνεχίζουν να λειτουργούν με αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Απευθύνουμε έκκληση προς την Πολιτεία και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο, προκειμένου να μπει οριστικά τέλος σε αυτή τη μάστιγα. Από την πλευρά του ο ΣΕΕΠΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την απομόνωση από την αγορά, όσων επιχειρήσεων επιλέγουν τον δρόμο της παραβατικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία στο ΥΠΕΝ για ασφάλεια εφοδιασμού και τιμές παρά την εκεχειρία

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκαλεί διαδοχικές συσκέψεις για την ασφάλεια εφοδιασμού, με το βλέμμα σε αποθέματα, καύσιμα και ρεύμα, παρά την προσωρινή εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.
Πρατήριο υγρών καυσίμων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα η τέταρτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, στο +20% η αύξηση

Ραγδαία άνοδος στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα, με αυξήσεις +18% η αμόλυβδη και +47% το diesel θέρμανσης μέσα σε έναν μήνα, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι φόροι πιέζουν νοικοκυριά και αγορά.
Νταν Γιόργκενσεν-Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗ

Δελτίο στα καύσιμα εξετάζει η ΕΕ ενόψει πιθανού ενεργειακού σοκ

Η ΕΕ προετοιμάζεται για παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, εξετάζοντας ακόμη και δελτίο καυσίμων και νέα χρήση στρατηγικών αποθεμάτων εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων στον ενεργειακό ανεφοδιασμό.
Νότια Αφρική ηλιοβασίλεμα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Αφρική: Μείωση φόρου καυσίμων εξαιτίας του πολέμου Μ. Ανατολής

Η Νότια Αφρική μειώνει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα για έναν μήνα, ωστόσο η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 40% λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το μέτρο κοστίζει 6 δισ. ραντ μηνιαίως και ενδέχεται να παραταθεί.
αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιδιώτες στο Μεξικό θέλουν να πουλήσουν πετρέλαιο σε εταιρείες της Κούβας

Η μεξικανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν καύσιμα από την Pemex για μεταπώληση σε κουβανικές επιχειρήσεις, δήλωσε η πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ σε συνέντευξη Τύπου.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 40χρονου για κλοπή 250 λίτρων πετρελαίου από φορτηγό στη Θεσσαλονίκη

Συνελήφθη 40χρονος στο Ωραιόκαστρο, καθώς κατηγορείται ότι αφαίρεσε 250 λίτρα πετρελαίου από φορτηγό χρησιμοποιώντας λάστιχο κήπου και πλαστικά δοχεία. Εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.