ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου γίνεται το κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

Με κοινή υπουργική απόφαση ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα" ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.

Η αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο χώρο του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα" και θα καλύπτει τη ζήτηση σε περιπτώσεις διαταραχών στον εφοδιασμό ενώ θα χρησιμοποιείται και για την εξομάλυνση των τιμών σε περιόδους έξαρσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, η αποθήκη θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG της Ρεβυθούσας και τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, θα αποτελέσει ενεργειακή υποδομή που αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Ο διαγωνισμός που θα διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ θα αφορά την μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.

Η ΚΥΑ που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, προβλέπει ότι:

  • Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να παραχωρήσει τη χρήση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπόγειου κοιτάσματος "Ν. Καβάλας" σε παραχωρησιούχο με αποκλειστικό σκοπό τη μετατροπή του σε εγκατάσταση ΥΑΦΑ υπό την μορφή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου, για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα έτη από την αδειοδότηση του έργου.
  • Σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, η ΡΑΕ, με απόφασή της, θα καθορίσει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της Αποθήκης.
  • Το έργο θα υλοποιηθεί εντός δεσμευτικής κατασκευαστικής περιόδου και θα λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για τη δημόσια ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία και τη ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπρόσθετα, η ΚΥΑ ορίζει σαφώς ότι ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Με την απόφαση αυτή, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο διεθνής διαγωνισμός για την ΥΑΦΑ Καβάλας, ένα σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής το οποίο είχε "παγώσει" επί σειρά ετών. Προχωράμε γρήγορα με διαφάνεια και με γνώμονα την ισότιμη μεταχείριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να "ξεκλειδώσει" η κοινοτική χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility ενός Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που συμβάλλει στην ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της περιοχής και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia-deda-dape-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία των πρώτων «πράσινων» υποδομών διανομής φυσικού αερίου

Οι διοικήσεις της ΔΕΔΑ και του ΚΑΠΕ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας για να  προωθήσουν λύσεις και εφαρμογές για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας προς την οικονομία μηδενικών εκπομπών.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ

Ο ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, έργου που προσφέρει δυναμικότητα για τη μεταφορά 10 bcm/a (δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο) νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς πολλαπλές αγορές της Ευρώπης.