ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Χατζηθεοδοσίου: Η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό ξεκίνησε

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών οι πρόσφατες κινήσεις της Κομισιόν για έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τον έλεγχο κορυφαίων επιχειρήσεων οι οποίες με «έξυπνους τρόπους» ελέγχουν την αγορά, επικεντρώθηκε ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επικεφαλής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Όπως υπογράμμισε «οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για αλλαγή. Όμως, η εφαρμογή των κανόνων δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τρόπους να συνεχίζουν τις πρακτικές τους. Όπως φαίνεται, η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό μόλις ξεκίνησε.».

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε η Meta, η οποία δέχθηκε πρόστιμο σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Η υπόθεση αφορά το Facebook Marketplace, την υπηρεσία διαδικτυακών αγγελιών της Meta, η οποία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Facebook για να διαφημίζει τα προϊόντα της.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ότι οι χρήστες εκτίθενται αυτόματα σε αυτή την υπηρεσία «είτε το θέλουν είτε όχι», ενώ οι ανταγωνιστές αποκλείονται από την αγορά. Με άλλα λόγια, προσθέτει ο ίδιος, η Meta αξιοποιεί τη δύναμη της πλατφόρμας της για να κατακτήσει άδικα τον χώρο των διαδικτυακών αγγελιών, δημιουργώντας ανισότητες στην αγορά.

Όπως τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αυτές οι πρακτικές επηρεάζουν άμεσα τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Μια μικρή επιχείρηση στο Χαλάνδρι, που απασχολεί εργαζόμενους και πληρώνει φόρους, πρέπει να ανταγωνιστεί επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Meta, που όχι μόνο ελέγχει την πληροφόρηση αλλά αποσπά κεφάλαια από την εγχώρια οικονομία».

Η Meta, όπως και άλλες μεγάλες πλατφόρμες, πρόσθεσε ο ίδιος, καταφέρνει να παρακάμπτει τον δίκαιο ανταγωνισμό, απομακρύνοντας εκατομμύρια ευρώ από την τοπική αγορά. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν εν μέσω ακρίβειας, υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων και ανισορροπιών στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η υπόθεση της Meta είναι μόνο ένα νέο, σύγχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, συνεχίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προσθέτει ότι, οι πιέσεις είναι πανταχού παρούσες: από τις τράπεζες, που σημείωσαν αύξηση κερδοφορίας 22,5% το πρώτο ενιάμηνο του 2024, μέχρι τις επιχειρήσεις ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, που αύξησε τα κέρδη της κατά 44% την ίδια περίοδο. Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο ίδιος, η κεντρική διοίκηση έχει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον για την υπερφορολόγηση που φτάνουν στο σημείο να επιβάλλονται φόροι ακόμα και στο φιλοδώρημα των εργαζομένων στον χώρο της εστίασης.

«Η πραγματικότητα είναι πως ο μέσος επιχειρηματίας δεν ξέρει από πού να προφυλαχθεί», σημειώνει και τονίζει: «οι κανόνες της αγοράς στρεβλώνονται, οι μικρές επιχειρήσεις υποφέρουν, ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές συνεχίζουν ακάθεκτες».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει: «Η απάντηση βρίσκεται σε μια πιο δίκαιη και διαφανή αγορά. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για αλλαγή. Όμως, η εφαρμογή των κανόνων δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τρόπους να συνεχίζουν τις πρακτικές τους. Όπως φαίνεται, η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό μόλις ξεκίνησε.».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου για εκπτώσεις: Στήριξη των ΜμΕ σημαίνει στήριξη της κοινωνίας

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) , Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζει πως στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι πολίτες ενισχύουν την κοινωνία, ενόψει της έναρξης των θερινών εκπτώσεων στις 13 Ιουλίου, που αναμένουν με αγωνία νοικοκυριά και καταστήματα.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία EPPO
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με έγκριση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υλοποιώντας δέσμευση της κυβέρνησης. Ο θεσμός αυτός διασφαλίζει τη σωστή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος των πολιτών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα και φον ντερ Λάιεν: Αξιοποίηση δυναμικής για λύση Κυπριακού μέσω ΟΗΕ

Ο Κόστα και η φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα, υπογράμμισαν την ανάγκη αξιοποίησης της «ανανεωμένης δυναμικής» για το Κυπριακό μέσω ΟΗΕ, τονίζοντας τη στρατηγική σχέση ΕΕ-Τουρκίας.