ΓΔ: 2288.01 0.19% Τζίρος: 93.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:45:43
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Χατζηθεοδοσίου: Η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό ξεκίνησε

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών οι πρόσφατες κινήσεις της Κομισιόν για έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τον έλεγχο κορυφαίων επιχειρήσεων οι οποίες με «έξυπνους τρόπους» ελέγχουν την αγορά, επικεντρώθηκε ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επικεφαλής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Όπως υπογράμμισε «οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για αλλαγή. Όμως, η εφαρμογή των κανόνων δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τρόπους να συνεχίζουν τις πρακτικές τους. Όπως φαίνεται, η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό μόλις ξεκίνησε.».

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε η Meta, η οποία δέχθηκε πρόστιμο σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Η υπόθεση αφορά το Facebook Marketplace, την υπηρεσία διαδικτυακών αγγελιών της Meta, η οποία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Facebook για να διαφημίζει τα προϊόντα της.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ότι οι χρήστες εκτίθενται αυτόματα σε αυτή την υπηρεσία «είτε το θέλουν είτε όχι», ενώ οι ανταγωνιστές αποκλείονται από την αγορά. Με άλλα λόγια, προσθέτει ο ίδιος, η Meta αξιοποιεί τη δύναμη της πλατφόρμας της για να κατακτήσει άδικα τον χώρο των διαδικτυακών αγγελιών, δημιουργώντας ανισότητες στην αγορά.

Όπως τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αυτές οι πρακτικές επηρεάζουν άμεσα τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Μια μικρή επιχείρηση στο Χαλάνδρι, που απασχολεί εργαζόμενους και πληρώνει φόρους, πρέπει να ανταγωνιστεί επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Meta, που όχι μόνο ελέγχει την πληροφόρηση αλλά αποσπά κεφάλαια από την εγχώρια οικονομία».

Η Meta, όπως και άλλες μεγάλες πλατφόρμες, πρόσθεσε ο ίδιος, καταφέρνει να παρακάμπτει τον δίκαιο ανταγωνισμό, απομακρύνοντας εκατομμύρια ευρώ από την τοπική αγορά. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν εν μέσω ακρίβειας, υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων και ανισορροπιών στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η υπόθεση της Meta είναι μόνο ένα νέο, σύγχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, συνεχίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προσθέτει ότι, οι πιέσεις είναι πανταχού παρούσες: από τις τράπεζες, που σημείωσαν αύξηση κερδοφορίας 22,5% το πρώτο ενιάμηνο του 2024, μέχρι τις επιχειρήσεις ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, που αύξησε τα κέρδη της κατά 44% την ίδια περίοδο. Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο ίδιος, η κεντρική διοίκηση έχει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον για την υπερφορολόγηση που φτάνουν στο σημείο να επιβάλλονται φόροι ακόμα και στο φιλοδώρημα των εργαζομένων στον χώρο της εστίασης.

«Η πραγματικότητα είναι πως ο μέσος επιχειρηματίας δεν ξέρει από πού να προφυλαχθεί», σημειώνει και τονίζει: «οι κανόνες της αγοράς στρεβλώνονται, οι μικρές επιχειρήσεις υποφέρουν, ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές συνεχίζουν ακάθεκτες».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει: «Η απάντηση βρίσκεται σε μια πιο δίκαιη και διαφανή αγορά. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για αλλαγή. Όμως, η εφαρμογή των κανόνων δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τρόπους να συνεχίζουν τις πρακτικές τους. Όπως φαίνεται, η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό μόλις ξεκίνησε.».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση ΕΕΑ και Μαιευτήρων για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στο Ζάππειο

Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2026, στο Ζάππειο, διοργανώνεται εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για σημαντικά ζητήματα υγείας, όπως η πρόληψη και οι γυναικολογικοί καρκίνοι.
πράσινη ανάπτυξη οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της πράσινης βιομηχανίας από Θ. Θεοδωρικάκο-Στ. Παπασταύρου

Η ΕΕ ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ενισχύσεων 400 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, δίνοντας ώθηση σε τομείς κρίσιμων πρώτων υλών και μεταλλευτικής που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία με 100 εκατ. ευρώ για ενέργεια και νέο δάνειο

Η ΕΕ ανακοίνωσε νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ δεσμεύτηκε για συνεχή ενίσχυση μετά από τέσσερα έτη ρωσικής εισβολής. Έχει ήδη προσφέρει σχεδόν 200 δισ. ευρώ στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Μπελέρη στην Κομισιόν για άμεση ενίσχυση σε Έβρο και Αμύνταιο

Ο ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης ζήτησε από την ΕΕ άμεση ενίσχυση και επιτάχυνση διαδικασιών για τους πληγέντες σε Έβρο και Αμύνταιο, λόγω καταστροφών από έντονες βροχοπτώσεις που επηρεάζουν σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες.
Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρβανίτης: Ερώτηση στην Κομισιόν για νοθευμένο μέλι και ελέγχους

Ο Κώστας Αρβανίτης υπογραμμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν οι εισαγωγές νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, με φθηνές τιμές και ανεπαρκείς ελέγχους, πλήττοντας σοβαρά την ευρωπαϊκή μελισσοκομία.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει μόνιμη απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου στις 15/4

Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει νόμο για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις 15 Απριλίου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία, παρά τις ενστάσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας.