ΓΔ: 2200.98 -3.36% Τζίρος: 388.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Στις 13/12 η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

Το ποσό φθάνει στα 7,935 δισ. ευρώ και αφορά διμερή δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης το 2010 και είχαν προγραμματιστεί να αποπληρωθούν μεταξύ 2026 και 2028.

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, ύψους 7,935 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για διμερή δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης το 2010 και είχαν προγραμματιστεί να αποπληρωθούν μεταξύ 2026 και 2028.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι αποπληρωμές δανείων ύψους 5.290 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2023 και 2.645 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2022. Μετά και την αποπληρωμή αυτή το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2024 αναμένεται να περιοριστεί οριακά στα 356,5 δισ. ευρώ από 356,7 δις. ευρώ που ήταν το 2023. Σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας η μείωση που καταγράφεται είναι μεγαλύτερη χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία. Έτσι το 2024 το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 153,7% του ΑΕΠ από 161,9% το 2023.

Το 2025 το Χρέος της Γενικής Κυβέρνηση προβλέπεται να υποχωρήσει στο 149,1% ΑΕΠ με την ονομαστική του αξία να αυξάνεται σε σχέση με φέτος, στα 361,4 δισ. ευρώ. Για την εξυπηρέτηση του Χρέους ο Προϋπολογισμός κατέβαλε τόκους 6,98 δισ. ευρώ το 2024 ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2025 η σχετική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί οριακά στα 6,9 δισ. ευρώ, ήτοι 2,8% του ΑΕΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κόλλιας πρόεδρος ΟΕΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόλλιας: Αλλαγές στα νέα πρόστιμα για εκπρόθεσμες και ανακριβείς δηλώσεις

Την ανησυχία λογιστών και επιχειρήσεων για τα αυστηρότερα πρόστιμα του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας μεταφέρει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, ζητώντας αναλογικότητα, ευελιξία και μηχανισμό αυτοδιόρθωσης.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Τα έσοδα πετρελαίου Βενεζουέλας σε λογαριασμούς ΗΠΑ, λέει υπουργός

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας θα κατατίθενται πλέον απευθείας σε λογαριασμούς του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και όχι μέσω ταμείου στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο νομοσχέδιο: Μειώσεις φόρων, αλλαγές σε συντάξεις και αφορολόγητο πετρέλαιο

Το ΥΠΕΘΟΟ παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο φορολογικές και συνταξιοδοτικές αλλαγές, με ρυθμίσεις για οφειλές δημοσίων φορέων προς ΔΕΚΟ και βασικές τροποποιήσεις στο νέο σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιδιώκει διπλωματική λύση με Ιράν, λέει ο Βανς – Νέες κυρώσεις

Ο Τζ.Ντ. Βανς δήλωσε πως ο Τραμπ προτιμά μια διπλωματική λύση με το Ιράν και ελπίζει πως αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στις αυριανές διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.