ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων για τον κορονοϊό

Αναμένονται οι ανακοινώσεις των νέων παρεμβάσεων από Χρ. Σταϊκούρα και Άδ. Γεωργιάδη για τη στήριξη της οικονομίας. Μεγάλα περιθώρια ευελιξίας προσφέρουν οι αποφάσεις του Eurogroup.

Ανεβαίνει συνεχώς ο λογαριασμός των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού και με βάση τα νέα δεδομένα ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό πλήγμα στην οικονομία εκτινάσσεται πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσουν το νέο πακέτο μέτρων με επίκεντρο την παροχή ρευστότητας και την ταμειακή διευκόλυνση των επιχειρήσεων καθώς και την χορήγηση ειδικού επιδόματος για την αναπλήρωση των μισθών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Η οικονομία, πάντως, έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία που αποτελούν τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης οδηγούνται σε τέλμα, επηρεάζοντας πτωτικά και τα έσοδα του Δημοσίου από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ

Ήδη καταγράφονται οι πρώτες παρενέργειες στις φορολογικές εισπράξεις, όπως προκύπτει από τα  στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2020.

Έτσι, στο τέλος Φεβρουαρίου εμφανίσθηκε αστοχία στα καθαρά έσοδα και παρά την υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 823 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 929 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,549 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 476 εκατ. ευρώ ή κατά 5,9%, ενώ οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 8,664 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 175 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 8,839 δισ. ευρώ

Το πλέον  ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (στο οποίο ενσωματώνονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους) αυξήθηκε πάνω από 1,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 766 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ η πρόβλεψη για το δίμηνο ήταν για έλλειμμα 814 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές  προκαλούν έντονο  πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπει και τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων  Επενδύσεων να μειώνονται. Στο πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 430 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 343 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο εξαιτίας της υστέρησης στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Τα βλέμματα για την πορεία του προϋπολογισμού στρέφονται στον τρέχοντα μήνα, οπότε ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα αναστολής της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις.

Ευελιξία για τους δημοσιονομικούς στόχους

Πάντως, το ευτύχημα για την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ότι, με τις χθεσινές του αποφάσεις, το Eurogroup αφήνει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική διαχείριση, αφού δεν ισχύει πλέον ο στόχος για έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος, ενώ θα εξαιρεθούν οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας, αλλά και οι αυξημένες δαπάνες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Όπως τόνισε αργά χθες το βράδυ σε δήλωσή του ο Χρ. Σταϊκούρας, «η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα».

Επίσης, υπογραμμίζει ο υπ. Οικονομικών, «συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες».

Επιπρόσθετα, «αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον – αυξημένων τελευταία – δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας», όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

Τρεις παρεμβάσεις

Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τρεις σημαντικές παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν χθες στο Eurogroup. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών,

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.
  2. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
  3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία ανατρέπει τις προβλέψεις, φόβοι για αδύναμη ανάκαμψη

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων και ο «πόλεμος» για τα εμβόλια φέρνουν στο προσκήνιο το δεύτερο σενάριο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη μόλις 3,3% και νέες βαριές απώλειες στον τουρισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο φέρνει η παράταση του lockdown

Για παράταση περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό έως και για 12 μήνες ακόμη προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Αυξάνονται συνεχώς τα βάρη στον προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.