ΓΔ: 1615.02 0.67% Τζίρος: 100.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 DATA
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPOIK, YPETHO
Φωτο: Aris Oikonomou/SOOC

Χατζηδάκης: Η πολιτική είναι αγώνας αντοχής δεν έχει πάντα ανοδική πορεία

Πρόσθεσε δε ότι ο λαϊκισμός είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας, που κατατρώει όλες τις παραγωγικές προσπάθειες και δυνάμεις και υπονομεύει τους εθνικούς στόχους, εφιστώντας την προσοχή στην αντιμετώπισή του. 

Για τη δύναμη της στοχοθεσίας, τον επαναπροσδιορισμό των επιδιώξεων και τη διαχείριση των ματαιώσεων, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση με θέμα «Η δύναμη των στόχων» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2024 στον Πολυχώρο Άτρακτος. 

Με αφορμή την έκθεση κεραμικών έργων του Παναγιώτη Κακολύρη, αντιπρόεδρου European Network of Political Foundations και γενικού διευθυντή της SOCIALDOO, με τίτλο «Personal Targets», πραγματοποιήθηκε συζήτηση, με τη συμμετοχή του εκδότη – δημοσιογράφου Αντώνη Δελλατόλα, του ιστορικού - αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη και της leadership coach, ιδρύτριας Lead From Within δρ. Μαρίας Γιαννιού

«Η πολιτική είναι αγώνας αντοχής, δεν έχει πάντα ανοδική πορεία» σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στους πολιτικούς στόχους πρέπει αφενός να μην τίθεται πολύ χαμηλά ο πήχης, καθώς κάτι τέτοιο υποδηλώνει έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά ούτε και να υπάρχουν υπερφίαλες επιδιώξεις, που πιθανόν θα οδηγήσουν σε ματαιώσεις. Όπως είπε, στην πολιτική είναι αναγκαίες και οι ιδέες και το όραμα: «Όσο αγωνίζεσαι για καρέκλες, τόσο αυτές απομακρύνονται» συμπλήρωσε. 

Ως προς τους εθνικούς στόχους, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι το παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές, τόνισε ωστόσο ότι μπορεί η άσκηση πολιτικής να γίνεται με σταθερότητα και συνέπεια, σε όσους τομείς δύνανται να ελεγχθούν.  

Πρόσθεσε δε ότι ο λαϊκισμός είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας, που κατατρώει όλες τις παραγωγικές προσπάθειες και δυνάμεις και υπονομεύει τους εθνικούς στόχους, εφιστώντας την προσοχή στην αντιμετώπισή του. 

«Να κρατήσουμε σταθερά την Ελλάδα σε ένα δρόμο ευρωπαϊκό και κοινής λογικής» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ως «αντίδοτο» στον λαϊκισμό. 

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Οικονομικών, εξομολογούμενος το προσωπικό του βίωμα από την πολυετή πορεία του σε διαφορετικές πολιτικές θέσεις, είπε: «Ποτέ δεν ήμουν ακραίος, πάντοτε με παραξένευε η επιθετικότητα μεταξύ των πολιτικών. Πολλές φορές προσπαθούμε να εκμηδενίσουμε τον άλλον, απλά γιατί υπάρχει. Δεν μας ενοχλούν οι ιδέες, μας ενοχλεί ο άλλος». 

Ως στόχο χαρακτήρισε ο Αντώνης Δελλατόλας, το να επιτυγχάνεται απόσταση μεταξύ του δημοσιογράφου και του πολιτικού για να είναι λειτουργική η επαγγελματική σχέση, ενώ ανέλυσε τις διαφορές μεταξύ σύγχρονων και παλαιότερων πολιτικών. «Οι παλαιότεροι ήταν και διαχειριστές της καθημερινότητας και οραματιστές συνάμα», ανέφερε. Κάνοντας μία γλαφυρή αναδρομή στο ξεκίνημά του από το χωριό Κάμπος της Τήνου και τις διαφορετικές δουλειές που έκανε μέχρι να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους και να υπηρετήσει τη δημοσιογραφία από το 1982 έως σήμερα, είπε χαρακτηριστικά: «Από πολύ νωρίς στη ζωή μου είχα ως στόχο να αναζητώ και τη δεύτερη άποψη στα γεγονότα, να διασταυρώνω την πληροφορία». 

Από την πλευρά του ο κ. Κλάψης σημείωσε ότι η στοχοθεσία είναι η παράμετρος εκείνη η οποία χαρακτηρίζει τις μεγάλες προσωπικότητες: «Διαχρονικά, οι άνθρωποι που θέτουν στόχους κινούν την Ιστορία. Οι σημαντικές προσωπικότητες και κυρίως οι πολιτικοί, αναζητούσαν τους εφικτούς στόχους. Η ελληνική γλώσσα έχει δύο λέξεις που μοιάζουν μεταξύ τους στο άκουσμα, αλλά στην ουσία έχουν μεγάλη διαφορά: το εφικτό και το ευκταίο. Εκείνος που προχωράει μπροστά τα πράγματα, θέτει εφικτούς στόχους». 

Για το μυστικό της «ανθρώπινης συνθήκης» μίλησε εκτενώς η κυρία Γιαννιού, λέγοντας ότι τελικά ο άνθρωπος ελέγχει πολύ λιγότερα από όσα ο ίδιος πιστεύει. Όπως είπε, δεν πρέπει κάποιος να ελπίζει ότι ο στόχος του θα επιτυγχάνεται κάθε φορά, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα. Τόνισε μάλιστα, πως «τελικά, η σωστή ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, δεν είναι “πώς θα επιτύχω τον στόχο μου”, αλλά πώς θα βρω τον ίδιο μου τον εαυτό. Όλα είναι θέμα αυτογνωσίας και αποσαφήνισης των προσωπικών αξιών μας». 

Η έκθεση «Personal Targets» περιλαμβάνει 14 έργα από πηλό, «ένα συγχωρητικό υλικό, ένα ιδανικό μέσο έκφρασης, που συνοδεύει την ανθρωπότητα από τα πρώτα της βήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δημιουργός τους, Παναγιώτης Κακολύρης. Μέσα από τολμηρές επιλογές χρωμάτων και αναπάντεχους σχηματισμούς, τα έργα ασχολούνται με την έννοια του στόχου, αναδεικνύοντας, αποδομώντας, επινοώντας και εξετάζοντας τις ποικίλες ερμηνείες του. Ο κ. Κακολύρης τόνισε σχετικά: «Ο κόσμος μας γυρίζει σήμερα, επειδή υπάρχει το αύριο. Οι στόχοι μας, έρχονται να λειτουργήσουν ως κινητήριος δύναμη για το αύριο. Τα έργα αυτά, έχουν ως μόνη φιλοδοξία να γίνουν αφορμή για σκέψη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Η συνεισφορά των ολλανδικών πολυεθνικών στην εθνική οικονομία

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Καντώρος, υπογράμμισε ότι ο Ελληνο-Ολλανδικός Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύνδεσμος φέτος κλείνει 31 χρόνια από την ίδρυσή του και έχει εξελιχθεί σε θεσμικό παράγοντα της οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινή συνισταμένη στην οικονομία

Ειδικά για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, τόνισε πως «και οι δυο χώρες είναι -επί της αρχής- υπέρ της κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κ. Χατζηδάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις συνεδριάσεις Eurogroup - Ecofin θα συμμετάσχει ο υπ. Οικονομικών

Η ατζέντα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης περιλαμβάνει συζήτηση για τις μακροοικονομικές προοπτικές και τις προκλήσεις της Ευρωζώνης σε συνάρτηση με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPOIK, YPETHO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Θα επικεντρωθούμε στην ανάδειξη της δημόσιας περιουσίας

«Η επανεκκίνηση της ΕΤΑΔ αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία, καθώς καταγράφεται, μεταξύ άλλων, αύξηση των λειτουργικών εσόδων» αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.