ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η στρατιά των δικαιούχων για το επίδομα των 800 ευρώ

Μεγάλη αύξηση του πακέτου στήριξης στα 5 δισ. ευρώ για να ενισχυθούν μισθωτοί, απολυμένοι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση. Μετατίθεται το δώρο Πάσχα από επιχειρήσεις που έκλεισαν.

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με παροχή φθηνής ρευστότητας, έκτακτες επιδοτήσεις  και επέκταση του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ανακοινώνει σήμερα στις 10:30 το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση ανεβάζει το δημοσιονομικό λογαριασμό στα 5 δισ. ευρώ, ή στο 2,7% του ΑΕΠ, για να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού. Αν συνυπολογισθούν και οι ενέσεις ρευστότητας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων φθάνει στα 10 δισ. ευρώ. Στον απόηχο των ανακοινώσεων για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο προϋπολογισμός του κράτους αναθεωρείται λόγω των έκτακτων δαπανών και ελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Με τα νέα μέτρα, το επίδομα των 800 ευρώ για την περίοδο 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου θα καταβληθεί και  στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και εμφανίζουν πτώση του τζίρου αλλά και σε περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για το στρώμα των εργαζομένων που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τον κορονοιό και για τους οποίους θα υπάρχει πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα την ενίσχυση θα λάβουν και οι 41.00 εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και τις 18 Μαρτίου.

Εξάλλου, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ότι αξιολογείται η καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες ότι το δώρο θα καταβληθεί στο ακέραιο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετατεθεί ο χρόνος καταβολής για τον Μάιο ή Ιούνιο, με πρόταση νόμου που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσαν» οι πρώτοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους επιχειρηματικούς κλάδους για τους οποίους θα ισχύσει η τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, η τρίμηνη αναστολή πληρωμής των  ασφαλιστικών εισφορών, η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και η μείωση κατά 40% του ενοικίου για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες επιλέγονται με βάση τα στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που συλλέγει καθημερινά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η λίστα αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς η επέλαση του κορονοϊού έχει χτυπήσει περισσότερες από 320.000 επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ορίσει τους επαγγελματίες που δικαιούνται να μπουν στο πακέτο στήριξης καθώς οι κλάδοι είναι πολλοί και η πτώση του τζίρου διαφέρει από ειδικότητα σε ειδικότητα. «Ελεύθερος επαγγελματίας είναι και ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος  και αυτός που δουλεύει στην οικοδομή ή στις λαϊκές αγορές», επισημαίνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, μεταξύ των επαγγελματιών που θα λάβουν τα 800 ευρώ αναμένεται να είναι δικηγόροι, οδηγοί ταξί, κουρείς, σερβιτόροι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικότερα υπάλληλοι σε κέντρα αισθητικής, κέντρα διασκέδασης, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και σχεδόν όλοι οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο.

Αποφάσεις θα υπάρξουν σήμερα και για περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά εμφανίζουν δραστική μείωση τζίρου. Πρόκειται για εταιρείες που ασχολούνται με το χονδρικό εμπόριο, χάνοντας μέρος της δραστηριότητάς τους, που είναι η λιανική πώληση (π.χ. εταιρείες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού) αλλά και πολλές για τις οποίες δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κριτήρια για το ποσοστό μείωσης των εσόδων τους και παραμένουν εκτός  προστασίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι μεγάλες αλλαγές του 2021 στους μισθούς και τις συντάξεις

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πότε πληρώνονται αυξήσεις των συντάξεων και αναδρομικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο νέων μέτρων στήριξης: Ποιοι παίρνουν αυξημένο επίδομα

Αυξάνεται το μηνιαίο επίδομα για όσους εργάζονται στην εστίαση, νέα προγράμματα επιδοτούμενων προσλήψεων, μείωση ενοικίων και αναβαθμισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση.