Μετά τον καφέ και το κακάο, η ζάχαρη έχει μπει επικεφαλής πλέον στο «χορό» των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών, συμπαρασύροντας έτσι αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντα που οι καταναλωτές αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ.
Κι ενώ οι τιμές στο κακάο υποχωρούν, αφήνοντας ελπίδες για περιορισμένες ανατιμήσεις, ο καφές συνεχίζει να κινείται ελαφρά ανοδικά, αφού πρώτα βέβαια έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, προκαλώντας τις ανατιμήσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, από τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, σε μηνιαίο επίπεδο, σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+7,77%), αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων σημείωσε οριακές απώλειες (-0,35%).
Ως πιθανοί λόγοι της παραπάνω διαφοροποίησης μπορούν να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση, λαμβανομένης της υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος, της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας που συνεχίζει να αναπτύσσεται, αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό, των γεωπολιτικών κινδύνων και των ανησυχιών για τις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη μεταβλήθηκε σε θετική από σχετικά θετική.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο της Πειραιώς, η τιμή της ζάχαρης δύναται να ενισχυθεί ως συνέπεια της επανεμφάνισης ελλείμματος προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης.
Σύμφωνα με τις μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA, η συνολική παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (σε 9,370 εκατ. τόνους από 9,404 εκατ. τόνους, προερχόμενη από μείωση της παραγωγής ζαχαροκάλαμου στη Φλόριντα), η κατανάλωση προβλέπεται μειωμένη σε 12,480 εκατ. τόνους, όπως και τα αποθέματα σε 1,913 εκατ. τόνους, με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να αναμένεται σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε 15,32% (από 15,44%).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η περιορισμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, δύναται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην τιμή της μια δυναμική που αποτυπώθηκε πρόσφατα.
Τα ινδικά εργοστάσια ζάχαρης έκλεισαν νωρίς
Ενδεικτικό της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί είναι ότι πάνω από τρεις δωδεκάδες εργοστάσια ζάχαρης στα κορυφαία κράτη παραγωγής ζαχαροκάλαμου της Ινδίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους στις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο, λόγω των μειωμένων προμηθειών ζαχαροκάλαμου που προκλήθηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως δήλωσε στέλεχος του κλάδου στο Reuters.
Αυτά τα πρόωρα κλεισίματα υποδηλώνουν ότι η Ινδία θα παράγει λιγότερη ζάχαρη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ανησυχίες για την παραγωγή ανεβάζουν τις τοπικές τιμές της ζάχαρης και ωθούν τα εργοστάσια να αναζητήσουν υψηλότερες τιμές για τις υπερπόντιες πωλήσεις της περιορισμένης εξαγωγικής ποσόστωσής τους.
Ο βραδύτερος ρυθμός των αποστολών από την Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ζάχαρης στον κόσμο, θα στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές. Κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, μόνο 11 μονάδες παραγωγής είχαν κλείσει.
«Η περσινή ξηρασία έπληξε σκληρά τις αποδόσεις ζαχαροκάλαμου. Σε πολλές περιοχές, οι προμήθειες εξαντλήθηκαν, αναγκάζοντας τα εργοστάσια να κλείσουν πρόωρα», δήλωσε στο Reuters ο B.B. Thombare, πρόεδρος της Ένωσης Ζαχαρόμυλων Δυτικής Ινδίας.
Η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας κατά την περίοδο εμπορίας 2024-25, που λήγει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ενδέχεται να μειωθεί σε 27,27 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μειωμένη κατά 14,7% σε σχέση με πέρυσι, εκτίμησε τον περασμένο μήνα η Ινδική Ένωση Παραγωγών Ζάχαρης και Βιοενέργειας. Ωστόσο, οι έμποροι με παγκόσμιους εμπορικούς οίκους προβλέπουν ακόμη χαμηλότερη παραγωγή, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο κλείνουν τα εργοστάσια.