Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων με το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς προκειμένου να προλάβει αυξήσεις που έρχονται ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος τους ζήτησε να βάλουν «πλάτη» και να μην κάνουν ανατιμήσεις, συμπιέζοντας το κέρδος.
Αφορμή για τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στον υπουργό και φορείς της αγοράς ήταν οι διεθνείς αυξήσεις σε προϊόντα όπως ο καφές, το κακάο, η σοκολάτα, ο χυμός πορτοκάλι και το μοσχαρίσιο κρέας που έχουν γίνει ήδη αισθητές και κινδυνεύουν να ανεβάσουν και στην Ελλάδα τον μέχρι σήμερα μικρότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης προκειμένου να προλάβει πιθανές ανατιμήσεις που θα εκτίνασσαν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ζήτησε από τους επιχειρηματίες να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδος τους και τους ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να κάνουν ανατιμήσεις σε κανένα άλλο προϊόν, ενώ ακόμα και στα προϊόντα που δέχονται διεθνείς πιέσεις οι ανατιμήσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες.
Παράταση στο πλαφόν
Η χθεσινή συνάντηση προμηνύει παράταση στο μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, καθώς, όπως δηλώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είναι σίγουρο πλέον ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα σταματήσει να εφαρμόζεται στις 30 Απριλίου 2025 και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχιστεί η εφαρμογή του, ενώ όπως όλα δείχνουν η συνέχεια του μέτρου θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει το ζήτημα των τιμών.
Ιδιαίτερα αποφασισμένο να κρατήσει τις τιμές στα σημερινά επίπεδα αν όχι σε χαμηλότερα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, που στο τραπέζι του διαλόγου έθεσε το «οπλοστάσιο» των κυρώσεων. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης εξήγησαν ότι ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν απόλυτα ξεκάθαρος απέναντι στους επιχειρηματίες των τροφίμων και τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ από τους οποίους και ζήτησε να κρατήσουν χαμηλά τις ανατιμήσεις στα προϊόντα που δέχονται πιέσεις από το εξωτερικό και ει δυνατόν να μην γίνει καμία ανατίμηση σε οτιδήποτε άλλο προϊόν, ενώ προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.
Παράλληλα, αυτό που συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη ήταν και ο κώδικας δεοντολογίας για ανακοινώσεις μείωσης τιμής, ο οποίος μπορεί να πάρει μία μικρή παράταση και να μην ξεκινήσει η εφαρμογή του από την αγορά την 1η Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν όλοι οι φορείς τις προτάσεις τους και να μην υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, ώστε να βγει ο καταναλωτής, καθώς οι επιχειρήσεις θα κάνουν περισσότερες πραγματικές προσφορές και όχι παραπλανητικές.
Ι. Γιώτης: «Τρώμε τις σάρκες μας»
Χωρίς να κάνουν δηλώσεις αποχώρησαν από τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη, δίνοντας την εικόνα ότι ήταν μια εντελώς ξαφνική σύσκεψη με αναπάντεχη τροπή.
Και αυτό γιατί, πριν τον καινούργιο χρόνο, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, ο κ. Παντελιάδης είχε πει οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ξεπέρασαν τα 12 δισ., το 2023, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους τους είναι μόλις στο 1,8% και τώρα με τη νέα σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τα σούπερ μάρκετ κι άλλη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους.
Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΣΕ, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, «οι δικές μας προτάσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης επικεντρώνονται στο άνοιγμα της αγοράς και στην κατάργηση κάποιων περιοριστικών μέτρων. Είχαν ένα νόημα όταν ελήφθησαν. Μην επιτρέποντας στην αγορά να λειτουργήσει σωστά θεωρούμε ότι περιορίζουν αντί να ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Η συντήρηση αυτού του περιοριστικού καθεστώτος θεωρούμε ότι πλέον βλάπτει τις τιμές και δεν επιτρέπει μειώσεις. Προσθέτοντας γραφειοκρατία και κόστη».
Ο μοναδικός που έκανε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο ήταν ο κ. Ιωάννης Γιώτης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Όπως τόνισε, στόχος της σύσκεψης ήταν να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλές πρώτες ύλες που αυξάνονται πάρα πολύ, κακάο, σοκολάτα. Καθότι η πρώτη ύλη είναι το 50% του κόστους, τι να κάνουμε, τρώμε τις σάρκες μας. Και αυξήσεις μισθών κάνουμε και η ενέργεια έχει πάει εκεί που είναι στα ύψη. Η βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της», τόνισε.
Και συμπλήρωσε πως «για τη βιομηχανία τροφίμων ο χειρότερος εχθρός είναι η ακρίβεια. Προσπαθούμε να συγκρατήσει κάθε εταιρεία ό,τι μπορεί να κάνει. Τρία χρόνια ζητάμε να καταργηθεί το πλαφόν. Οι εταιρείες ήδη μειώνουν το περιθώριο κέρδους. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή για τη βιομηχανία».