Φώτο: Shutterstock

Δημιουργείται χώρος στο δίκτυο για νέους παραγωγούς ΑΠΕ

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στόχος των ρυθμίσεων είναι η αναβάθμιση των δικτύων και ιδίως του ΔΕΔΔΗΕ ενώ θα δοθεί προτεραιότητα για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας για την αξιολόγηση των αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, στόχος των ρυθμίσεων είναι η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, και ιδίως του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αυξηθεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για νέους παραγωγούς ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται προτεραιότητα στην πρόσβαση στο δίκτυο σε τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ που προωθούν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, τη διαχείριση των αποβλήτων, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση του ρόλου του καταναλωτή και τον περιορισμό των απωλειών δικτύου μέσω της αυτοπαραγωγής.

Προωθείται επίσης η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ στις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Δήμος Μεγαλόπολης), καθώς προβλέπεται ότι για τις περιοχές αυτές θα συντάσσεται ειδικός κατάλογος προτεραιότητας ενώ θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα εξέτασης στον ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωσή τους. Μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι ότι διατηρείται σχετική προτεραιότητα για όσες συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν διανέμουν κέρδη και όσες έχουν περισσότερα από 60 μέλη. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες η προτεραιότητα περιορίζεται σημαντικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών ο Αρ. Χαντάβας

Για πρώτη φορά, Έλληνας αναλαμβάνει επικεφαλής στον συγκεκριμένο οργανισμό που συμμετέχουν όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, με τον κ. Χαντάβα να έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και τις ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Την ίδια στιγμή στη ΡΑΕ εκκρεμούν 1.800 αιτήσεις (ισχύος 29GW) για έκδοση «Άδειας Παραγωγής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλοποιούνται οι πληρωμές των παρόχων «πράσινης ενέργειας»

Ξεκινάει η διασύνδεση του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστήματων και θα μπορούν να επιταχυνθούν οι πληρωμές στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας.