Φώτο: Shutterstock

Το καλό και το κακό σενάριο για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Έσοδα από τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουν, στην καλύτερη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά εκφράζονται φόβοι για ολόκληρη χαμένη χρονιά.

Περίπου 300 ακίνητα έχουν αποσυρθεί από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή στο δημοφιλέστερο σημείο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από την AirDNA, εξειδικευμένη εταιρεία ανάλυσης των αγγελιών ακινήτων στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες (Airbnb και HomeAway), στο κέντρο της πρωτεύουσας εντοπίζονται σήμερα 10.065 αγγελίες ακινήτων, έναντι 10.332 αγγελιών πριν από 20 ημέρες. Σύμφωνα με αναφορές φορέων της αγοράς ακινήτων, η εικόνα σε άλλα σημεία, λιγότερο δημοφιλή, είναι ακόμα χειρότερη.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες ή οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν υιοθετήσει μια στάση αναμονής, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Εν ολίγοις, έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τα ακίνητά τους θα παραμείνουν κενά έως τότε και προσδοκούν να έχει υποχωρήσει η πανδημία, ώστε να μπορέσουν να καταγράψουν έσοδα τουλάχιστον κάποιους μήνες του καλοκαιριού και ασφαλώς ακόμα περισσότερο από το φθινόπωρο και μετά, έχοντας την ελπίδα ότι ο ελληνικός καιρός θα είναι «σύμμαχός» τους τότε.

Το κακό σενάριο

Αυτό, όμως, είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το απαισιόδοξο και το οποίο απεύχονται οι περισσότεροι, είναι ότι, ακόμα κι αν οι εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό είναι θετικές κατά τους επόμενους μήνες, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην χώρα τους, είτε προκειμένου να ανακάμψουν από τις συνέπειες της πανδημίας, είτε γιατί απλώς θα φοβούνται μην κολλήσουν τον ιό.

Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι οι αποδόσεις των ακινήτων που αξιοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο φέτος και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με την προηγούμενη διετία, όταν σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 14% το 2018 και 9% το 2019 στο μέσο μηνιαίο εισόδημα.

Όπως συμπεραίνουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία της αποχώρησης ακινήτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα προτιμήσουν να τα μισθώσουν μέσω συμβατικών μισθώσεων μακράς διάρκειας, όπου άλλωστε οι τιμές έχουν καταγράψει μέση αύξηση της τάξεως του 30% τα τελευταία δύο χρόνια, επιτρέποντας σαφώς υψηλότερο εισόδημα συγκριτικά π.χ. με το 2017.

Αυτός άλλωστε είναι κι ένας βασικός λόγος, για τον οποίο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βραχυχρόνια μίσθωσης πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να αξιοποιήσουν και τα ευνοϊκά φορολογικά και λοιπά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Μεγάλο πλήγμα στο Airbnb διεθνώς

Όπως τονίζουν πάντως και διεθνείς αναλυτές, το 2020 θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο Airbnb και τις συναφείς υπηρεσίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Ήδη, μέχρι τις αρχές Μαρτίου κι ενώ καλά καλά δεν είχαν ξεκινήσει τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε καν στην Ιταλία, οι κρατήσεις είχαν καταγράψει απώλειες έως 90% στις περιοχές όπου παρατηρήθηκε σημαντικό ξέσπασμα της επιδημίας, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, η Σεούλ στη Ν. Κορέα και το Τόκιο στην Ιαπωνία, ενώ πλέον σειρά έχουν προορισμοί στην Ευρώπη, όπως το Μιλάνο, η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και το Παρίσι. Πτώση καταγράφεται επίσης και στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της AirDNA, ουσιαστικά ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα χαρακτηριστούν από εξαιρετικά χαμηλή δραστηριότητα (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μηδενική αναλόγως των μέτρων), ενώ άγνωστη είναι η εικόνα για τον Μάιο. Ουσιαστικά, θα αλλάξει και ο τρόπος κράτησης καταλυμάτων, με την συντριπτική πλειονότητα να μην γίνεται εκ των προτέρων, αλλά την τελευταία στιγμή κι εφόσον η κατάσταση αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης έχει σταθεροποιηθεί, δηλαδή αν υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις κι αν δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος ο επισκέπτης να τεθεί σε καθεστώς καραντίνας μόλις προσγειωθεί, όπως συμβαίνει σήμερα σε πλειάδα χωρών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμα για έξοδο χιλιάδες ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Χιλιάδες ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες και να επανέλθουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Ισχυρή πίεση ασκούν και οι μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων λόγω της επιδημίας.