ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Delphi Economic Forum

Ν. Ρουμπινί: Η τεχνολογία θα ακυρώσει τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ

Ο γνωστός οικονομολόγος τόνισε πως οι δυνατότητες της τεχνολογικής εξέλιξης θα αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα και θα ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Την εκτίμηση ότι οι δυνατότητες που δίνει η τεχνολογική εξέλιξη θα αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα σε επίπεδα που θα ακυρώσουν τις επιπτώσεις από τους δασμούς που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση, εξέφρασε ο διεθνούς φήμης Νουριέλ Ρουμπινί, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Οι εμπορικοί πόλεμοι τροφοδοτούν την επόμενη κρίση;».

«Είμαι φυσικά απαισιόδοξος γιατί συντελείται μία αλλαγή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οδηγούμαστε σε μία περίοδο παγκόσμιας αστάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, οι “megathreats” για τις οποίες έγραψα πριν από δύο χρόνια. Όμως το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε στο όριο μιας τεχνολογικής επανάστασης, που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία». Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτή η επανάσταση θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ που θα αγγίξει τις 200 μονάδες βάσης. Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Roubini, οι επιπτώσεις των δασμών θα οδηγήσουν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 50 μονάδες βάσης.

«Η αναλογία είναι 4 προς 1. Το μήνυμά μου είναι μεσοπρόθεσμα ότι η τεχνολογία θα ακυρώσει τους δασμούς», δήλωσε απορρίπτοντας τις προβλέψεις της Wall Street για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Όπως είπε στη συνέχεια, δεν είμαστε αναγκαστικά εκεί, κυρίως αν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους.

Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι αν κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, τότε οι δύο οικονομίες θα γνωρίσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Αναφερόμενος στην πολιτική της Κίνας σημείωσε ότι δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου Νότου και σε χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία που διαμαρτύρονται για τις πρακτικές dumping που ακολουθεί το Πεκίνο. «Η Κίνα πρέπει να πάρει στα σοβαρά αυτές τις ανησυχίες και να καταλάβει ότι πρέπει να καταναλώνει περισσότερο και να αποταμιεύσει λιγότερο» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Αυτές οι ανισορροπίες γίνονται πρόβλημα για όλο τον κόσμο και η Κίνα δεν το έχει καταλάβει ακόμα». Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών προέβλεψε ότι η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής, ενώ η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, φτάνοντας τελικά στο 1,5%.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαπραγματευτεί μία αποκλιμάκωση. Δεν μου αρέσει η λέξη ανταπόδοση» δήλωσε ο Γιοακιμ Μιράντα Σαρμέντο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. Αναγνωρίζοντας ότι ο Trump «έχει ανάγκη να εμφανιστεί ως νικητής», πρότεινε η Ε.Ε. να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα που διατηρεί με τις ΗΠΑ αυξάνοντας την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και ενέργειας από τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες για να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και μεσοπρόθεσμα να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία. Η Πορτογαλία εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη του ναυτικού και της αεροπορίας για να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα της Ευρώπης, ενώ μεσοπρόθεσμα δημιουργεί μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία». Τέλος, υποστήριξε ότι τα κίνητρα του Τραμπ είναι κυρίως πολιτικά και συνδέονται με τις ανησυχίες που έχει για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και την ασφάλεια της χώρας του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Open Innovation Challenge: Συμμετοχή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οργανώνουν Open Innovation Challenge για ανάδειξη καινοτόμων ιδεών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Κόμβος Τεχνητής Νοημοσύνης και καινοτομίας η Θεσσαλονίκη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η Θεσσαλονίκη έχει τα εχέγγυα να γίνει κέντρο εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογίας στη ΝΑ Ευρώπη, με στόχο βιώσιμη ανάπτυξη και εξαγωγική ενίσχυση.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Aristotle Innovation Forum φέρνει κορυφαίους ομιλητές στη Θεσσαλονίκη

Το ΑΠΘ διοργανώνει το 1ο Aristotle Innovation Forum 17-23 Μαΐου 2026, με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς για καινοτομία και σύνδεση πανεπιστημίου-κοινωνίας. Συμμετέχουν πάνω από 480 ομιλητές και φορείς του οικοσυστήματος της καινοτομίας.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Halcyon Equity Partners: Επένδυση στην AMCO στον τομέα των έξυπνων πόλεων

Το επενδυτικό fund Halcyon Equity Partners ανακοίνωσε στρατηγική επένδυση στην ελληνική AMCO ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στους τομείς ITS, μικροκινητικότητας και έξυπνων πόλεων, ενισχύοντας την παγκόσμια ανάπτυξή της.
Φλιτζάνι καφές ζεστός
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στοκχόλμη: Καφέ λειτουργεί με μάνατζερ την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε καφέ της Στοκχόλμης με μινιμαλιστική διακόσμηση, μάνατζερ είναι Τεχνητή Νοημοσύνη με υποστήριξη Google Gemini. Ο μπαρίστα προσλήφθηκε από την ΑΙ, ενώ αστειεύεται για τα λάθη της στις παραγγελίες.