ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
Φώτο: Υποιυργείο Οικονομικών

Ν. Παπαθανάσης: Αναγκαία η σύγκλιση των περιφερειών στην ΕΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην κεντρική υπηρεσία της ΜΟΔ, όπου συνάντησε τον πρόεδρο του ΔΣ, Βασίλειο Σιαδήμα, και έλαβε μέρος στην κανονική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Την κεντρική υπηρεσία της ΜΟΔ επισκέφτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ Βασίλειο Σιαδήμα και συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Ο υπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης, παρουσία των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η τρέχουσα προγραμματική περίοδος 2021- 2027, και η ενδιάμεση αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη χώρα, για την ενίσχυση της δυναμικής της ανάπτυξης, που εξασφαλίσαμε από το 2019. Η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ ως προς την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, και μάλιστα κατατάσσεται σε αυτή την κορυφαία θέση για πρώτη φορά κατά την περίοδο 2021- 2027, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η κατάκτηση δεν ήταν αυτονόητη- την πετύχαμε με τη σκληρή δουλειά όλων μας, διότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που φέρνουν το αποτέλεσμα.

Η Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθοριστική για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, την προώθηση της σύγκλισης, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη χωρίς σύγκλιση των Περιφερειών και δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική σύγκλιση χωρίς την Πολιτική Συνοχής. Είναι το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτει σήμερα η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και για να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική και πιο κοινωνικά δίκαιη. Η Συνοχή αποτελεί, επίσης, προϋπόθεση για την αυτονομία της Ευρώπης και την αμυντική της ικανότητα.

Η ΜΟΔ είναι ένας πολύτιμος εταίρος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της πολιτείας, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και τους δικαιούχους ώστε να ολοκληρώσουν επιτυχώς τα έργα τους. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα στελέχη της ΜΟΔ για την πολύ ουσιαστική, καθοριστική τους συμβολή στη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΜΟΔ να φέρνει εις πέρας πολύ σύνθετα έργα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΜΟΔ έκανε έναν σύντομο απολογισμό στα πεπραγμένα της εταιρείας την τελευταία διετία και αναφέρθηκε κυρίως στους νέους ρόλους και στις δραστηριότητες που ανέλαβε πρόσφατα η εταιρεία. 

Όπως για την πρωτοβουλία GR-eco islands και τον Οδικό Χάρτη για την ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας των δικαιούχων. Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας παραμένει η αποτελεσματική και ουσιαστική υποστήριξη των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και των δικαιούχων για την επιτάχυνση του ρυθμού ωρίμανσης και υλοποίησης των προγραμμάτων και των έργων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαία στην Ευρώπη η Ελλάδα στις εκταμιεύσεις Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε εκταμιεύσεις Ταμείου Ανάκαμψης ως ποσοστό ΑΕΠ. Ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι δεν θα χαθεί ευρώ και ότι εντός Μαΐου θα κατατεθούν νέο αίτημα και αναθεώρηση, με αυξημένους εθνικούς πόρους έως το 2030.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Νέο αίτημα 1,63 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Ο Νίκος Παπαθανάσης υπέβαλε νέο διπλό αίτημα εκταμίευσης 1,63 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την εξόφληση της προχρηματοδότησης. Αφορά 34 ορόσημα, με έμφαση σε έργα και μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: 7,4 δισ. νέα αιτήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξαντλήθηκαν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω μεγάλης ζήτησης. Κατατίθενται νέα αιτήματα εκταμίευσης 2,6 δισ. ευρώ, ενώ έως τον Σεπτέμβριο θα ζητηθούν επιπλέον 7,4 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΠΑ: Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του διατηρητέου Κονάκι στην Εύβοια

Έργο αποκατάστασης του Κονάκι Τομπάζη στις Κεχριές Εύβοιας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν ενίσχυση, αποκατάσταση και αναδείξη του μνημείου. Δικαιούχος ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.