Giannis Tsakiris-Yfypoyrgos Anaptyxis
Φωτο: ΑΠΕ

Γ. Τσακίρης: Τέλη Απριλίου ξεκινάει το εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τα δάνεια επιχειρήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί εντός της εβδομάδας. Η εγγύηση του δανείου θα αφορά ενήμερες επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία.

Την προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά υπογραμμίζει ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης που σημειώνει πως το κράτος θα αναλάβει την επιδότηση των επιτοκίων όλων των δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως «έχουμε να λύσουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, πρωτίστως των εργαζομένων, και το δεύτερο είναι να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα, που από όσο έχουμε καταλάβει και μπορούμε να συμπεράνουμε πρόκειται για κάτι βραχυπρόθεσμο και αργά ή γρήγορα θεωρώ ότι θα επανέλθουμε τουλάχιστον σε κανονικούς ρυθμούς».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι, στους κλάδους που πλήττονται, το υπουργείο θα επιδοτήσει τα επιτόκια 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχουν για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Όπως σημειώνει ο υφυπουργός «πρόκειται για έμμεση ρευστότητα και ένα κεφάλαιο κίνησης, έτσι ώστε να πληρωθούν οι τόκοι αυτών των μηνών. Πρακτικά, επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι θα τους πληρώσει το κράτος. Επίσης, έχουμε ανακοινώσει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές στους ΚΑΔ που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ».

Για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κίνησεως ου χρειάζονται οι επιχειρήσεις, ο κ. Τσακίρης εξέφρασε την ελπίδα οτι «θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και το οποίο θα γίνει μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, η οποία θα είναι και  ο εγγυητής. Θα εγγυηθεί, δηλαδή, μια σημαντική ρευστότητα σε τέτοιου είδους δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις, γιατί προφανώς όλη η οικονομία θα χρειάζεται βοήθεια, και το οποίο μάλιστα προσβλέπουμε να γίνει ένας μόνιμος εγγυοδοτικός μηχανισμός προς τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει. Ένας, άλλωστε, σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να δρα αντικυκλικά, δηλαδή να βοηθάει την αγορά εκεί όπου χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματικότητα και βοήθεια».

Για τον ρόλο του τρέχοντος ΕΣΠΑ στη στήριξη των επιχειρήσεων σημείωσε πως «τους τελευταίους μήνες είχαμε μια σημαντική απορρόφηση. Τώρα,σαφώς,αλλάζει εντελώς ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ και «παγώνουν» προσωρινά και κάποια πλάνα που είχαμε. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις, αυτήν την εποχή, δεν προχωρούν σε επενδύσεις, και επειδή το ΕΣΠΑ ήταν σχεδόν 100% επενδυτικό, από αυτήν τη μεριά δεν θα έχουμε απορρόφηση»

Επισημάνε επίσης πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν «χαλαρώσει»για αυτήν την περίοδο κάποιοι δύσκολοι κανόνες που δεν επέτρεπαν να «κυλήσουν» αυτά τα χρήματα προς την αγορά.Τα περισσότερα, για παράδειγμα, από τα μέτρα στα οποία προαναφέρθηκα, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, γιατί πλέον μας επιτρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 να το χρησιμοποιήσουμε για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης, κάτι που δεν επιτρεπόταν από τότε που δημιουργήθηκε. Πρόκειται, επομένως, για ένα έξτρα εργαλείο, το οποίο προφανώς θα βοηθήσει και την απορρόφηση, αλλά κυρίως θα είναι άμεση η βοήθεια που θα προσφέρει προς την αγορά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες»

Δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας σχεδιάζει την παροχή δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση του κράτους. Τα δάνεια θα είναι εγγυημένα από το κράτος τουλάχιστον κατά 80% και θα αφορά επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν σε λειτουργία. Προϋπόθεση για την χορήγηση του δανείου είναι η επιχείρηση να είναι ενήμερη στις υποχρεώσεις (με ημερομηνία 31/12/2019). 

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια έως 5 ετών και στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους το επόμενο δύσκολο διάστημα εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ποσό δανείου που θα μπορεί να λάβει κάθε επιχείριση μπορεί να είναι: 

  • Διπλάσιο του ετήσιο μισθολογικού κόστους του 2019.
  • Το 25% του ετήσιου τζίρου της επιχείρισης όπως είχε διαμορφωθεί το 2019.

Έτσι μια επιχείρηση με τζίρο 300.000 ευρώ θα μπορεί να λάβει δάνειο ύψους 75.000 ευρώ εκ των οποίων τα 60.000 ευρώ θα έχουν την εγγύηση του κράτους. Σημειώνεται ότι οι όροι των δανείων θα είναι πιο ευνοϊκοί για τις μικρές επιχειρήσεις από ότι για τις μεγαλύτερου μεγέθους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασκευή 13 κέντρων πολιτικής προστασίας προϋπολογισμού 131,5 εκατ. 

Το έργο θα ολοκληρωθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ εγκρίθηκε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, ενώ τα κέντρα θα αναλάβουν τη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας