ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κουτάβι λαμπραντόρ
Φωτο: Shutterstock

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Προτεραιότητα σε έλεγχο αγορών ζωοτροφών για κατοικίδια

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο αγοράς παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης ζωοτροφών, διερευνώντας πιθανές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Κατά προτεραιότητα εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις αγορές εισαγωγής/παραγωγής, χονδρικής και λιανικής πώλησης ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα και ζώα συντροφιάς, αναφορικά με τυχόν αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάθεση σε εισηγητή δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή και της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε, κατ' εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως ισχύει, στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στις αγορές εισαγωγής/παραγωγής, χονδρικής και λιανικής πώλησης ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα / ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες) αναφορικά με τυχόν αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο κάθετων συμπράξεων για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 3949/2011, όπως ισχύει, και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ.

Για το σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε τον περασμένο Νοέμβριο του 2024 επιτόπιο έλεγχο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές (εισαγωγείς/διανομείς) (βλ. Δελτίο Τύπου «Αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα / ζώα συντροφιάς») και διενήργησε σχετικά μέτρα έρευνας.

Νομικό πλαίσιο

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.  

* Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.

* Το άρθρο 1Α του ν. 3959/2011 απαγορεύει μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές.

* Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

Επόμενα βήματα

Η ανάθεση σε Εισηγητή συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011 για τη λήψη απόφασης, ωστόσο δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Η νόμιμη προθεσμία είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και το βαθμό συνεργασίας τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Νικολοπούλου: Πολυπαραγοντικό το θέμα χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναλύει γιατί οι αυξήσεις επιτοκίων δεν μεταφέρονται εξίσου στις καταθέσεις, εντοπίζοντας ολιγοπωλιακή αγορά, υψηλή ρευστότητα τραπεζών και μειωμένη κινητικότητα καταναλωτών.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρούει τον κώδωνα για ρυθμιστική ασυμμετρία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκφράζει ανησυχίες για ρυθμιστική ασυμμετρία στην αγορά ιδιωτικών μεταφορών, ζητώντας αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αποφευχθούν στρεβλώσεις λόγω νέων τεχνολογιών.
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΤ: Δεν συγκεντρώνεται ο τραπεζικός κλάδος - Σταθερά τα επιτόκια 20ετίας

Σύμφωνα με τη Χ. Απαλαγάκη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δεν υπάρχει υπερσυγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, αφού τα μερίδια αγοράς των 4 μεγάλων τραπεζών παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Αλέξανδρος Εξάρχου Άκτωρ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aktor: Εγκρίθηκε από Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Εντελέχεια

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της Εντελέχεια ΑΕ από την Aktor, κρίνοντας ότι η συγκέντρωση δεν δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τον ανταγωνισμό.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο «μικροσκόπιο» η αγροδιατροφική αλυσίδα και οι τιμές

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντείνει τις έρευνες στην αγροδιατροφική αλυσίδα, με χαρτογραφήσεις και κλαδικές μελέτες από την παραγωγή έως τη λιανική. Στόχος η κατανόηση των μηχανισμών τιμολόγησης και ο εντοπισμός στρεβλώσεων, με πορίσματα της μεγάλης έρευνας να αναμένονται στο γ’ τετράμηνο 2026.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτεραιότητα στη διερεύνηση αγοράς ραδιοφαρμάκων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει κατά προτεραιότητα πρακτικές εταιρείας ραδιοφαρμάκων για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, με επί τόπου έλεγχο και ερωτηματολόγια στον κλάδο, λόγω τυχόν παρεμπόδισης ανταγωνισμού.