ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τερματικός σταθμός LNG
Φώτο: Shutterstock

Επενδύσεις σε αέριο: Υψηλό ρίσκο, χαμηλή απόδοση

Κινδυνεύουν να γίνουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζει η αναλύτρια ενεργειακής πολιτικής στο Green Tank, Ιωάννα Σούκα τις επενδύσεις της χώρας σε υποδομές που υποστηρίζουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Οι επενδύσεις της χώρας σε υποδομές που υποστηρίζουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου κινδυνεύουν να καταλήξουν ως λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία (stranded assets), σύμφωνα με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια ενεργειακής πολιτικής στο Green Tank.

Η Ελλάδα με την υλοποίηση του δεύτερου σταθμού LNG (FSRU Αλεξανδρούπολης) και το πλάνο για τρίτο στην Κόρινθο (Dioriga Gas), στοχεύει κυρίως στις εξαγωγές αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ωστόσο, ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, έχουν προκύψει τεχνικά προβλήματα, από τέλη Ιανουαρίου ο σταθμός δεν λειτουργεί, ενώ προβλέπεται να ξαναμπεί σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο 2025, αναφέρει το Green Tank σε ανάρτησή του.

Συμβάλλοντας σε δημοσίευμα που υπογράφει η ομάδα του Energy Intelligence με τίτλο «Alexandroupolis Slow Restart to Hit Greek Gas Exports» η κ. Σούκα υποστηρίζει ότι «η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτών των σχεδίων φαίνεται αμφίβολη λόγω των προβλέψεων για περιορισμένη αύξηση της ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και του συνολικού στόχου της ΕΕ για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από άλλους εξαγωγείς ορυκτού αερίου στην περιοχή, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Ρουμανία, θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις φιλοδοξίες της Ελλάδας»

Κατά τη χειμερινή περίοδο 2024–25, το ποσοστό αξιοποίησης των τερματικών LNG της Ελλάδας ήταν μόλις 23%, το χαμηλότερο στην ΕΕ, «ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στην επέκταση των υποδομών ορυκτού αερίου», δήλωσε η Ιωάννα Σούκα. 

«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος αυτές οι επενδύσεις να καταλήξουν ως λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, υπονομεύοντας τους κλιματικούς στόχους και αποσπώντας πόρους από καθαρές ενεργειακές λύσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Mobile: Καθοριστικός παράγοντας στην οικονομία και την ασφάλεια

Η κινητή τεχνολογία αποτελεί πλέον βασική υποδομή της παγκόσμιας οικονομίας και σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα, με τη βιομηχανία να μετατρέπεται σε έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες και επιρροές διεθνώς.
Στήλη στα Στενά Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Παύση ναυσιπλοΐας στον Περσικό οδηγεί σε αυξημένα ναύλα και ασφάλιστρα

Η ένταση στον Περσικό Κόλπο και οι επιθέσεις σε πλοία αναδεικνύουν το θέμα ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές. Πάνω από 200 πλοία έχουν ακινητοποιηθεί κοντά στο στενό του Ορμούζ, ενώ οι συγκρούσεις ανεβάζουν τις τιμές πετρελαίου.
αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Η κυβέρνηση αυξάνει 20% τις τιμές καυσίμων λόγω πολέμου

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αύξησε κατά 20% τις τιμές καυσίμων στα πρατήρια λόγω ανόδου του πετρελαίου διεθνώς εξαιτίας της Μέσης Ανατολής. Το πετρέλαιο κίνησης φθάνει τις 321,17 ρουπίες και η βενζίνη τις 335,86 ρουπίες.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων για περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως εξετάζεται η άρση επιπλέον κυρώσεων σε ρωσικό πετρέλαιο, μετά τη χορήγηση 30ήμερης εξαίρεσης για πωλήσεις πετρελαίου που βρίσκεται εν πλω προς την Ινδία.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Επιθέσεις με drones σε αεροδρόμιο και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Βασόρα

Τέσσερα drones έπληξαν το αεροδρόμιο της Βασόρας και δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότιο Ιράκ. Η TotalEnergies ζήτησε από το προσωπικό της να αποχωρήσει άμεσα από τα έργα της στην περιοχή.