ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δάνεια 240 δισ. χωρίς μνημόνια προαναγγέλλει ο Μ. Σεντένο

Νέα πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χωρίς αυστηρούς όρους, περιγράφει ο πρόεδρος του Eurogroup. Συνολικές χρηματοδοτήσεις 500 δισ. ευρώ θα συζητηθούν την Τρίτη.

Νέα πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με «πυρομαχικά» 240 δισ. ευρώ και χωρίς αυστηρούς όρους (μνημόνια - επιτήρηση), με σκοπό να υποστηριχθούν οι χώρες της ευρωζώνης που δοκιμάζονται από την πανδημία, προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ενώ τονίζει ότι θα συζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την Τρίτη προτάσεις για την παροχή ρευστότητας 500 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες (Seddeutsche Zeitung, Figaro, La Repubblica, El Pais και Volkskrant) ο πρόεδρος του Eurogroup σκιαγραφεί το συμβιβασμό στον οποίο καταλήγουν οι διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών για την κοινή απάντηση των κρατών της ευρωζώνης στις οικονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν και δεν υπάρχει συναίνεση για κοινή έκδοση χρέους ("κορονομόλογα", ή χρηματοδότηση νέου Ταμείου με κάποιας μορφής ευρωομόλογο, όπως προτείνει η Γαλλία), θα κινητοποιηθούν υφιστάμενοι μηχανισμοί παροχής χρηματοδότησης με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή γραμμή άμυνας από τα κράτη της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Σεντένο σημειώνει:

  • «Θα προτείνουμε μια νέα δέσμη μέτρων για την υπεράσπιση της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόμαστε για τρεις γραμμές άμυνας: για τα κράτη, για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους. Πρέπει να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όλους τους τομείς της οικονομίας. Εργαζόμαστε για μια πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανοικτή σε όλες τις χώρες, ύψους έως 240 δισ. ευρώ. Θα είναι μια νέα γραμμή άμυνας.
  • Στη συνέχεια, έχουμε μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, που θα αυξήσει τη χρηματοδοτική του ικανότητα έως και κατά 200 δισ. ευρώ. Ο αριθμός και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Αυτό θα καλύψει τις επιχειρήσεις της ΕΕ, και ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Επιπλέον, η Επιτροπή παρουσίασε την Πέμπτη μια γραμμή άμυνας ύψους 100 δισ. ευρώ για τα συστήματα προστασίας της απασχόλησης. Τα μέτρα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα δίχτυ ασφαλείας περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ».

Δανεισμός χωρίς σκληρούς όρους

Σχετικά με τις οξύτατες αντιδράσεις, κυρίως από την Ιταλία, στο ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν εργαλεία δανεισμού από τον ΕΜΣ με όρους και επιτήρηση, ο Μ. Σεντένο ξεκαθαρίζει ότι η νέα πιστωτική γραμμή των 240 δισ. ευρώ δεν θα προσφέρεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα, βάσει του καταστατικού του μηχανισμού.

  • «Πράγματι, όλα τα μέσα (σ.σ.: χρηματοδότησης) του ΕΜΣ συνδέονται με κάποια μορφή προϋποθέσεων», αναφέρει ο Σεντένο. Προσθέτει, όμως, ότι «δημιουργήθηκαν σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο. Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική κρίση από την προηγούμενη. Είμαστε έτοιμοι να αποσυνδέσουμε το πιστωτικό όριο του ΕΜΣ από τη λογική της κρίσης δημόσιου χρέους. Αυτό είναι πολύ σαφές. Δεν έχει νόημα να συνδέσουμε μια κρίση από πανδημία με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για παράδειγμα.
  • Οι όροι που συνδέονται με τη στήριξη του ΕΜΣ πρέπει να σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο δαπανούμε τα χρήματα για την καταπολέμηση του ιού και των επιπτώσεών του, και μακροπρόθεσμα, οι δικαιούχοι χώρες πρέπει να επιστρέψουν σε σταθερή οικονομική θέση, πρέπει να ακολουθήσουν μια βιώσιμη πορεία. Αυτό έχει σχεδιαστεί με έναν κύριο στόχο: να αποφευχθεί κάθε στίγμα και να σεβαστούμε τους πολίτες μας, οι οποίοι υποφέρουν σε αυτήν την κατάσταση».

Τα μέτρα θα είναι αρκετά;

Στο ερώτημα αν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι αρκετά για να ξεπερασθεί αυτή η κρίση, ο Μ. Σεντένο απαντά με συγκρατημένη αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας: «Το σύνολο των μέτρων που ανέφερα προστίθενται στα εθνικά μέτρα. Τα εθνικά μέτρα, τα οποία αποτελούν δημοσιονομικά μέτρα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, υπάρχουν μέτρα στήριξης της ρευστότητας, τα οποία είναι ήδη περίπου 18 % του ΑΕΠ. Η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 870 δισ. ευρώ. Όλα αυτά είναι σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί. Και η δέσμευσή μας δεν τελειώνει εδώ. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε νέα μέτρα, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατάλληλα για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».

Όσον αφορά τις δυσκολίες που υπάρχουν ως τώρα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών, ο Σεντένο εμφανίζεται αισιόδοξος, λέγοντας ότι «σφυρηλατείται ευρεία υποστήριξη γύρω από αυτήν την ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται σοβαρή πολιτική δέσμευση από τα κράτη μέλη και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Η γαλλική πρόταση είναι για το μέλλον

Ο πρόεδρος του Eurogroup αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί για την επόμενη φάση, όταν θα χρειασθεί να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, η ενεργοποίηση της γαλλικής πρότασης για ένα νέο ειδικό ταμείο. «Σε αυτή τη συζήτηση, δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την ικανότητά μας να καταλήξουμε σε συναίνεση για την πλευρά της έκτακτης ανάγκης, τις τρεις γραμμές άμυνας», τονίζει, αποκλείοντας έτσι να εγκριθεί τώρα η γαλλική πρόταση. Όμως, σημειώνει «θα επιταχύνουμε τη συζήτησή μας σχετικά με ένα σχέδιο ανάκαμψης και αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της γαλλικής πρωτοβουλίας. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αποτελεσματικές προτάσεις, και η γαλλική πρόταση χαρακτηρίζεται ως τέτοια. Αυτό το προσωρινό ταμείο (σ.σ.: που προτείνει η Γαλλία) θα συμπληρώσει τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που εκδίδονται με κοινές εγγυήσεις των κρατών μελών. Δεν πρόκειται για ευρωομόλογο, είναι μια μέση οδός, και εδώ ακριβώς είναι τα περιθώρια ελιγμών. Πρέπει να το συζητήσουμε».

«Το νέο σχέδιο Μάρσαλ θα γίνει από τους Ευρωπαίους»

Τέλος, σχολιάζοντας τις αναφορές σε νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι αυτή την φορά δεν πρέπει να περιμένει η Ευρώπη εξωτερική βοήθεια, όπως αυτή που δόθηκε από τις ΗΠΑ με το σχέδιο Μάρσαλ.

  • «Εναπόκειται πραγματικά στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, να την αντιμετωπίσει με όλη της τη δύναμη. Σε αντίθεση με άλλες κρίσεις στην Ευρώπη και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή τη φορά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους για την ανάκαμψη. Κάποιοι ανέφεραν την ιδέα ενός σχεδίου Μάρσαλ. Σήμερα, οποιοδήποτε σχέδιο Μάρσαλ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους Ευρωπαίους. Εμείς οι ίδιοι είμαστε η καλύτερη και μοναδική γραμμή άμυνάς μας. Δεν υπάρχουν οι ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για να ζητήσουμε υποστήριξη. Δεν είναι καν επιθυμητό να βασιζόμαστε σε άλλους. Δεν έχουμε κανέναν να βασιστούμε εκτός από τους εαυτούς μας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που έχω ως πολιτικός, ως πρόεδρος του Eurogroup: πρέπει να είμαστε το δικό μας σχέδιο Μάρσαλ».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ επιδοτήσεων σε όλους για όλα και οι κίνδυνοι στον προϋπολογισμό

Απειλητική διόγκωση των επιδοτήσεων για το ρεύμα αναμένεται με το... καλημέρα για το 2023, σοβαροί κίνδυνοι τον χειμώνα. Μοίρασε ήδη επιδοτήσεις 4 δισ. η κυβέρνηση για πανδημία - ενέργεια. Οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες και η παράμετρος των εκλογών.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελευταίο «μνημόνιο» στην Αθήνα: Όλα τα μέτρα για δόση 748 εκατ.

Η ενισχυμένη εποπτεία τελείωσε, αλλά η χώρα δεσμεύεται να υλοποιήσει μια μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων ως το φθινόπωρο για να «ξεκλειδώσει» δόση 748 εκατ. για την ελάφρυνση του χρέους. Ποια είναι τα προαπαιτούμενα.
regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος: Τέλος στον γερμανικό κανόνα, τι αλλάζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αλλάζει ο κανόνας για το όριο χρέος και την υποχρεωτική μείωσή του σε ορίζοντα 20ετίας, που θα έφερνε λιτότητα... μνημονίου σε Ελλάδα και Ιταλία. Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Κλ. Ρέγκλινγκ στο "Spiegel".
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι του Eurogroup τα μέτρα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Από τις οριζόντιες παροχές ρευστότητας, η ευρωζώνη ετοιμάζεται για το πέρασμα σε στοχευμένα μέτρα στήριξης. Η αναμενόμενη αύξηση πτωχεύσεων και η πρόταση της Κομισιόν για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.