ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκκληση Σεντένο στο Eurogroup για μεγάλο πακέτο ανάκαμψης

Εκτός από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών χρειάζεται και ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη.

«Πέταξε το γάντι» ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο μπλοκ του Βορρά, δηλώνοντας πριν την έναρξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ότι δεν αρκεί το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών εν μέσω πανδημίας, αλλά θα χρειασθεί και ένα «μεγάλο και συντονισμένο» σχέδιο ανάκαμψης της ευρωζώνης μετά την κρίση.

Η συναίνεση των υπουργών φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί για το σχέδιο της τριπλής γραμμής άμυνας που περιέγραψε ο Σεντένο και στη συνέντευξή του, το Σάββατο, σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες και το οποίο, όπως επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup πριν την τηλεδιάσκεψη, περιλαμβάνει:

  • Προληπτική πιστωτική γραμμή 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση όσων κρατών δοκιμάζονται από την κρίση.
  • Πρόγραμμα δανεισμού των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Το σχέδιο «Sure» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να χρηματοδοτηθούν με χαμηλό κόστος τα προγράμματα των κρατών μελών για την προστασία των εργαζομένων (προγράμματα όπως αυτό με το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση).

Όμως, όπως τονίζει ο Μ. Σεντένο, στέλνοντας ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις του Βορρά, με πρώτη την Γερμανία, ότι δεν είναι ώρα για "business as usual", αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα μεγάλο και συντονισμένο σχέδιο ανάκαμψης μετά την κρίση, λέει χαρακτηριστικά ο Σεντένο, αποφεύγοντας πάντως να εξειδικεύσει πώς θα μπορούσε να μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα, αν δηλαδή προτείνει και την έκδοση κορονο-ομολόγων, ή κάποιο σχέδιο όπως αυτό που έχει προτείνει η Γαλλία, δηλαδή την ίδρυση ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου.

Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορεί να σήμερα να υπάρξει κάποια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει μόνο το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ, ή αν οι χώρες του Νότου θα επιμείνουν σε μια συνολική συμφωνία και για το σχέδιο ανάκαμψης που θα εφαρμοσθεί μετά την κρίση, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα δυσκόλευε πολύ τις συζητήσεις, δεδομένης της άρνησης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας να συζητήσουν οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να θεωρηθεί ως αμοιβαιοποίηση χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις αποφάσεις είχαν μπλοκάρει με βέτο η Ιταλία και η Ισπανία, επειδή διαφώνησαν με την πρόταση της Γερμανίας για δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με κάποιας μορφής όρους (conditionality), ενώ τώρα η Γερμανία έχει υποχωρήσει σε αυτό το θέμα και δέχεται ότι τα δάνεια θα πρέπει να δοθούν χωρίς τις προϋποθέσεις που επιβάλλει σήμερα το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ακόμη κι έτσι, όμως, στην Ιταλία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά για θέματα οικονομίας, Κλαούντιο Μπόργκι, έστειλε επιστολή στον Μ. Σεντένο για να του δηλώσει ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πάρει εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευθεί ένα πρόγραμμα δανεισμού από τον ΕΜΣ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ επιδοτήσεων σε όλους για όλα και οι κίνδυνοι στον προϋπολογισμό

Απειλητική διόγκωση των επιδοτήσεων για το ρεύμα αναμένεται με το... καλημέρα για το 2023, σοβαροί κίνδυνοι τον χειμώνα. Μοίρασε ήδη επιδοτήσεις 4 δισ. η κυβέρνηση για πανδημία - ενέργεια. Οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες και η παράμετρος των εκλογών.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελευταίο «μνημόνιο» στην Αθήνα: Όλα τα μέτρα για δόση 748 εκατ.

Η ενισχυμένη εποπτεία τελείωσε, αλλά η χώρα δεσμεύεται να υλοποιήσει μια μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων ως το φθινόπωρο για να «ξεκλειδώσει» δόση 748 εκατ. για την ελάφρυνση του χρέους. Ποια είναι τα προαπαιτούμενα.
regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος: Τέλος στον γερμανικό κανόνα, τι αλλάζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αλλάζει ο κανόνας για το όριο χρέος και την υποχρεωτική μείωσή του σε ορίζοντα 20ετίας, που θα έφερνε λιτότητα... μνημονίου σε Ελλάδα και Ιταλία. Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Κλ. Ρέγκλινγκ στο "Spiegel".
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι του Eurogroup τα μέτρα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Από τις οριζόντιες παροχές ρευστότητας, η ευρωζώνη ετοιμάζεται για το πέρασμα σε στοχευμένα μέτρα στήριξης. Η αναμενόμενη αύξηση πτωχεύσεων και η πρόταση της Κομισιόν για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.